El debat de l’esmena a la totalitat al projecte de llei del suplement de crèdit de gairebé tres milions d’euros per poder pagar els honoraris del bufet liderat per Francesc Badia i el secretari general de Demòcrates per Andorra (DA), Esteve Vidal, ha tingut moments de molta cruesa. L’intercanvi de retrets -de fet, hi ha hagut unanimitat en l’oposició per lamentar l’actitud del Govern però sobretot de l’AREB, de qui el progressista Víctor Naudi ha afirmat que és “un monstre jurídic que sembla legitimat per estar per sobre de la llei- s’ha hagut d’ajornar perquè, entre altres, el síndic i la subsíndica general havien d’acudir a un dinar institucional i la seva absència hauria deixat els demòcrates en minoria. DA farà caure l’esmena i acabarà avalant el pagament dels honoraris, que Cinca ha remarcat que han gaudit d’un 50% de descompte respecte del que hauria de ser.
El socialdemòcrata Pere López acusa l’executiu de “riure’s” de la ciutadania amb "amiguismes" i "corrupció" i protagonitzar “un atracament a mà armada a les finances públiques”
L’esmena a la totalitat l’havien plantejat els consellers generals del PS, que ja van fer públic dimarts en un comunicat els dubtes que els plantejava la qüestió i, més enllà de l’incompliment al seu parer de diverses lleis, el temor que s’estigués davant d’una flagrant malversació de diners públics. I amb aquesta idea s’ha expressat davant la cambra el líder parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ha parlat “d’amiguisme” i “corrupció”, ha acusat el Govern de “prendre’ns per rucs” davant d’un “atracament a mà armada a les finances públiques”. López ha iniciat la seva exposició advertint irònicament que no seria dur. Per llavors assegurar que estan farts de les formes emprades per l’executiu. “Es pensen que els diners són seus” i actua, a parer del conseller del PS, “sense cap mena de rigor”.
El promotor de l’esmena s’ha mostrat contrari, com contraris s’han mostrat també la resta de forces presents a l’oposició parlamentària, al procediment usat i que ha estat defensat a capa i a espasa per Cinca emmarcant-ho tot al fet que, en certa manera, per fer front al ‘cas BPA’ s’hi val tot. Per cert, que el ministre de Finances ha donat per fet, o almenys ha mostrat el convenciment del Govern que “no es condemnarà a cap ens. Ni a l’AREB, ni a l’INAF, ni a la UIFAnd ni a ningú”. Pere López, però, tenia clar que DA es quedava “sol en la defensa de l’indefensable” i després de fer també ironia amb la confiança que deu generar un bufet on hi treballa un alt càrrec del partit que dóna suport al Govern, el parlamentari socialdemòcrata ha demanat que com el cap de l’executiu va fer en el cas de l’adjudicació controvertida a SPAI, “portin-ho tot a la fiscalia” en allò referent a la contractació de Badia Advocats perquè creu que hi ha un “abús”.
El liberal Jordi Gallardo lamenta que en lloc de fer una contractació “que no hauria de presentar cap dubte” en ser-ne beneficiat un “càrrec significatiu de DA” el Govern faci tot el contrari
El suplement de crèdit el va haver de tramitar el Govern a finals de l’any passat perquè, de cop i volta, i quan l’AREB només tenia pressupostats 275.000 per a assessoraments jurídics, van aparèixer factures i previsions de factures per un valor global de 3,3 milions d’euros. Badia Advocats estaria defensant 109 causes que es tramiten, majoritàriament encara en primera instància (annexada es pot obtenir la documentació tramesa al Consell a petició de Pere López), contra l’AREB o contra BPA intervinguda, per clients, exdirectius i exaccionistes, en la seva immensa majoria pel bloqueig de diners que encara es manté. Com que faltaven diners per poder pagar els advocats, es va haver de recórrer a l’aportació extraordinària.
I si dura ha estat la intervenció de Pere López, tant o més cruenta han estat les exposicions del liberal Jordi Gallardo, l’independent Carles Naudi o el progressista Víctor Naudi. La també independent Sílvia Bonet donarà suport a l’esmena a la totalitat però, bàsicament, pels “dubtes sobre el procediment”. Gallardo ha qualificat la contractació de Badia Advocats de “poc rigorosa i ètica” a banda de “poc fonamentada perquè, al seu entendre, no respecta el principi de concurrència i transparència”. En referència a la ‘Martí connection’, el líder liberal ha lamentat que Badia Advocats passi de ser “un partenariat privilegiat” del Govern a un “partenariat exclusiu”.
L’independent massanenc Carles Naudi denuncia que l’agència estatal “es passa la legislació per l’arc del triomf i es queda tan panxa” i exigeix explicacions del seu president
Jordi Gallardo s’ha referit al fet que presti serveis com a jurista, que no pas com a advocat com ha remarcat Víctor Naudi, “un càrrec significatiu del partit” que fa costat a l’executiu per afirmar que davant d’això, qualsevol adjudicació “no hauria de presentar cap dubte per evitar qualsevol suspicàcia i justament vostès fan tot el contrari”. El progressista Naudi, que ha criticat la resta de formacions, inclosa el PS, d’haver votat a favor d’una llei de l’AREB que permet fer a l’agència, segons ell, “el que els vingui de gust”. I ha acusat Esteve Vidal directament de ser “un aconseguidor” fent així que hi hagi “una línia molt prima que separa el lobby del tràfic d’influències”.
