El trasllat i instal·lació a l’Espai Columba de les dues peces, que fa cent anys que es troben fora del país ha estat encarregat a una empresa especialitzada en el transport d’obres i peces d’art. Les pintures han arribat al voltant de les 14.15 hores i de moment s’ha decidit que s’esperaran a obrir-les a aquesta tarda o demà, a causa de les altes temperatures que hi ha hagut durant el trajecte. Un cop les retirin de la caixa les penjaran a la zona que han habilitat a l’Espai Columba per la seva exposició, i les deixaran reposar fins dimarts, quan es farà la inauguració.
“Ja les tenim aquí i estem molt contents”, ha manifestat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, qui ha recordat que ha estat un procés que va començar fa un any i que ha comportat les seves negociacions amb el país veí i amb la família Bosch, els antics propietaris de les peces. “Estem molt contents de com ha anat tot i que finalment hagin tornat a Andorra, que és la seva casa”, ha apuntat Bonell tot subratllant que el desig de la família era que si les havien de vendre fos per tornar-les a Andorra, en un lloc on tots els ciutadans i els visitants podran gaudir-ne.
La iniciativa de recuperar les pintures murals va començar el 2008 després el govern socialdemòcrata de Jaume Bartomeu fes una proposta de compra, que finalment no va arribar a cap acord. A l’inici d’aquesta legislatura, però, la família propietària dels frescos de Sant Esteve van indicar interès per tornar a mantenir converses amb el ministeri de Cultura, i a partir d’aquí les dues parts van manifestar la voluntat de la compra-venda. Bonell ha detallat que l’estiu del 2023 van baixar a Barcelona per veure les pintures i que mesos més tard la família Bosch va pujar al Principat per reunir-se amb el cap de Govern, Xavier Espot, on es va fer la primera proposta econòmica. Finalment, el febrer del 2024 van tancar el compromís de compra-venda i finalment, després d’un any de negociacions les pintures han tornat avui al país.
Les pintures recuperades estaven integrades en el conjunt que allotjava originàriament l’absis de la capella romànica de Sant Esteve, que descrivien la passió de Crist. Les obres són d’una qualitat artística i estilística tan sublim que evidencien que Andorra estava profundament connectada amb l’art del més alt nivell d’aquella època.
‘El bes de Judes’, és una escena molt coral i la més multitudinària del conjunt de Sant Esteve, fa 203x242 centímetres; i ‘La flagel·lació’, de 203x165 centímetres que mostra un Crist lligat amb uns detalls excelsos. L’estil de les peces es coneix com a 1.200 o croat, i es caracteritza per un tractament de les formes més humanitzades, expressius i carregat de moviment.
Govern ha pagat 2,7 milions d’euros, una quantitat inferior al que l’expert d’art Albert Velasco havia taxat les dues obres i que oscil·lava entre els 2,9 i els 3,5 milions. Així mateix, queda força lluny dels 3,8 milions d’euros que s’havien pactat el 2008 en una compra que no es va acabar certificant. Per aquest motiu, es va haver d’aprovar un crèdit extraordinari, al qual se li va haver de sumar 137.000 euros d’impostos que es van haver de pagar a Espanya. Per tant, el cost total de l’operació va ascendir a 2,89 milions.
La recuperació d’aquests dos fragments representa una fita important per a Andorra, ja que permet situar, Andorra al bell mig del context artístic i medieval europeu.
MUSEU NACIONAL
L’arribada de les pintures ha tornat a posar en relleu la voluntat que hi hagi un Museu Nacional al país. Bonell ha explicat que hi estan treballant a nivell intern des de l’inici de la legislatura, sobretot pel que fa al concepte de com ha de ser. Una proposta museística que sembla que estaria llesta de cara a finals d’any. Després caldrà treballar conjuntament amb el comú d’Andorra la Vella per veure com s’avança en el projecte.
Comentaris (5)