Església de Sant Esteve: pintures sí, ‘mapping’ no

Els frescos recuperats del temple d’Andorra la Vella arriben demà al país i s’instal·laran a l’Espai Columba, mentre Bonell reconeix que no s’ha previst la recreació de les pintures a través d’imatges però que no es descarta poder-les difondre aprofitant aquesta o alguna altra tecnologia

Xavier Espot i Mònica Bonell durant la presentació dels frescos.
Xavier Espot i Mònica Bonell durant la presentació dels frescos. Toni Solanelles

Les pintures murals de l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella arribaran, si no passa res, demà al país. Un equip del departament de Patrimoni Cultural, encapçalat per la seva directora, Isabel de la Parte, es desplaçarà a Barcelona per supervisar el trasllat de ‘El bes de Judes’ i ‘La flagel·lació al Principat’, les quals ja són de titularitat del Govern. La recuperació dels frescos se celebrarà amb visites gratuïtes durant els pròxims dos mesos i un seguint d’activitats des d’ara i fins al setembre tant per grans com per petits. Ara bé, de moment, el que no hi haurà serà un ‘mapping’ a Sant Esteve com el de l’església de Santa Coloma. No es descarta, però també es valora poder accedir a algun altre tipus de tecnologia.

De l’empaquetatge, trasllat i instal·lació a l’Espai Columba de les dues peces, que fa cent anys que estan fora del país, se n’encarregarà una empresa especialitzada en el transport d’obres i peces d’art. Un cop al país, les pintures es podran visitar a partir de dimecres vinent de forma gratuïta durant els pròxims dos mesos. L’accés no s’hi permet abans perquè segons ha detallat la ministra de Cultura, Mònica Bonell, “calen uns dies per adaptar-se a l’espai i la temperatura”.

Bonell ha volgut agrair la feina feta pel departament de Patrimoni i ha recordat que la voluntat d’adquirir-les perquè “la llei de Patrimoni ens encomana poder recuperar béns que han sortit d’Andorra i per poder-los compartir amb tothom”. Tot i així, per exemple, Bonell ha reconegut que ara mateix no hi ha opció de recuperar els frescos d’Anyós, també en mans privades, perquè la família propietària no té voluntat de vendre’ls.

‘El bes de Judes’ i ‘La flagel·lació’ formaven part de dos col·leccions privades d’una mateixa família i el Govern les va adquirir a inicis d’enguany per un import de 2,750 milions d’euros.

‘MAPPING’

A diferència dels frescos de Santa Coloma, amb els quals el Govern va apostar per disposar d’un ‘mapping’ a l’església perquè els visitants es poguessin fer-se la idea de com eren de forma original, en aquest cas de moment no es preveu que hi pugui haver ‘mapping’ a l’església de Sant Esteve. Bonell ha recordat que la partida no estava prevista en el pressupost del 2024 perquè es volia analitzar, també, si hi havia altres fórmules, “alguna tècnica nova” per no fer el mateix que a Santa Coloma.

Tot i deixar clar que és una qüestió que no s’ha avaluat amb els tècnics, la ministra considera a títol personal que ja hi ha l’oportunitat de gaudir de les pintures, perquè l’accés a l’Espai Columba és fàcil, i per tant veu millor “esperar més endavant” per prendre una decisió. “No ho descarto, però no ho hem parlat”, ha insistit.

ACTIVITAT

Al voltant de l’arribada de les pintures al país, el ministeri de Cultura, Joventut i Esports ha organitzat una sèrie d’activitats per donar-les a conèixer i posar-les en valor. A banda de la gratuïtat de les visites durant els mesos d’agost i setembre, es duran a terme visites guiades sota reserva, visites nocturnes, tallers didàctics per a les escoles i visites per a diferents col·lectius del país.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending