L’àrea de traumatologia de l’hospital viu immers en un col·lapse la darrera setmana. Fins al punt que els responsables del servei s’han vist obligats a cancel·lar intervencions quirúrgiques programades i a retardar-ne d’urgents que no depenien de l’estricta immediatesa. La situació és deguda, segons fonts hospitalàries, a una punta d’activitat donada, entre altres coses, a un elevat índex d’accidents d’esquí, per exemple.
Les diverses fonts consultades han explicat que no és que s’estigui davant una situació anormal però sí que es dóna en comptades ocasions tot i que l’activitat traumatològica els hiverns al Principat és molt elevada. Les fonts consultades han explicat que en altres centres sanitaris d’un nivell superior o similar, la situació és molt pitjor i això sense tenir l’activitat que es dóna al Principat per la qüestió de l’esquí. Quedi clar, però, que en el col·lapse actual, que es considera del tot puntual, també hi han contribuït altres lesions que no tenen a veure amb la neu.
En embussar l’hospital, i això sí que té a veure amb l’esquí, també hi ha contribuït el fet que des de fa uns tres dies hi ha fins a set pacients que esperen ser traslladats als seus països d’origen i les sortides no s’acaben de concretar perquè els centres on han d’anar no acaben de fer els processos escaients. D’aquí que malgrat que formalment se’ls hauria tramitat l’alta a Andorra per tal que puguin viatjar als seus llocs de residència, a l’estranger, continuen ocupant espai. Llits. També hi ha pendent el trasllat d’algun malalt cap a centres sociosanitaris.
Queixes i malestar
Encara que amb més o menys comprensió, s’acaba entomant la situació que suposa l’alta activitat, sempre hi ha situacions que generen queixes i malestar. Seria el cas, per exemple, d’un home que dimecres de la setmana passada a la nit va patir una caiguda al peu de casa seva, a Ordino. Després d’un estira-i-arronsa amb el 116, va ser la parella de l’home qui va traslladar l’accidentat a l’hospital.
La família d'un pacient, indignada, va arribar a mobilitzar fins i tot el ministre de Salut
La família es va queixar de l’espera a què se’l va sotmetre una vegada es va diagnosticar una fractura de tíbia i peroné. Fins dijous a la tarda no se’l va ingressar en una habitació de planta abans d’haver de ser intervingut. L’operació, segons la família, havia de ser primer divendres i, després, s’hauria passat a dissabte pel suposat col·lapse que pateix el centre sanitari. Finalment, i davant el fet que els familiars de l’home creien que mereixia una millor atenció, van decidir que es fes un trasllat cap a Barcelona per ser intervingut en un hospital de la capital catalana.
Les fonts hospitalàries consultades han explicat que de queixes sempre n’hi ha. Com també hi ha qui comprèn els imprevistos. I han assegurat que el cas concret de la queixa més sonada -la família afectada va arribar a mobilitzar el ministre de Salut en funcions- té a veure en una part amb el col·lapse i, a partir d’aquí, l’organització hospitalària. Però també té a veure amb decisions mèdiques (certes lesions s’espera que ‘refredin’ abans de ser intervingudes) i amb les exigències dels afectats, que tant bon punt volien un traumatòleg concret com en sol·licitaven un altre.
El nou especialista ‘de referència’ s’incorpora dimarts
El nou traumatòleg del departament hospitalari ‘fitxat’ de la Teknon, especialista en lesions causades per l’activitat esportiva, David Roca, s’incorpora aquest dimarts vinent al centre sanitari andorrà. Ho farà amb un cert retard respecte allò que es preveia. Roca, membre de l’equip del prestigiós cirurgia i expert també en traumatologia esportiva Aleix Vidal, que pretén posar en marxa un centre privar a l’avinguda Fiter i Rossell, ha trigat més a aterrar al Principat per les dificultats per trobar un habitatge que respongués a les seves conveniències. Solucionada aquesta eventualitat, les fonts consultades asseguren que el metge gallec té moltes ganes d’iniciar la seva aventura andorrana. No es descarta que opti a la direcció (cap de servei) del departament.