Cartell d’excel·lència i entrades assequibles per al Festival de Jazz d’Escaldes

La programació es concentrarà entre el 29 de juny al 6 de juliol al Prat del Roure i els voltants, dividida entre concerts interiors i exteriors, Andorra Jam i masterclass per a les escoles de música i professionals

La corporació presentant el 39è Festival de Jazz d'Escaldes. Comú d'Escaldes-Engordany

És una 39a edició del Festival de Jazz d’Escaldes-Engordany amb trampa. La cònsol major l’ha definit com “la segona d’aquesta nova part més potent”. La consolidació d’un certamen que, en certa manera, es va deixar perdre en el temps i que ara es treballa per poder ser similar al que va ser. Per aquest motiu, i dins d’un pressupost “ajustat” que s’ha hagut d’adaptar a la crescuda del cost de contractar artistes, s’ha aconseguit un cartell d’excel·lència, amb noms reconeguts com Al Di Meola o Eliane Elias. Les entrades, a més a més, s’han intentat fer assequibles.

L’any passat es va començar a ressuscitar un Festival de Jazz que havia quedat enrere en el temps i molt lluny dels seus anys daurats. “És una carrera de fons, volem anar a poc a poc”, ha assegurat el cònsol menor, Joaquim Dolsa, durant la presentació de la programació d’aquest 2023. Fa una vintena d’anys era un referent durant la temporada de jazz, “i serà molt difícil aconseguir aquesta posició de nou”. Però, des d’Escaldes es continua somiant des d’un vessant modesta i realista, “volem un creixement tranquil, que sigui una cosa que continuï després d’aquesta majoria actual”. El conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, ha remarcat que “no volem que sigui únicament flor de primavera, volem involucrar idees, economies i passions”.

Per aquest motiu, amb un pressupost que ha rondat, de nou, els 150.000 euros, s’ha treballat a aconseguir un cartell “potent, variat, on hi ha elements clàssics però també de novetat, el primer any ens va servir per poder fer un festival equilibrat”. El primer que destaca és el nucli dur, els concerts interiors, a la sala del Prat del Roure, on continuen encara els treballs de rehabilitació. Per poder fer-ho accessible a tothom, les entrades variaran entre els 15 i els 20 euros, amb un 20% de descompte amb el carnet jove. També es dona la possibilitat d’adquirir un abonament per a tots els concerts de 50 euros. La directora de Cultura, Anna Garcia, ha afirmat que “qui no ve, és perquè no li agrada el jazz”.

Aquests concerts començaran de la mà de Michel Portal, un dels grans músics europeus que presenta el seu darrer àlbum ‘MP85’, i està organitzat en col·laboració amb l’Ambaixada de França, un dels nous ‘partners’ del festival. El 30 de juny arribarà un dels plats forts, cap de cartell del certamen, amb Al Di Meola, que acudirà a Escaldes en format de trio. Repetirà al Prat del Roure l’1 de juliol Marco Mezquida, acompanyat d’Andrea Motis. El segon element clau d’aquest repertori es donarà el 2 de juliol amb Eliane Elias, que ha estat una de les artistes que més ha costat d’aconseguir i que, literalment, s’ha hagut de donar la conjugació perfecta per tenir-la al país.

Més de 70.000 euros per als primers concerts del Festival de Jazz d’Escaldes

Pel que fa als concerts al carrer, que tindran lloc a la plaça Coprínceps cada tarda, Closa ha assegurat que hi ha un importat “salt qualitatiu, seran d’una qualitat excepcional”. Sobretot, ha destacat el fet de poder comptar amb un quintet, “qui sap de música, entén que no és un fet que es doni fàcilment”. A més a més, s’ha organitzat un concert homenatge a Tete Montoliu, “un dels padrins d’aquest festival”, ha assenyalat Garcia. Es farà una commemoració dels 25 anys de la seva absència i la celebració del que hagués sigut el seu 90 aniversari.

D’altra banda, cada vespre, al vestíbul del Prat del Roure es donarà la cita amb l’Andorra Jam, que comptarà amb Kic Barroc quartet al capdavant, sempre acompanyat de diferents músics. Garcia ha destacat que aquesta ha estat una petició que es va fer arribar des del públic la darrera edició i que, per aquest motiu, s’ha decidit allargar fins al 2 de juliol i fer quatre jornades. La nota diferencial serà la presència femenina no tant a la veu, sinó als instruments, “per demostrar que les dones també toquen.

Per últim, el cap de setmana de l’1 i el 2 de juliol tindran lloc diverses masterclass dirigides a l’alumnat i professorat de les escoles de música, així com per a professionals del país. L’Andorra Jazz Campus és una aposta per atreure l’atenció dels joves i demostrar, segons Garcia, “que la gent jove també toca jazz”. Es comptarà, per tant, amb professionals de primera categoria que aportaran els seus coneixements a tots aquells que s’animin. Aquesta atracció per la música entre el jovent també es buscarà potenciar amb dues accions que Closa no ha volgut desvetllar, però que se centraran en les escoles de la parròquia i el jovent.