El FesTac tanca la tercera edició amb més públic i amb voluntat de créixer “i ser un referent”

(AMB VÍDEO) Unes 2.500 persones han passat pel certamen, el comú no descarta un petit increment de pressupost mentre que els impulsors del festival exposen que per ara no cal més programació i destaquen l’aposta pel talent jove i nacional

Un dels últims espectacles del FesTac aquest diumenge a la tarda. M. P.

La tercera edició del Festival de Teatre al Carrer (FesTac) de Sant Julià de Lòria ha finalitzat aquest diumenge amb un balanç positiu tant per part dels seus impulsors com per part del comú. “La sensació que tenim des de l’organització és que el festival està creixent en públic”, ha exposat la consellera de Cultura laurediana, Teresa Areny, que ha destacat “la qualitat dels espectacles”, l’èxit que han tingut els “de riure” i ha refermat la voluntat de la corporació de seguir apostant pel festival. De fet, no ha descartat un petit increment de pressupost de cara a l’any que ve.

El comú ha xifrat en 2.500 persones les que hauran passat pel FesTac al llarg de tot el cap de setmana, el que suposa mig miler de persones més que l’any passat “tot i el fred del primer dia”. “La nostra idea és anar creixent i consolidar” el festival tant a dins del país com a fora, ha manifestat la consellera de Cultura. “Penso que l’important és créixer a nivell de públic” i que pugui passar com amb la festa major, que fins i tot gent de territoris proper “tenen clar que a la festa major de Sant Julià han de pujar”. La consellera ha remarcat que esdeveniments com el FesTac són importants a nivell cultural, però també perquè “creen teixit comercial i econòmic”.

Teresa Areny ha explicat que no renuncien a fer autocrítica per veure què ha funcionat i què no per poder millorar “perquè és l’única manera de créixer”. Entre les estratègies per poder-ho fer realitat, “pensar coses diferents, començar la campanya molt abans o treballar amb els col·lectius de la parròquia”, i fins i tot incrementar, ni que sigui només una mica, el pressupost de 20.000 euros que el comú hi aporta ara. “És un festival que es fa amb molt pocs recursos econòmics”, ha assenyalat, recordant la col·laboració de moltes altres institucions com les ambaixades d’Espanya i França, la Fundació Julià Reig o el Govern. En aquest darrer cas, de fet, ha explicat que és una implicació “important i volem treballar més intensament amb el ministeri perquè ells també s’ho creguin a nivell nacional”.

 

Amb tot, ha deixat clar que la idea no és posar-hi molts diners i que creixi molt ràpid, sinó “anar creixent i anar consolidant”, perquè sinó, el dia que desapareixen els diners “allò es perd”. La idea seria segur un model com el dels Pastorets.

ORGANITZACIÓ

També els organitzadors del FesTac estan satisfets del resultat de la tercera edició. “Superpositiva”, així l’ha definit Juanma Casero, a l’espera de fer números i balanç definitiu. Casero ha estacat el fet que hi hagi companyies que “no només venen al FesTac, sinó que volen venir al FesTac”, cosa que confirma que l’esdeveniment ja s’està fent un nom com “el festival de teatre al carrer dels Pirineus”.

Com Areny, també es pensa en poder créixer, tot i que creu que encara no toca incrementar programació. “Hem de fer que la programació que tenim sigui suficientment estable perquè la demanda ens digui que hem de tenir dos espectacles a la vegada perquè no caben en un. Ara mateix no estem aquí, però ho hem d’aconseguir”.

Pel que fa a la programació, Casero assenyala que el públic jove “és important” i ha destacat també l’aposta pel talent “jove i del país” que “ha funcionat molt bé”. “Hem de seguir apostant per aquí”, ha explicat, justament minuts abans que comencés un dels últims espectacles del FesTac, ‘Camins que parlen’, de la companyia La Fanga Escènica (amb presència andorrana i de la Seu d’Urgell), inspirat en la història dels passadors. De fet, l’espectacle final també haurà estat pel talent de casa, amb l’últim passi de ‘Find your filter’, el projecte resultat del workshop que han dut a terme la Jocand i JoDansa amb Eléctrico 28.