Cultura es manté ferma en fer el Museu Nacional davant l’edifici administratiu de Govern

De cara al 2025 s’obrirà un procés participatiu perquè la ciutadania pugui fer les seves aportacions i l’objectiu és que en el pressupost del 2026 es pugui destinar la partida pressupostària per dur-lo a terme

Ruth Casabella, Mònica Bonell i Joan-Marc Joval durant la compareixença.
Ruth Casabella, Mònica Bonell i Joan-Marc Joval durant la compareixença. A. M.

El Museu Nacional està cada vegada més a prop de ser una realitat. Almenys, això és el que s’està treballant durament des del ministeri de Cultura per aconseguir. El principal problema? Doncs, continua sent el lloc, però, des de l’executiu es té molt clar que el millor espai possible per fer aquesta infraestructura és davant de l’edifici administratiu del Govern, en les immediacions de l’espai de l’antiga plaça de Braus. De fet, durant aquests passats mesos, un equip del ministeri ha estat fent una síntesi i estudi per definir com volen que sigui el museu, i la titular de la cartera, té un compromís de presentar tot el projecte al comú d’Andorra la Vella per intentar que cedeixin aquest espai que és de propietat comunal.

Fa molt de temps que es parla de la voluntat de tenir un Museu Nacional al país, però per diverses qüestions és un tema que s’ha anat retardant. Ara la ministra de Cultura, Mònica Bonell, assegura que “s’hi està avançant definitivament”. Al llarg d’aquests últims mesos, un equip de Cultura ha estat recopilant tota la informació i definint el concepte museístic que volen que tingui aquest espai. Aquesta feina s’ha d’acabar de treballar amb la resta d’equips del departament i del Govern, i de cara al 2025 s’obrirà un procés de participació per compartir-ho amb la ciutadania perquè puguin fer les seves aportacions i propostes. L’objectiu, segons ha explicat la ministra, és que de cara al pressupost del 2026 es pugui definir la partida pressupostària i passar a l’execució del projecte amb la voluntat que pugui ser una realitat la legislatura vinent.

Per fer això, però, caldrà primer disposar d’un espai per aquest museu. Per Bonell i per la resta de l’executiu, l’indret està clar: l’espai de davant de l’edifici administratiu del Govern. Aquest terreny és de la propietat del comú d’Andorra la Vella, i per aquest motiu la ministra s’ha compromès a presentar tot el projecte i explicar-los la feina que han fet, amb l’objectiu d’intentar que decideixin fer una cessió del terreny. Aquesta és una de les línies estratègiques que contempla el Pla estratègic dels museus i monuments d’Andorra 2024-2030, que ha presentat aquest matí Bonell, acompanyada del director del departament de Promoció Cultural, Joan-Marc Joval, i Ruth Casabella, cap d’àrea de museu.

Entre les propostes de millora, hi ha el Museu Nacional de l’Automòbil d’Encamp. “Des de fa temps som molt conscients que l’espai ha quedat petit”, ha exposat Bonell. És per aquest motiu que s’està estudiant la possibilitat de crear un nou espai ubicat davant de l’actual comú de la parròquia: “És una iniciativa que es treballa conjuntament amb el comú d'Encamp. Aquest projecte té com a objectiu millorar l’espai actual i, alhora, obrir la porta a futures ampliacions per potenciar la visita i el valor cultural del museu”, ha afegit.

El director del departament de Promoció Cultural, Joan-Marc Joval, durant la seva intervenció.
El director del departament de Promoció Cultural, Joan-Marc Joval, durant la seva intervenció.

LÍNIES ESTRATÈGIQUES

Durant la presentació, Bonell ha explicat que el nou Pla estratègic per al període 2024-2030 vol potenciar una mirada social i inclusiva, i una de les novetats és que aquest any a més dels museus, el pla incorpora els monuments, ja que s’ha demostrat que del total de visitants que tenen als equipaments gestionats pel Govern, el 41% de les visites es fan als monuments: “Aquests monuments formen part de la candidatura que presentarem l'any 2026 davant de la UNESCO. Són béns materials que testimonien la configuració del coprincipat. Per tant, els incloem per reconèixer la seva importància”, ha manifestat.

El Pla està dividit en dues fases: una d’anàlisi i diagnòstic, i una segona fase amb nou línies estratègiques. La primera és donar una nova mirada als monuments, amb accions a curt termini -que ja s’estan duent a terme- com ampliar el període i els horaris d’obertura dels monuments, reforçar la visita lliure i millorar l’experiència de visita, i a mitjà termini, “buscar una oferta de valor per cadascun d’aquests”, i desenvolupar un pla de màrqueting.

En la segona estratègia, el Pla se centra en tres museus claus que han de redefinir les museografies, actualitzar els discursos, incloure la perspectiva de gènere i gestionar els espais. És el cas de la Farga Rossell i el discurs del ferro; l’Espai Columba que s’ha d’adaptar de l’art medieval al romànic; i el Museu Nacional de l’Automòbil que s’ha de redefinir l’espai.

Altres accions a mitjà termini són millorar l’accessibilitat, generar un projecte didàctic en els monuments i revisar els relats des d’una perspectiva de gènere: “Tractarem aquells personatges femenins que formen part de la història i que s’havien quedat en un segon pla”, ha explicat Joval.

La cap d'àrea de Museus i Monuments, Rut Casabella, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, i el director del departament de Promoció Cultural, Joan-Marc Joval.
La cap d'àrea de Museus i Monuments, Rut Casabella, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, i el director del departament de Promoció Cultural, Joan-Marc Joval.

Per la seva part, la cap d’àrea de museus ha exposat que també es preveu incrementar la presència de les noves tecnologies per tenir un impacte comunicatiu més rellevant; continuar professionalitzant els serveis i definir estratègies d’internacionalització dels museus i promocionar la participació en projectes i programes de divulgació del patrimoni.

TRASLLAT DEL MUSEU THYSSEN

Preguntada sobre la nova ubicació del Museu Thyssen, la ministra ha recordat que durant molts anys, el museu ha afegit “tot un valor artístic” a la parròquia d’Escaldes-Engordany, però que fa uns mesos la propietat va manifestar que l’espai se’ls havia fet petit i per aquest motiu es va plantejar la possibilitat de traslladar-se a l’espai Node. A hores d’ara aquest trasllat està “en fase d’encaix i d’estudi”.

Comentaris (2)

Trending