Converses amb el MNAC perquè cedeixi obres del romànic andorrà per exposicions temporals al país

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, admet que perquè això sigui possible cal tenir un museu nacional, mentre anuncia que l’Espai Columba busca fórmules per permetre visites gratuïtes un cop arribin al país ‘El bes de Judes’ i ‘La flagel·lació de Crist’

La ministra de Cultura, Mònica Bonell.
La ministra de Cultura, Mònica Bonell. DEMÒCRATES

Cultura ha establert contactes amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per valorar la possibilitat de cessió d’algunes de les joies del romànic andorrà que es troben a les seves col·leccions per a exposicions temporals al Principat. Ara bé, s’admet que un punt clau perquè això sigui possible seria disposar d’un museu nacional propi. Així ho ha apuntat la ministra, Mònica Bonell, durant el debat al Consell General del crèdit extraordinari que permetrà tancar la compra de les dues pintures murals de Sant Esteve, que arribaran al país en les properes setmanes.

Govern disposarà en poques setmanes dels diners (2,87 milions) necessaris per fer efectiva la compra de les dues obres -‘El bes de Judes’ i ‘La flagel·lació de Crist’-. Un cop es tanqui l’operació i es facin els tràmits administratius pertinents, els dos murals podran traslladar-se al Principat. “Com a molt tard, durant el juliol”, ha indicat Bonell. Totes dues s’instal·laran, ni que sigui de forma provisional, a l’Espai Columba i es vol que “estiguin a disposició de la ciutadania”.

De fet, des de Cultura es treballa en la possibilitat de facilitar aquesta visita. Així, Bonell ha apuntat que es treballa en una fórmula que ho permeti sense haver de pagar. Una opció que es valora és establir un dia gratuït setmanal a les dependències de Santa Coloma.

La ministra ha defensat la “rellevància doble” que té aquesta adquisició. Per un costat, “donem acompliment a la llei del patrimoni cultural, que ens diu que l’Estat ha de dur a terme les accions necessàries per recuperar els béns que hagin sortit del país”. Per l’altra, un cop tancada l’operació, ·”les pintures passen a ser de titularitat pública i el futur passa per fer-les accessibles al públic, tant l’andorrà com aquell que ens visita”. Bonell també ha recordat que el cost (2,75 més el que caldrà pagar en concepte d’impost de transmissions patrimonials) és inferior tant al pactat ara fa setze anys pel govern liberal (3,8) com a la taxació feta fa uns mesos -entre 2,9 i 3,5-.

Durant la intervenció, Bonell -i la resta de grups- han recordat que hi ha altres obres andorranes a pinacoteques públiques de països de l’entorn. Un clar exemple és el MNAC. Amb el museu català, ha revelat, “s’ha parlat de la possible cessió de peces per a exposicions temporals”. Per tant, la possibilitat, almenys segons la titular de Cultura, està oberta. Ara bé, també admet que per fer-la possible cal avançar en un altre projecte clau. “Això posa damunt la taula la necessitat d’un museu nacional que hauria d’estar a un lloc cèntric, preferentment a Andorra la Vella”, ha manifestat. En aquest sentit, ha avançat que “estem treballant en la definició i esperem que de cara al 2025 el pressupost pugui incloure una partida” i ha fet una crida al comú de la capital -i de retruc a PS i Concòrdia- perquè es pugui arribar a un consens per tirar-lo endavant.

Tots dos grups han donat suport al crèdit extraordinari, remarcant la importància que té recuperar aquest patrimoni. L’aprovació, però, no ha estat unànime. Des d’Andorra Endavant s’ha optat per l’abstenció, tot defensant que cal “una reflexió sobre les prioritats econòmiques actuals” i el fet que els recursos destinats es podrien haver dedicat “a altres àmbits importants”.

Comentaris (2)

Trending