Aquestes tasques s’estan pilotant a través de l’Arxiu Nacional, el qual centra la tasca de recuperació de fons de les institucions andorranes ubicats als arxius francesos (Centre dels Arxius Diplomàtics de Nantes i els Arxius Departamentals dels Pirineus Orientals), i també dels documents que fan referència a Andorra i que es troben a l’Arxiu General de l’Administració d’Espanya, situat a Alcalá de Henares, el qual disposa d’un gran volum documental (més de 600 unitats) sobre Andorra, produïda i rebuda pel Ministeri d’Afers Exteriors espanyol. En total es calcula que hi pot haver un miler de documents.
Des que es va crear, l’Arxiu Nacional treballa en la recuperació del patrimoni documental d’Andorra per poder posar-lo a disposició dels ciutadans. En moments diferents, l’Arxiu Nacional ha dut a terme campanyes de recuperació i digitalització de documentació que es troba custodiada en arxius d’altres països. Tot i així, hi ha documentació clau del país a l’estranger i l’objectiu del ministeri de Cultura, Joventut i Esports és que durant aquesta legislatura ja es pugui garantir la consulta des del país a una documentació que permetrà conèixer amb major detall la història d’Andorra.
En tot cas, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha apuntat que no hi ha un calendari clar, ja que primer cal negociar els convenis i en cas que hi hagi documentació que no estigui digitalitzada, caldrà dur a terme aquest procés “i pot tardar més o menys en funció del volum o dels mecanismes que hi hagi”. De fet, el conveni també haurà de deixar clar qui assumeix la digitalització en cas que no estigui feta. “És important per la societat andorrana i per tots aquells que volen fer estudis acadèmics, disposar d’aquest coneixement i d’aquests fons documentals”, per tant, ha assegurat Casal, “més enllà de l’hipotètic cost econòmic, disposar de la informació és un pas endavant molt significatiu i és una riquesa que és nostra i que no podem deixar escapar”.
ORIGINALS
El portaveu de l’executiu també ha explicat que en cap cas es renuncia a poder tenir documents originals, ara bé, ha exposat que sovint són documents que no són propietat d’Andorra, sinó que malgrat que hi fan referència, els van produir altres administracions. “Ha quedat més que demostrat, per exemple amb l’adquisició de les pintures murals de Sant Esteve, que tot allò que faci referència a recuperar patrimoni cultural, el Govern i el ministeri de Cultura en especial hi estan predisposats”, ha afirmat. Per tant, “en tot allò que es pugui accedir i pugui tornar cap a casa, ho intentarem”.
El ministre també ha apuntat que hi ha converses obertes amb les autoritats de la Santa Seu per intentar tenir accés a alguns fons documentals perquè “si podem accedir a alguna part o a tot els fons, ho farem”.
Comentaris