El comú preveu invertir més en el Canillo Escènic Arts “per no perdre pistonada”

La tercera edició, que se celebrarà del 3 al 10 d’agost, manté els 200.000 euros de pressupost, posa el focus en el canvi climàtic i la sostenibilitat i per primera vegada estrena una obra escultòrica feta ad hoc, en aquest cas per Toni Cruz

Oriol Vilella, Alex Kinchella i Toni Colom en la presentació del Canillo Escènic Arts.
Oriol Vilella, Alex Kinchella i Toni Colom en la presentació del Canillo Escènic Arts. M. P.

El Canillo Escènic Arts arriba aquest mes d’agost a la tercera edició, una edició que ha de ser de “consolidació”, però que des del comú ja es pensa en fer créixer i anar un pas més enllà. Ho ha anunciat el consell de turisme de la corporació, Alex Kinchella, que malgrat que encara no ha avançat cap xifra concreta sobre el pressupost que s’hi voldria destinar, reconeix que en casos com aquest, “si no es fa un esforç per augmentar la inversió, les coses queden estancades i perden pistonada”.

La tercera edició del Canillo Escènic Arts s’encetarà el 3 d’agost i segons Kinchella per aquesta ocasió s’ha decidit mantenir els 200.000 euros de pressupost que hi va haver l’any passat, amb 20.000 euros aportats per Andorra Turisme. “És la tercera edició i ho volem consolidar”, ha explicar el conseller, avançant però que de cara a l’any que ve, “per seguir creixent” es farà “un esforç” per fer una inversió “més gran”.

L’aposta dona resultat. Amb espectacles, andorrans i de fora, que els organitzadors, Toni Colom i Oriol Vilella, no s’han cansat de repetir que són de molt nivell a nivell mundial i en moltes ocasions premiats. “Competim a nivell mundial”, ha afirmat Colom, definint el festival com “un còctel” de propostes diferents que van des del teatre gestual i el circ fins al flamenc i aptes per a tots els públics.

Colom ha definint el festival com “un còctel” de propostes diferents que van des del teatre gestual i el circ fins al flamenc i aptes per a tots els públics.

Kinchella ha exposat que encara no s’ha establert una xifra pel pressupost de l’any que ve, però ha deixat clar que per poder portar el festival “al pròxim nivell és necessària una inversió bastant més gran” que la que s’hi fa ara. Des del seu punt de vista, “si en casos així no es fa un esforç per augmentar la inversió les coses queden estancades i s’acaba perdent pistonada”.

També Colom ha defensat que “no programem activitats que es veurien en una festa major” i que es fa una selecció de les propostes per assegurar-ne la qualitat. Precisament, l’exigència que s’hi posa fa que de moment la major part de les propostes encara siguin foranes i les andorranes es trobin en minoria (només 6 dels 18 espectacles). “No programem qualsevol cosa perquè sigui d’Andorra, però això també fa que les companyies del país s’autoexigeixin més”, ha destacat Colom.

PROGRAMACIÓ

“Segurament fem una de les programacions més eclèctiques que es pot trobar aquest estiu”, ha manifestat Vilella, que ha remarcat que la majoria de propostes que es podran veure tenen com a fil conductor la conscienciació sobre el canvi climàtic, la natura o la sostenibilitat.

En total hi haurà fins a 7 representacions en 11 ubicacions diferents (enguany s’estrena espai a l’antic càmping Pla). I Vilella, com a director artístic, no ha dubtat a assenyalar ‘Veles e vents’ de Xarxa Teatre com una de les propostes “més espectaculars que es podran veure”. Un espectacles que “feia anys que volíem portar” i que es va estrenar el 1992. “Té una estètica molt com la Fura dels Baus”, ha explicat.

Igualment, també ha destacat “Supershow i Les Colosses”. Aquesta darrera, una proposta que vol ser un atractiu com va ser l’any passat la lluna. Es tracta de dos gegants retroil·luminats de 10 metres d’alçada que serviran, també, a l’Animal Escola de teatre per fer un contacontes sobre gegants.

L’escultura de Cruz “té aquest punt de fer-nos reflexionar sobre el canvi climàtic i sobre el medi ambient”

Una altra de les novetats d’aquest any és l’escultura que s’ha demanat expressament a Toni Cruz. “Té aquest punt de fer-nos reflexionar sobre el canvi climàtic i sobre el medi ambient”, ha dit Vilella, afegint que seran una sèrie de peixos, fets de ferro, de més de 4 metres que interactuen entre ells. De moment s’ha previst com una instal·lació temporal, però si té èxit (a la nit estarà il·luminada) qui sap si el comú no acaba quedant-se-la.

El Canillo Escènic Arts es podrà veure del 3 al 10 d’agost. L’espectacle de teatre Full House d’Eléctrico 28 obrirà el festival el dia 3 d’agost a les 18 hores (el mateix espectacle es podrà veure a la plataforma de Soldeu el 4 d’agost a les 18 hores). Tot seguit, Solo, el nou espectacle de circ i pallassos del premiat Roi Borrallas, a les 22 hores el Càmping Pla serà escenari de Le Supershow, l’espectacle pirotècnic amb coreografia i música electrònica i hip-hop a càrrec de la companyia francesa SuperCho. Per tancar la jornada, Contes de Gegant, de la companyia andorrana L’Animal Escola de Teatre, un format que es repetirà els dies 4, 8 i 9.

El certamen també incorpora recitals de poesia, amb Selva López i Manel Gibert. I també hi haurà representacions com Galetes de formatge de Txo Titelles; La 5a façana i la neu, un espectacle de dansa vertical; i el circ flamenc Sin Ojana de la companyia Chicarron Circo Flamenco.

D’altra banda, la companyia Chiendent Théatre presentarà La mare où (l’) on se mire, i també es podran veure Les madeleines de poulpe de Kadavresky. La programació completa es pot consultar a https://canilloescenicarts.com.

Comentaris (5)

Trending