Els comuns aposten per cavalcades amb recorreguts més llargs per garantir la seguretat anti Covid

Andorra la Vella i Escaldes tindran rutes diferenciades amb la voluntat “d’apropar la màgia dels Reis a totes les cases” i de recuperar la rua unificada un cop se superi la pandèmia

La cavalcada dels Reis d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.
La cavalcada dels Reis d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Els Reigs Mags no faltaran a la seva cita amb els nens del Principat. Andorra tindrà el 5 de gener les tradicionals cavalcades de ses majestats. Això sí, adaptades a la situació sanitària. La majoria de comuns aposten per fer recorreguts més llargs per evitar aglomeracions i garantir la distància de seguretat. Apropar-les a la gent més que no pas que la gent s’hi acosti. En el cas de les parròquies centrals, hi hauria una a Andorra la Vella i una altra a Escaldes-Engordany.

El tema s’ha abordat aquest matí en una reunió entre representants del ministeri de Salut, del de Cultura i dels set comuns, encarregats de l’organització de les rues reials. Per ara, la intenció és mantenir-les. No es vol que el coronavirus esguerri la nit més màgica de tot l’any, especialment per als més petits. Caldrà, això sí, adaptar-les a la necessitat de garantir les mesures que impedeixin els contagis.

La trobada ha servit per deixar clara una cosa: tota cavalcada haurà de presentar un pla detallar i uns protocols sanitaris que hauran de ser avaluats i aprovats des de Salut. Per ara, des del ministeri s’entén que si la situació epidemiològica no empitjora, les passejades dels Reis Mags són viables. Això sí, canviant la dinàmica tradicional.

Les rutes es farien més llargues i, per exemple, a les parròquies amb diferents pobles s’aniria un per un perquè la gent gairebé pugues veure els Reis “des del balcó o la finestra”

El repte principal és evitar les aglomeracions de gent al llarg de la ruta. Per això, el recorregut s’allargaria. Així, en parròquies amb diferents pobles s’apostaria per rutes que passessin per tots els nuclis i, d’aquesta forma, la gent es podria distribuir millor. De fet, algunes de les fonts consultades indiquen que l’ideal seria “que es veiessin des del balcó o la finestra de casa”.

Pel que fa a la cavalcada de les parròquies centrals, sempre la més multitudinària, es té clar que no podrà ser l’habitual, amb més de quinze carrosses i 400 participants en la comitiva. De fet, els dos comuns i Unió Pro Turisme treballen per fer dues separades que, això sí, farien recorreguts intentant arribar al màxim de llocs de les parròquies. L’objectiu seria “fer arribar la màgia dels Reis a totes les cases”.

Si finalment aquest pla es confirma, també es deixa clar que seria una excepció només pel 2021. La voluntat és que, si el 2022 la situació sanitària ho permet es recuperaria el format tradicional: cavalcada conjunta entre les dues parròquies al llarg de tot l’eix comercial.

En tot cas, la reunió ha deixat clar que els comuns continuaran treballant per preparar les cavalcades del proper Nadal i, sobretot, els protocols sanitaris que haurà de validar posteriorment Govern. Els Reis Mags tenen clar que si poden dur regals a tots els nens en una sola nit, també són capaços de vèncer el coronavirus.

Comentaris (4)

Trending