La Casa de la Vall recuperarà la biblioteca de la planta superior gràcies a la col·lecció d’Arajol

La major part del recull documental estarà cedit per l’investigador, amb més de 500 llibres que recullen la història d’Andorra i altres esdeveniments que formaran part d’un conveni gratuït i prorrogable cada deu anys

Casimir Arajol, signant el conveni de cessió, juntament amb el síndic general Carles Ensenyat, i el seu nebot i advocat Antoni Duró.
Casimir Arajol, signant el conveni de cessió, juntament amb el síndic general Carles Ensenyat, i el seu nebot i advocat Antoni Duró.

La biblioteca que va perdre Casa de la Vall durant la rehabilitació que es va fer als anys seixanta es recuperarà, en gran part, gràcies al treball documental del col·leccionista Casimir Arajol, que cedirà més de 500 llibres -més dels que hi havien- a un nou espai que portarà el seu nom, i que estarà habilitat l’any vinent quan s’acabin les obres pressupostades per al 2025. Les condicions d’aquesta cessió seran per deu anys prorrogables i es farà gratuïtament davant la voluntat de la família Arajol.

La nova biblioteca que tindrà llesta Casa de la Vall l’any vinent portarà el nom de Casimir Arajol, després del conveni de cessió signat aquest matí al despatx del síndic general, on el col·leccionista es compromet a donar més de 500 llibres que recullen els orígens d’Andorra i una gran quantitat d’esdeveniments històrics que s’han produït al Principat. Inicialment, només se n’han comptabilitzat 374 al primer inventari, però encara n’han de sortir un centenar més. “Una vegada estigui acabada, serà dipositada a dalt, on estava abans, al monument més identitari del nostre país”, ha indicat el síndic general Carles Ensenyat.

De tots aquests llibres, el més vell data de l’any 1629, n’hi haurà alguns que es podran consultar únicament ‘in situ’, d’altres s’hauran de digitalitzar per la seva transcendència i només es podran consultar en línia, i una darrera part sí que es podran cedir al públic general. N’hi haurà en català, castellà, anglès, francès, portuguès, alemany, rus i, fins i tot, en japonès. El nou espai, per això, estarà com a mínim habilitat l’any vinent, quan acabin les obres que estan pressupostades per al 2025, ja que, tal com ha remarcat el síndic, “fa seixanta anys que no s’hi fan obres” i estarà més custodiat que la Biblioteca Nacional.

La subsíndica general Sandra Codina, consultant un dels llibres històrics.
La subsíndica general Sandra Codina, consultant un dels llibres històrics.

El conveni inclou una cessió gratuïta per deu anys, prorrogables durant cada dècada segons la voluntat de la família Arajol. “Havíem parlat de donar-ho indefinidament, però finalment hem acordat aquests terminis”, ha explicat Arajol, convençut que tot el treball documental ha d’estar dipositat en un edifici com Casa de la Vall, coincidint amb el parer de la sindicatura. La missió principal és recuperar el patrimoni que s’havia perdut durant els anys 60, quan van desaparèixer gran part dels documents històrics que no estaven inventariats.

Tot i desfer-se d’una gran quantitat de llibres, la febre del col·leccionista de 91 anys fa que encara pugui comptar amb entre 1.500 i 2.000 peces documentals a casa, a la Fonda Cisco de Sans, com per exemple ‘quixots’, històries maquiavèl·liques, llibres geogràfics o de cuina. Durant l’acte de cessió, Arajol ha repassat el material que passarà a formar part del Consell General, i que inclou descripcions molt distants del país, concilis de bisbes que tracten la mort del copríncep Simeó de Guinda, biografies de personatges històrics com Enric IV de França o la desaparició del microestat de Moresnet, un enclavament antigament situat entre Bèlgica i Prússia que funcionava amb el mateix sistema que el Principat, i que va desaparèixer un cop es va deixar d’explotar la famosa mina de liti que els sostenia. “Hauríem de mirar que no ens passi aquí”, ha advertit Arajol.

Comentaris (4)

Trending