Creix el preu de l’alimentació durant la crisi del coronavirus

Les dades d’Estadística revelen que els productes no frescos es van encarir fins a un 0,5% fet que, sumat a la finalització de les rebaixes, ha disparat l’IPC fins a un 1,5% al març

Interior d'un supermercat.
Interior d'un supermercat.

Els preus dels aliments es van incrementar durant el mes de març. Així es constata de les dades amb què s’ha calcula la inflació, que va pujar fins a 1,3%. En canvi, la crisi del coronavirus també deixa sentir els seus efectes en la davallada del cost de carburants i de les activitats d’oci, com ara espectacles o viatges organitzats. Per cert, que la tasca de recopilació de preus s’ha vist dificultada per les restriccions de mobilitat decretades des del Govern per fer front a l’expansió de la Covid-19.

Segons les dades fetes públiques pel departament d’Estadística, l’Índex de Preus al Consum (IPC) va pujar al març fins a 1,5 punts en comparació al febrer. De fet, ja sol ser un mes inflacionista, perquè rep els efectes de la finalització del període de rebaixes d’hivern i l’arribada a les botigues de roba i calçat del material de cara a la temporada de primavera i estiu. A aquest fenomen habitual s’hi ha sumat aquest març el fet que els productes d’alimentació han registrat un increment del seu cost.

En concret, el capítol -que influeix en una cinquena part de l’IPC- va registrar un augment mensual del 0,3%. De fet, on s’ha registrat increments de preus més importants és en el que fa referència als productes no frescos ( 0,5%). La dada contrasta amb el petit descens, d’un -0,1% registrat al mateix mes del 2019.

Els investigadors d'Estadística han fet la recopilació de preus per telèfon o internet i no anant presencialment a botigues

Aquest comportament inflacionista se suma al registrat al grup del vestit i calçat. El final de la campanya de rebaixes i l’arribada de les col·leccions d’estiu van disparar els preus fins a un 34%. En canvi, la dada s’ha moderat a conseqüència de la important davallada de costos, un -6,2%, registrada pels productes petroliers. Això ha fet caure el preu del capítol de transport (-1,8%). A banda, un altre àmbit que s’ha vist tocat per la crisi del coronavirus ha estat el d’esbarjo, espectacles i cultural. La caiguda, en aquest cas, ha estat del -2,2%.

Des d’Estadística s’admet que aquest mes no ha estat possible calcular l’IPC com es fa normalment. Així, s’explica que els investigadors ja no han recollit els preus presencialment als punts de venda per seguir les instruccions de reducció de mobilitat decretades per combatre l’expansió del coronavirus. Aquesta recopilació de dades s’ha fet de forma telefònica o per internet si aquests productes estaven a botigues que romanguessin obertes. Això ha provocat que “del total de lectures que recollim mensualment, només s’han pogut recollir el 87%”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending