Entrant en detall, els treballs s’han centrat en obrir una superfície global de 302 m2, on s’ha retirat la capa superficial de terra, herba i arrels, fet que ha permès tenir una visió del conjunt de l'estructura. Segons informen en el comunicat, cada cop és més clar que es tracta d’un túmul de planta circular d’uns 14 metres de diàmetre i de 145 m2 de superfícies, amb una probable cambra funerària situada en una posició central.
La cambra està construïda amb lloses i blocs de pedres de gran mida i amb una planta rectangular. En el perímetre exterior del túmul, s’identifica una estructura de planta circular, però de dimensions El conjunt format per la cambra i el túmul constitueixen el monument funerari i els diversos blocs de pedra que formen la cambra indiquen que es tracta d’un dolmen. Les actuacions de la primera fase han finalitzat cobrint les restes del monument de forma preventiva per impedir-hi l’accés i es preveu que en la propera campanya d’actuació s’intervingui l’àrea de la cambra funerària central.
El dolmen del Cubil és el primer sepulcre megalític que es descobreix i s’excava a Andorra. Es tracta d’un fet històric, ja que situa el Principat en el context del fenomen megalític que abasta tot el Pirineu i on, fins ara, Andorra representava un buit. Caldrà posar aquest monument en relació amb els sepulcres del Neolític i de l’Edat del Bronze ja coneguts a les regions veïnes com l’Alt Urgell o l’Arieja.
Comentaris