Així ho ha assegurat Espot en l’acte, celebrat a les dependències de Ràdio Andorra, que ha servit per presentar al sector un portal viu que, en paraules de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, vol ser “viu i evolutiu”, recollint més continguts dels actuals. Per un costat, amb les noves investigacions científiques que es puguin fer. Per l’altre, amb l’aportació dels ciutadans i de les “seves vivències i records”. En aquest sentit, ha manifestat que “volem que sigui inclusiu i que tothom hi pugui aportar”.
El portal web del Relat Nacional d’Andorra es presenta com un lloc “inclusiu” que vol créixer amb aportacions científiques noves però també amb les vivències que puguin fer arribar els ciutadans
Segons ha volgut remarcar Espot, “la pandèmia va donar més força a la necessitat d’articular el relat històric del nostre país”, ja que “ens faltava una narració acurada i cronològica dels esdeveniments que ens han portat a ser qui som”. Ha reconegut, però, que s’ha acabat anant més lent del que s’hauria volgut, però que finalment el portal ja és una realitat.
Com es desitja que ho sigui, en un futur, un altre projecte que es considera important, malgrat haver estat al calaix els darrers anys: el Museu Nacional. Espot ho ha justificat recorrent a l’esclat de la crisi sanitària. I al mateix temps, ha indicat que, ara, un cop superats els pitjors estadis de la pandèmia i amb una situació econòmica redreçada, és el moment idoni per tornar-lo a posar sobre la taula. “Serà una de les fites per a nosaltres la pròxima legislatura”, ha afirmat.
I és que, ha volgut remarcar, el coronavirus va provocar “renúncies” que, però, eren “temporals”. Al llarg d’aquest temps, però, s’ha fet feina, com ara el relat històric ara presentat, que enfortirà el futur museu. “Si depèn de nosaltres, la propera legislatura serà el moment de posar la primera pedra i anar més enllà”, ha afirmat Espot.
Sobre quina pot ser la ubicació, tant ell com la ministra han admès que una possibilitat seria la parcel·la de l’antiga seu del COEX, oferta des d’Andorra la Vella. Riva ha apuntat que “volem un lloc central, tant perquè estigui a prop del ciutadà com perquè el turista el pugui visitar”.
La nova web, com ha explicat un dels seus responsables, Albert Villaró, ha estat el fruit “d’un treball llarg d’un ampli equip de persones”. I es vol que es vagi modernitzant segons passi el temps. Entre altres continguts, inclou articles sobre diferents temes històrics, des del “Big Bang” fins a l’actualitat. També s’ha inclòs seccions sobre monuments, museus o itineraris culturals. Justament, la divulgació serà un dels eixos d’aquest projecte.
“Teníem el compromís de disposar d’aquesta eina que recull el coneixement històric i que estigués a l’abast de la ciutadania”, ha recordat Riva. Es configura, doncs, com un portal que “anirà creixent”. Es vol “promoure la recerca i la innovació” al mateix temps que es crea material didàctic especialment dirigit als joves i als infants.