Els arqueòlegs que han fet la prospecció per localitzar Sant Martí de Sella són “optimistes”

La primera fase de la intervenció acaba amb “una troballa molt significativa” i l’aparició d’elements que podrien correspondre a l’antiga església de Canillo

Gerard Remolins, arqueòleg de Regirarocs, analitzant el terreny excavat. Patrimoni Cultural

La primera fase de la intervenció arqueològica a l’hortal del capellà de Canillo ha conclòs amb una troballa molt significativa. Els treballs, impulsats pel departament de Patrimoni Cultural i el comú de Canillo, han permès identificar elements que podrien correspondre a l’estructura de l’antiga església de Sant Martí de Sella, desapareguda fa segles. Segons ha ensenyat el departament a les xarxes socials, ara s’estudiaran les dades obtingudes de la intervenció de Regirarocs per extreure’n les primeres interpretacions, doncs es continuarà amb les excavacions “quan arribi el bon temps”.

Durant aquesta primera etapa, centrada en la localització i documentació del temple mencionat per primer cop en documents de 1576, els experts han realitzat un sondeig inicial del terreny i han obtingut resultats prometedors. S’han identificat fragments constructius que coincideixen amb l’estructura que es buscava, un indici que permet pensar que les restes principals podrien estar a prop. Aquest fet ha estat definit pels arqueòlegs com un “pas endavant” que reforça l’esperança de poder recuperar una part important del patrimoni històric de Canillo.

En les pròximes setmanes es duran a terme estudis més detallats, com una tomografia elèctrica per determinar l’abast i els límits de les estructures localitzades. Aquests treballs seran claus per planificar futures actuacions i establir si és possible reconstruir o contextualitzar de forma precisa aquesta part de la història del poble. Amb un pressupost de gairebé 13.700 euros, el projecte destaca pel seu enfocament tecnològic, utilitzant tècniques com la fotogrametria i els models 3D per documentar cada descoberta.

Els responsables de la intervenció han expressat un optimisme moderat gràcies a les primeres troballes. Aquestes no només apunten a una possible localització de l’església, sinó que també posen en relleu el potencial arqueològic de la zona. L’associació de patrimoni cultural i natural dels Pirineus, Regirarocs, continuarà la seva tasca d’aquí a uns mesos quan arribi el bon temps.