El cònsol menor ha fet aquestes declaracions en el marc de la inauguració de l’exposició dels vint anys del CAEE, responent a preguntes de la premsa sobre com veia el futur de les instal·lacions. Dolsa ha apuntat que des de la corporació comunal ja estan començant a reflexionar sobre el tema -una tasca que hauran de continuar fent els futurs mandats- per mirar com ha de ser el CAEE en un futur. Més enllà de quin estil de mostres ha d’acollir, el cònsol ha apuntat que un dels punts a reflexionar és l’espai: “És veritat que l’espai aquí ja sabem fins on ens dona, si volem fer alguna cosa una mica més gran, evidentment aquí no hi cap”, per això, ha apuntat que tot i que ara es disposa d’altres instal·lacions on també es poden dur a terme exposicions, potser caldria fer una inversió amb una altra sala més gran: “Potser encara ens falta a nivell de parròquia un espai una mica més gran que ens permetés portar alguna cosa més important que les que hem portat fins ara, tot i que déu-n'hi-do el que s'ha fet”, ha afegit.
I és que Dolsa, també ha volgut ressaltar tota la feina feta pel que fa a la cultura i la importància que té el Centre d’Art per la parròquia, i la voluntat de continuar contribuint perquè pugui continuar “vint anys més”. Al llarg d’aquestes dues dècades, el museu escaldenc ha sigut l’escenari de 164 exposicions per les quals han passat més de 246.000 visitants, el que ha convertit el CAEE en un espai de referència al país, i per celebrar totes les fites aconseguides, en aquesta efemèride, es va encomanar a l’equip crear una exposició homenatge a tota la trajectòria. Una tasca que “no va ser gens fàcil”, perquè van haver de fer una reflexió profunda per trobar com fer “una exposició d’un museu”.
CAEE 2005-2025
La mostra en tres àmbits: un primer dedicat a artistes que han tingut vincle amb la història del centre; una part expositiva que mostra les fites més destacables assolides, i una part on els assistents poden dir com volen que sigui el futur del centre.
L’octubre del 2005, el CAEE obria les portes per primera vegada amb l’objectiu d’ampliar l’oferta museística del país. Al llarg dels anys, s’ha convertit en un referent cultural del país i per celebrar aquesta efemèride van començar a pensar quins elements componien un museu, per preparar una nostàlgica mostra que no només destaca una trentena d’artistes que hi han passat al llarg de les dues dècades, sinó que també ressalta les fites més importants que s’han assolit. Com sempre, l'exposició ve acompanyada d’un programa d’activitats en què enguany n’hi ha una molt significant. Per primera vegada el CAEE obre les portes al públic al Fons d’Art del comú de la parròquia, un espai on es guarda un centenar d’obres, la majoria d’artistes andorrans i datades entre els anys 80 i 90, i també és d’on s’han tret alguna de les peces que estan exposades des d’avui mateix i fins a finals de maig al museu.

Es tracta d’una mostra molt eclèctica de 30 artistes escollides amb l’objectiu de mostrar la diversitat de les disciplines -mostres d’escultura, pintura, gravats i, fins i tot, instal·lacions. De fet, n’hi ha una de curiosa: una filera d’ampolles d’aigua, que tot i que a primera vista pot semblar que formi part del càtering, es tracta d’una instal·lació dels artistes ‘Eve Ariza & Wali Hawes’, dedicada a l’aigua.
També s’hi troba una obra de Jordi Casamajor, anomenada ‘Barca Votiva’, creada l’any 2006 i feta amb ferro soldat i fusta; o amb ‘La noia dels ossos jugant a cavall fort’ de l’artista Sergi Mas; ‘L’estudi anatòmic (del plaer) del risc’, de la pintora andorrana, Rosa Mujal. De la trentena d’artistes que es troben representats, la gran majoria són andorrans, però també n'hi ha quatre d’internacionals. Tots els artistes tenen un vincle especial amb la història del CAEE, sigui perquè han fet alguna exposició o hi han participat de forma més activa, i totes aquestes connexions estan detallades al costat de les obres.

En la segona part de l’exposició es troba un espai que fa un repàs per onze anys significatius del CAEE, on s’han assolit fites importants per rècords d’assistents, o d’altres, com per exemple, l’any 2011, que es va fer una mostra de Picasso i de pintura moderna; o l’any 2016 quan es va fer una exposició sobre Star Wars, que va ser un èxit rotund amb més de 8.000 assistents, mantenint encara avui en dia el podi amb l'exposició que més visitants ha rebut en els vint anys.

A més de mirar al passat i el present, l'exposició també ha dedicat un espai al futur del centre, on pregunten als visitants ‘Quin és el CAEE que imagines per al futur?’, ha explicat la directora del CAEE, Aurora Baena, durant la inauguració de l'exposició, mentre explicava que també s’ha fet una peça audiovisual on es parla de la història del centre, que inclou el testimoni de diferents persones que hi han treballat així com de visitants habituals.

PROGRAMA D’ACTIVITATS
Més enllà de la gran novetat, que permetrà als assistents veure ‘la cara oculta del museu’, el proper dimarts 8 d’abril, també s’ha organitzat la ‘Tertúlia & vermut’, una sèrie de converses amb els artistes del país sobre qüestions vinculades a la professió: El dilluns 5 de maig, serà el torn de Rosa Mújal i Alfons Valdés, que parlaran sobre el procés de creació artística; mentre que el 10 de maig, Sam Bosque i Javier Balmaseda, que xerraran sobre La carrera artística al Principat. Finalment, el 12 de maig, es farà una jornada amb diferents conferències per parlar dels reptes de futur dels museus, que comptarà, entre altres, amb una conferència inaugural sobre sostenibilitat i museus a càrrec de Manuel Cirauqui, curador i membre del Grup Gu-Zero del Museu Guggenheim de Bilbao; i amb una taula rodona del sector museístic d’Andorra.
Comentaris (1)