De l’esbós a la fotografia final

L’Espai Caldes inaugura l’exposició ‘Dissenys habitats’ que recull obres dels artistes Helena Almeida i Chema Madoz, però també explicant el procés creatiu, iniciat en la majoria de casos amb un dibuix

La fotografia és la gran protagonista de la nova exposició que acull l’Espai Caldes d’Escaldes-Engordany. ‘Dissenys habitats’, que es podrà visitar fins a finals d’octubre, recull 80 obres de dos autors claus en el panorama ibèric d’aquest art. Per un costat, la portuguesa Helena Almeida; per l’altre, el madrileny, Chema Madoz. Una mostra que, més enllà de les imatges, convida a conèixer i reflexionar sobre el seu procés de creació: des de l’esbós fins al resultat final.

La mostra s’ha inaugurat aquest dimecres i estarà disponible fins al 26 d’octubre i, com ha volgut remarcar el cònsol menor escaldenc, Quim Dolsa, també, en certa forma, permet unir sinergies amb un altre artista: Javier Balmaseda. “Aprofitem el diàleg entre ells”, ha indicat. La seva petja ja és ben clara al llarg del Projecte Caldes, que segueix el ritme i els terminis previstos, com ha apuntat el conseller de Cultura, Valentí Closa. La mostra, ha remarcat, s’emmarca en la voluntat del comú amb la part alta: “que hi passin coses”.

A l’exterior, doncs, Balmaseda. A l’interior, des d’aquest dimecres, dos artistes fonamentals de la fotografia dels dos països del sud. “Extraordinaris”, ha assegurat la directora de Cultura, Aurora Baena. La mostra és cedida per la Fundació Foto Colectania i, com ha apuntat el seu director, Pepe Fontdemora, surt d’Espanya per primer cop. El seu origen, per cert, rau en el 20è aniversari de l’entitat. Llavors, justament es va voler crear l’exposició aprofitant que vàries obres dels dos artistes -amb “mirades diferents” però “amb un procés creatiu interessant”- estaven entre les primeres que, en els seus inicis, es van adquirir.

Justament, com s’ha dit, una de les claus de la mostra. No només contemplar l’obra final, sinó també conèixer com s’ha gestat. Tant Almeida com Madoz tenen una fórmula força similar. “Parteixen d’un dibuix i després creen la fotografia”, ha relatat Fontdemora.

Per això, entre les 80 peces que conformen la mostra, hi ha, efectivament, fotografies dels dos artistes, però també els esbossos que en van ser l’origen. I es completa això amb dos audiovisuals on s’exposa aquest procés creatiu.

Comentaris

Trending