Les Festes de l’Os, patrimoni de la humanitat

La candidatura que aplega les celebracions d’Encamp i Ordino juntament amb altres que es fan a l’Alt Vallespir han rebut el vistiplau unànime de l’òrgan responsable de la Unesco, reunit a Rabat

Autoritats de Govern i comuns i de les associacions impulsores de la festa celebren el reconeixement.

Les Festes de l’Os del Pirineu ja són patrimoni de la humanitat. Tal com s’esperava, el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, reunit a Rabat, ha validat la candidatura conjunta que s’havia presentat des d’Andorra i França. La proposta no ha rebut cap vot en contra i s’assoleix així l’objectiu que es perseguia des de fa molts mesos. L’anunci ha estat celebrat amb molta alegria tant des de Cultura com des dels comuns d’Encamp i Ordino.

La proposta aplegava celebracions tant al Principat com altres que tenen lloc a l’Alt Vallespir, com ara a Arles-sur-Tech, a Prats de Molló o a Sant Llorenç de Cerdans. Es destacava especialment el fet que aquestes festes associades a l’os i “estableix la relació entre l’home i la natura” així com “el respecte de la comunitat a les seves manifestacions culturals i intergeneracionals”. Després de mesos de preparació, la proposta s’ha presentat davant el Comitè Intergovernamental per a  salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, que és l’òrgan que l’havia de validar. I això ha succeït aquest dimarts.

Des de la Unesco, s’ha posat en relleu que la candidatura atén als cinc criteris claus per poder rebre la distinció de patrimoni immaterial de la humanitat. En la reunió celebrada a Rabat, la proposta ha estat acceptada per unanimitat, sense cap opinió contrària. La notícia s’ha celebrat al vestíbul de l’hotel Rosaleda, amb representació del ministeri de Cultura, dels comuns d’Encamp i Ordino i de les dues entitats que han impulsat les celebracions a cadascuna de les parròquies. Per un costat la comissió de festes encampadana i per l’altra, l’Associació de Cultura Popular ordinenca.

La declaració de patrimoni de la humanitat truca a la porta de les ósses d’Ordino i d’Encamp

La ministra, Sívia Riva, ha posat en relleu que aquest reconeixement se suma al que ja es té amb les falles i que, ara, arriba la feina de veritat. “No només és assolir-lo, sinó també fer un pla de salvaguarda i de protecció”, ha comentat la titular de Cultura. També ha avançat que, a partir d’ara, “les associacions han d’intensificar el treball conjunt perquè hi hagi més coordinació”. També “implica protecció de la festa i que es vagi traslladant de generació en generació”.

A la vegada, ha apuntat que “hi ha un turisme que visita aquests esdeveniments” i, per tant, la inscripció com a patrimoni immaterial de la humanitat és “un atractiu més”. Riva també confia que, a partir d’ara, els dos comuns “intensifiquin la relació i els uneixi el fet de preservar-les i difondre-les”.

Els cònsols menors de totes dues parròquies també han expressat la seva satisfacció. Des d’Encamp, Jean-Michel Rascagenres ha volgut destacar el paper de la comissió de festes: “L’ha mantingut viva des de l’any 1952, fins i tot el de la pandèmia”. Ara, ha apuntat, toca “intentar fer les coses millor encara perquè sigui més viva i arribi a més gent”.

En una línia similar s’ha expressat Eva Choy. La cònsol ordinenca ha recordat que, en el seu cas, fa uns quants anys que es va recuperar una celebració que s’havia perdut. Ara, considera que el reconeixement ha d’ajudar a “preservar-la i al fet que no torni a passar; és una festa que s’ha de sortir del poble”.

Etiquetes: