Durant la sessió de control, Bonell ha insistit que la idea és impulsar abans la campanya per fer conèixer la nova llei abans de posar cap sanció. Ha remarcat que, un cop s’hagi fet, a partir del gener, “es posaran sancions”. Fins ara, però, no s’ha imposat cap multa. I això malgrat que, des del maig, s’han rebut 45 queixes, que han servit per obrir procediments d’advertència a les empreses.
Així, d’aquests, 12 s’han acabat arxivant per falta de concreció, 16 s’han resolt i 17 estan pendents. D’aquests darrers casos, ha apuntat Bonell, un motiu habitual és que les empreses han de canviar sistemes informàtics de fer tiquets i han demanat més temps. Cap d’elles però, com s’ha dit, ha suposat sanció.
En totes elles, ha indicat la ministra, s’ha fet seguir el procediment de la llei anterior: una carta d’avís des de Política Lingüística. La decisió es fa prendre, ha afirmat “d’acord amb el gabinet jurídic i del departament de Turisme i Comerç” que “han cregut més convenient seguir aquest procediment fins a fer la campanya informativa i explicar en què consisteix realment la llei”. A partir de gener, ha apuntat, no s’enviarà cap comunicació sinó que “Turisme i Comerç, després de les seves inspeccions, ja ens comunicaran què detecten, ells instruiran el procediment i Política Lingüística resoldrà”.
Les explicacions, però, no han convençut, ni de bon tros, a Escalé. Al contrari, al seu entendre les paraules de la ministra de Cultura evidencien que “Govern decideix incomplir la llei”, ja que “malgrat haver-hi infraccions, cap s’ha materialitzat en sanció” quan, ara, amb el nou text, “es passa a tenir l’obligació de multar”.
Des de Concòrdia s’ha lamentat “la falta d’empenta” a l’hora de fer complir la nova legislació. “Tenim una bona llei, però de res serveix si no s’aplica”, ha comentat. I, al mateix temps, ha avisat que la formació no es pensa quedar de braços plegats. “Si al gener persisteix la no tramitació de les infraccions, estudiarem la possibilitat de denunciar Govern davant la Justícia”, ha afirmat. I és que, ha remarcat, la situació del català és preocupant: “les dades demostren que hi ha un coneixement deficient de la nostra llengua i que a la majoria de comerços i establiments del país no es fa sevir”.
Les declaracions d’Escalé han fet intervenir també la consellera general d’Andorra Endavant, Carine Montaner. Cal recordar que el seu grup va ser l’únic que va votar contra la llei, justament perquè considerava que les sancions perjudicarien de forma important les empreses. I així ho ha volgut remarcar aquest dijous: “Cal ser conscient de la realitat. Si apliquem la llei tal com diu vostè [Escalé] les empreses es quedarien sense treballadors”.
Des de la formació s’ha informat també que es tramitarà com més aviat millor una demana d’informació vinculada a la pregunta. Així, es demanarà tenir tots els informes o assessoraments escrits (notes, correus electrònics o altres comunicacions) del gabinet jurídic del Govern respecte a l’aplicació de la Llei de la llengua pròpia i oficial redactats des del dia 25 d’abril de 2024.