“Planificant les obres ens vam adonar que els treballs requerien un temps llarg i que, per poder-los fer bé, calia tancar l’Auditori”, ha comentat la titular de Cultura. Per això, s’ha optat per prendre aquesta decisió. De fet, ha apuntat que l’inici de les obres s’ha endarrerit fins al febrer, ja que al gener hi havia compromisos que no s’han volgut suprimir. A partir de llavors, es calcula un temps de 10 mesos per a un projecte dividit en dues fases.
Lògicament, això comporta que el cicle anual, la Temporada, queda en suspens. Per tant, ha apuntat Bonell, la propera edició ja haurà d’esperar fins al 2026, un cop s’hagi culminat tota la reforma que, com ha remarcat el director del departament de Promoció Cultural, Joan-Marc Joval, “és la primera d’importància en els 30 anys de vida de l’Auditori”.
Les actuacions es faran en dues fases. En una primera, com va avançar Altaveu, es calcula un cost d’uns 370.000 euros. Aquesta inclourà el canvi del sistema de climatització, apostant per l’aerotèrmia, la millora del sistema antiincendis o el canvi d’enllumenat tant interior com exterior. També s’instal·larà un nou sistema de motors per al moviment de les cortines i una ampliació de la potència del sistema elèctric, que passarà de 230 a 400 V.
Cultura va analitzar si es podia traslladar la Temporada a altres escenaris, però Bonell ha apuntat que això suposaria perdre l’essència del cicle i, per tant, s’ha optat per descartar-ho
La segona fase es faria entre juny i novembre i es licitarà durant la primavera, un cop es tingui el pressupost per al 2025 aprovat. Aquesta comportarà intervenir “sobre els elements estructurals” de l’edifici. Per exemple, a l’exterior se substituirà el paviment exterior actual que, com ha apuntat Joval, ja està descatalogat i, per tant, no es troben peces de substitució. També s’actuarà sobre la fusta i sobre la coberta per reparar aquells elements malmesos del llosat i s’instal·larà una nova escala d’emergència, a més de renovar totalment la taquilla.
I, pel que fa a l’interior, s’actuarà en el sistema de seguretat, com ara reparar totes les portes d’emergència i s’hi faran de noves. També es farà un tractament d’ignifugat als revestiments de fusta, el teló i les cortines. A la vegada, està previst rehabilitar la tarima i actualitzar els camerinos, així com pintar les dependències “de dalt a baix”.
Aquesta segona fase, té un pressupost, ara mateix estimatiu, d’uns 400.000 euros. Per tant, el global de la intervenció, sempre en funció de les ofertes que facin les empreses, se situaria en uns 770.000.
Com s’ha dit, el tancament de la instal·lació obligarà Govern a deixar el 2025 sense la tradicional temporada artística. La decisió es pren tot defensant que un canvi d’ubicació hauria fet perdre l’essència al cicle. I això malgrat que s’havien rebut propostes d’alguns comuns com a seu alternativa. Bonell, però, ha apuntat que “hem fet una anàlisi tècnica i creiem que la Temporada és pròpia de l’Auditori. Traslladar-la a un altre lloc faria que deixés de ser pròpiament la Temporada”.
Tot i això, Bonell no ha descartat que al llarg de l’any es pugui impulsar des de Cultura algun esdeveniment. “Tenim alguna proposta en la qual volem portar la iniciativa i que faríem en col·laboració amb algun comú”, ha indicat. A la vegada, s’ha mostrat convençuda que es podran trobar alternatives per a actuacions ja tradicions com ara les de l’ONCA per Meritxell o la de Santa Cecília. “Afortunadament, al país tenim molts bons equipaments”, ha manifestat.
Sobre les obres a l’Auditori, la ministra ha destacat que, tot i suposar l’inconvenient de no poder disposar de l’espai durant aquests deu mesos, “val la pena tota aquesta inversió”. En aquest sentit, ha destacat que, un cop completada, “tindrem unes millors instal·lacions de cada al futur i els grups que vinguin podran actuar en millors condicions”.