Les llibreries del país fan un balanç “satisfactori” de la diada. En línies generals, ha anat bé. Molt bé. Així ho ha assegurat la responsable de La Trenca, Haydée Vila. “Estàvem una mica espantats, però el fet de ser laborable ha permès que la gent surti igualment i la tradició està molt instal·lada i la gent la segueix”, comenta. I, en el seu cas, es pot parlar d’un volum de vendes superior a l’any passat.
Cert, amb un punt que es considera clau: el fet que el 2023, Sant Jordi va caure en diumenge. Avui, era dimarts. I això ajuda. Per a Pamela Méndez, de la Llibreria Idees, “és el millor des que vam obrir, fa quinze anys”. Al seu entendre, ajuda el fet que “hi ha cada cop més interès en la lectura i el fet que sigui dimarts sempre és millor que si és un cap de setmana”. Ras i curt, ha estat “una passada”.
En línies generals, els llibreters fan un balanç molt positiu de la jornada, amb xifres de vendes en molts casos superiors a les de l’any passat, en part, entenen, gràcies al fet que ha caigut en un dia laborable, a diferència de l’any passat
Des de La Llibreria, també es veu la jornada de forma positiva. “Ha anat bastant bé. Hem tingut una afluència constant i moltes vendes”, ha remarcat Lluís Canal, el seu encarregat. Al seu entendre, “és una tradició i una festivitat que es continua celebrant i esperem que ho sigui per molts anys”. Més quan la sensació que té és que “l’hàbit de la lectura s’està recuperant”.
Des de l’FNAC, el responsable de la secció de llibres, José Antonio Molina valora amb satisfacció la campanya de Sant Jordi. En el seu cas, apunta, ja fa dies que es fan actes, com ara presentació, i promocions. “Finalment, està funcionant com l’any passat. Avui durant el dia ha estat més fluix, però a la tarda s’ha començat a animar”, ha comentat. Això els permet confiar a tancar amb unes xifres de vendes similars a les del 2023.
Lògicament, per Sant Jordi toca fer un rànquing dels autors més venuts. Cal avisar abans que, tret d’alguns noms, la varietat és elevada segons l’establiment consultat. Sí que es pot extreure una clara conclusió. Hi ha una clara coincidència que el retorn de Porta a Tor ha generat interès. ‘Foc encès’ s’ha venut de forma important, fins i tot arribant a esgotar-se en alguna llibreria. Segurament, molts esperen trobar-hi les claus per poder tenir una idea més clara d’un dels grans misteris -criminalment parlant- del Pirineu: qui va matar Sansa?
Una altra constatació: a Andorra, per Sant Jordi, també es busca autor del país. Han tingut molt bona sortida. Entre els més venuts, ‘Amunt i avall’, del periodista Gabriel Fernández, exresponsable de comunicació del Morabanc Andorra; l’autobiografia de l’ex síndic Josep Marsal, amb el curiós títol de ‘Com un berenar a Montalarí’ o la nova entrega de l’inspector Llop -ja se sap, el crim, sigui ‘true’ o de ficció, atrau- a càrrec de Ludmilla Lacua, amb ‘Vots de sang’.
Altres títols que, segons la llibreria, han tingut bona sortida han estat el llibre sobre lideratge d’Iván Armengod o ‘Faveles de luxe’, del fotoperiodista Kim Manresa. També han trobat el seu públic les ‘Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra’ de Claude Benet o ‘Les aparences enganyen’, de Melània Vinyals. En línies generals, de fet, l’ingent volum d’obra del país ha tingut una bona acollida entre un públic que, destaquen els llibreters, la té present per Sant Jordi.
Pel que fa a les obres estrangeres, més enllà de Porta, èxit també de ‘Recupera tu mente, reconquista tu vida’ de Marián Rojas Estapé o les dues versions -català i castellà- del llibre de Joel Dickens ‘Un animal salvatge’. Ramon Gené, amb ‘Història d’un piano’ o ‘La Passadora’, de Laia Perearnau també han aconseguit un volum bo de vendes. Els comerciants també destaquen la bona acollida de dues obres infantils amb objectius benèfics com són ‘Les aventures del Plomet’ i ‘El secret dels Ammis’.
Comentaris