Cinc equips multidisciplinars opten a fer el projecte de reconstrucció de Sant Vicenç d’Enclar

Refer el campanar que va col·lapsar el desembre passat mirant de ser el més fidel possible a l’original pre-romànic és el principal objectiu

Sant Vicenç d'Enclar, el 18 de març del 2017.
Sant Vicenç d'Enclar, el 18 de març del 2017. Toni Solanelles

El departament de Patrimoni Cultural té cinc propostes diferents entre les quals triar l’equip que haurà d’elaborar el projecte a partir del qual es reconstruirà el campanar pre-romànic de Sant Vicenç d’Enclar i, alhora, que haurà de restaurar en certa manera tot el conjunt, malmès pel pas del temps i el col·lapse de la torre circular.

És una més que notable oferta de propostes, segons han indicat diverses fonts, que preveien una competència menor. Això farà que l’administració tingui més dificultats per escollir però, alhora, també més varietat, evidentment. El departament dependent del ministeri que lidera Sílvia Riva ja està valorant les diferents propostes que van arribar a un concurs internacional. Tots els equips, però, han de tenir com a referent un arquitecte instal·lat al país. Anna Feu o Enric Dilme, entre altres, són alguns dels professionals de la matèria que lideren o com a mínim integren algunes de les propostes, que incorporen en alguns casos professionals forans de reconegut nivell.

Sílvia Riva, Xavier Llovera i José Luis González i Olivier Poisson, via telemàtica, durant la compareixença.

Relacionat

Patrimoni Cultural preveu tenir reconstruït durant el 2021 el campanar de Sant Vicenç d’Enclar

Patrimoni Cultural dona una notable transcendència a la reconstrucció de Sant Vicenç d’Enclar. El seu esfondrament, el del campanar circular, el 20 de desembre passat, va causar un notable xoc. Per a l’elaboració del projecte de reconstrucció, s’han d’incloure treballs de diferent caire, com és el cas d’estudis preliminars per assolir un diagnòstic el més precís possible sobre l’estat de conservació de les ruïnes sobre el qual es fonamentarà la proposta de reconstrucció. Aquest document determina els objectius i criteris de reconstrucció amb repercussió directa sobre el projecte arquitectònic.

Precisament, el projecte global contempla principalment el projecte arquitectònic de reconstrucció del campanar, que ha de tenir presents diferents objectius, com ara conservar el testimoni històric el més pròxim possible al que va ser, aprofitant que s’han identificat un gran nombre de pedres que sabem exactament on són, i inclou també, com s’ha dit, la restauració de la resta de l’edifici. En tot cas, i així ho establien les bases del concurs, s’havia d’incloure una proposta de condicionament dels paviments, dels revestiments i del sistema d’il·luminació de l’interior de la resta del temple. A més, també calia elaborar un pla de protecció i conservació preventiva del bé immoble, que definirà els mètodes de seguiment i control i la planificació i priorització de les mesures a adoptar per controlar els factors de risc.

Comentaris

Trending