Amb l’entrada del nou any l’executiu aplicarà al cent per cent la nova normativa que, entre altres, fa que la capacitat d’analitzar possibles incompliments i de posar multes no sigui únicament, com succeïa fins ara, de Política Lingüística. De fet, el seu rol passarà a ser més de recollir-les i derivar-les cap als departaments concernits. Per exemple, si la queixa es dona per una infracció a una botiga, a comerç.
Bonell deixa clar que la voluntat és aplicar la llei totalment. I, per tant, si es considera que hi ha conductes que la incompleixen, es posaran multes. “Farem la feina bé”, comenta la titular de Cultura, que defensa que s’ha esperat un temps per poder fer la campanya de comunicació que “ha donat a conèixer la nova llei”. Aquesta tasca, ara, ja està feta i, per tant, es pot passar a un segon estadi.
I en aquest, ha remarcat, “s’obriran expedients administratius com succeïa fins ara” i, d’aquest, en funció de com es desenvolupi tot, “alguns derivaran en expedients sancionadors”. Ara bé, demana paciència. “No hem de posar terminis”, afirma, tot recordant que “la llei ha de ser un vehicle cohesionador i integrador” i “no seria bo que s’intenti provocar una confrontació entre qui fa bé les coses i qui no”.
Al seu entendre, el que toca també és “donar temps” a aquelles persones que, viu l’obligació de tenir un mínim de coneixement del català per renovar el permís de residència, ara l’estan aprenent. “No podem criminalitzar ningú perquè d’entrada no te’n parli”.
Ara bé, també deixa clar que si s’insisteix a no complir la llei, doncs no tremolarà la mà a l’hora d’aplicar-la. I, per tant, de sancions, “si n’han d’arribar, n’arribaran”. I, en aquest sentit, considera que els ciutadans “han de ser col·laboradors a l’hora d’avisar-nos del que es fa bé”.