El FesTac oferirà 20 propostes, nou d’andorranes, i convida els espectadors a fer un mos

La tercera edició del festival de teatre al carrer de Sant Julià de Lòria busca la consolidació, “omplint un buit que existeix” i fa una crida perquè els professionals escènics del país apostin per una modalitat poc explotada al Principat

El FesTac se celebrarà del 13 al 15 de setembre.
El FesTac se celebrarà del 13 al 15 de setembre. M. P.

Una de les premisses de la tercera edició del Festival de Teatre al Carrer (FesTac) de Sant Julià de Lòria era garantir “les tres ‘t’: teatre, talent i teixit”. I si es tenen en compte les 20 propostes que es podran veure del 13 al 15 de setembre a la parròquia, nou de les quals andorranes, la voluntat es compleix. “Teixit social n’hi ha, teatre també i talent del país també”, ha assegurat el director artístic del certamen, Sergi Vallés. Una de les novetats d’aquest any és la col·laboració amb una trentena de restauradors de la parròquia, que tindran plats preparats per emportar o per menjar al local de forma ràpida.

El FesTac, nascut de la iniciativa privada, compta amb un suport total de comú, tal com ha destacat la consellera de Cultura, Teresa Areny, afirmant que s’ha fet “un pas endavant” per garantir-ne la consolidació. “La parròquia sempre ha estat un referent del teatre i volem que aquest projecte esdevingui una referència cultural al Principat”, ha exposat Areny, afegint que els projectes són com els nens, que després de néixer han d’anar creixent fins a fer-se adults i poder caminar sols, “i estem en aquest procés, en una etapa de consolidació i treballant perquè perduri en el temps”.

Per aconseguir-ho els espectadors podran veure fins a 20 propostes diferents, 9 de les quals andorranes i tres sorgides de la crida que es va fer perquè els artistes i companyies del país presentessin propostes, dirigides a públic de totes les edats i en 7 ubicacions diferents.

En destaca, per exemple, ‘Find your filter’, un espectacle que encara no té nom definitiu perquè es tracta d’un workshop conjunt entre les joves companyies de l’ENA, Jocand i JoDansa, amb el col·lectiu Eléctrico 28. Del dijous 12 fins al dissabte 14 les joves companyies i el col·lectiu treballaran per crear un espectacle que es podrà veure el dissabte i el diumenge.

“És la part que implica teixit”, ha destacat Vallés, reconeixent la voluntat de col·laboració de l’ENA i l’esforç pressupostari fet per poder tirar el projecte endavant. Un element imprescindible, però, si es vol fer arrelar la creació teatral de carrer al país.

També s’ha fet un lloc en la programació l’actriu laurediana Marta Pelegrina, que va oferir ‘Commed.i.a (Un amor artificial)’, una proposta que havia creat a l’Institut del Teatre de Barcelona, on es forma. “No està en un lloc amateur ni tampoc professional, però si un artista andorrà en demana tenir cabuda i a més, sense caixet, és interessant i el resultat és molt bo”, ha remarcat el director artístic.

El tret de sortida el donarà el divendres dia 13 de setembre, un taller de confecció de titelles, i aquella mateixa tarda hi haurà l’Andorra Escapeland (que es podrà veure cada dia), ‘Animals i Animalades’, ‘Trois’, una obra patrocinada per l’ambaixada francesa, i ja més cap al vespre ‘La cultura’ i ‘Toca’m el cuplet’.

L’endemà la jornada començarà amb l’Escapeland, seguida de ‘K’mon tour’ (es repetirà el mateix dia a la tarda), ‘Set ratolins cecs’, ‘La inauguració’ i a les 13.30h s’ha programat un vermut-col·loqui per debatre sobre el sector. A la tarda es podrà veure ‘Memix’, ‘Ârtica’ (un dels grans espectacles d’aquesta edició, que inclou el muntatge d’una casa de fusta), ‘Next to my skin’ i ‘El senyor de les baldufes’. Al vespre el protagonisme serà per a ‘Cabaret pagès’, ‘Find your filter’ (que repetirà diumenge) i ‘Commedia.ia (Un amor artificial)’.

Finalment, el diumenge s’oferirà ‘Slapstick’, ‘La nina del cap pelat’, ‘KolabC’ i el festival es tancarà a la tarda amb ‘Camins que parlen’.

CRIDA

Vallés ha detallat que si bé la crida per presentar propostes ha tingut més participació que l’any passat, “per a nosaltres encara és baixa”. Reconeix que és difícil trobar espectacles perquè “programem teatre de carrer, no teatre que d’una sala es pugui treure al carrer i això és difícil perquè de creació andorrana de carrer n’existeix poca”. Per això considera que un dels objectius dels FesTac és impulsar aquesta creació, i el workshop d’aquest any n’és un exemple.

Vallés també ha defensat que “hi ha circuit”, que les creacions tenen recorregut a dins del país i un cop s’hagin vist a totes les parròquies “han de poder sortir”. Des del seu punt de vista, “si tu fas una creació professional, tindrà sortida”.

També Areny s’ha mostrat convençuda que el FesTac “pot arribar a ajudar que dins del món de les arts escèniques potenciem el teatre de carrer, que és quelcom que no s’ha potenciat”. De fet, segons el director artístic, el festival “omple un buit que existeix”.

RESTAURACIÓ

Una altra de les novetats d’aquest any i sorgida de la implicació dels diferents departaments de la corporació, és el ‘Mos FesTac’. Un total de 27 bars i restaurants de la parròquia s’han sumat a la proposta del comú per poder oferir menjar, ja sigui per emportar o per menjar de manera ràpida a l’establiment, “perquè una de les coses que passen és que qui ho vol seguir tot té poc temps per menjar. I si estan preparats, és més fàcil”. La consellera ha defensat que l’acció és “una manera de dir que des del comú ens impliquem, volem ser-hi i no deixar sola la iniciativa”.

Documents

Comentaris

Trending