Tampoc no s’ha quedat curt l’escindit dels liberals i ara membre del grup mixt en el marc de l’aliança entre UL i els independents de la Massana Carles Naudi. Per al parlamentari massanenc, l’AREB “es passa la legislació per l’arc del triomf i es queda tant panxa”. Naudi ha lamentat la gestió dels diners públics feta per Govern i l’ha acusat, en certa manera, de retenir les factures del despatx d’advocats per poder maquillar així els comptes de l’Estat. El conseller general ha lamentat les contínues denúncies que fa el Tribunal de Comptes dels incompliments de les administracions, i que malgrat tot, no s’actuï degudament. “Avui podem fer alguna cosa”, ha explicat Naudi dient que davant els pactes que se’ls atribueixen amb DA en aquesta qüestió s’aliarien amb el PS per votar a favor de l’esmena a la totalitat. I ha demanat la compareixença en seu parlamentària del president de l’AREB perquè expliqui amb pèls i senyals la contractació de Badia Advocats i altres formes d’operar.
La defensa del Govern
I si la crítica de l’oposició ha estat dura, el ministre de Finances no s’ha estat de treure les urpes per respondre amb un primer Déu vos guard a López acusant-lo de fer “postureig”. Cinca ha lamentat el fet que s’haguessin “insinuat acusacions molt greus”. Per la qual cosa ha demanat a López, però ho faria extensiu a tota la cambra, que “si creu que més enllà de la insinuació hi ha quelcom més, prengui les mesures que s’escauen”, en relació a la possibilitat de portar el cas a la Justícia. En un segon torn d’intervencions ha defensat que el despatx contractat fos aquell en el qual treballa Esteve Vidal. Cinca ha recordat que el Govern contracta despatxos on treballen integrants de totes les formacions polítiques i s’ha agafat a la petitesa del país i la multitud de despatxos que treballen en el ‘cas BPA’ en contra de l’administració per raonar l’elecció.
Cinca defensa la gestió de l’afer BPA, la necessitat d’actuar legalment la idoneïtat del procés i la contractació del bufet on treballa el secretari general de DA a més dels integrants de l’AREB
El ministre de Finances i portaveu governamental -com després també ha fet el president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix- ha defensat aferrissadament la gestió del ‘cas BPA’ des de tots els aspectes. Des de l’aprovació de la llei que crea i empara l’AREB a les actuacions d’aquesta passant per la defensa jurídica que s’està fent dels casos que hi ha oberts. També ha defensat a pany i forrellat el procediment seguit per contractar Badia Advocats, des de la preparació i idoneïtat del despatx a la urgència instada. També ha justificat el preu malgrat lamentar que s’hagin de gastar tants diners. Però pitjor seria no defensar-se, ha vingut a dir Jordi Cinca.
El ministre, que ha assegurat que en global el bufet contractat ha aplicat un 50% de descompte respecte del que estableixen les normes orientadores d’honoraris del Col·legi d’Advocats, ha remarcat el fet que una sola demanda, la dels accionistes de BPA fins a la seva nacionalització, reclami 366 milions d’euros. “Només la defensa d’aquesta causa valdria més (dels tres milions). I per aquesta quantitat ens defensen 108 casos més.” Cinca ha defensat també la professionalitat i consideració dels integrants de l’AREB i ha lamentat que per venir a fer la seva feina “i defensar la llei andorrana” s’hagin vist amb l’obligació d’haver de respondre davant els tribunals. Per tant, “naturalment s’han d’esmerçar diners en la seva defensa, només faltaria”.
Martí a López: "Vostè té l'obligació de portar-ho a la fiscalia"
El cap de Govern, Toni Martí, ha comparegut al faristol parlamentari visiblement molest ja no sols per la jornada d'aquest dijous i el debat dur sobre el suplement de crèdit per abonar els assessoraments jurídics encomanats per l'AREB si no per tota una legislatura en la qual, segons el mandatari governamental, "s'han dit coses molt gruixudes". Martí ha carregat amb duresa contra la major part dels líders parlamentaris de l'oposició i, especialment, contra el socialdemòcrata, Pere López, a qui li ha exigit que porti l'afer a la fiscalia "si hi veu tanta acumulació de delictes com diu".
I és que a Martí li ha enutjat, i molt, que s'hagin donat per fet les suposades irregularitats amb l'adjudicació dels assessoraments jurídics de l'AREB. I ha escenificat tot un malestar i, com ha dit López, "un paternalisme" vers els seus propis companys de bancada taronja als quals ha demanat que si mai acaben a l'oposició "no caiguem en aquest joc" d'acusacions i es tinguessin debats "més pausats, més racionals, usant més el condicional". I si es formulen acusacions s'han d'acompanyar les paraules "amb els actes i anar a la fiscalia", que és justament el que el parlamentari socialdemòcrata havia demanat que fes el Govern.
Martí ha explicat que el Govern havia acudit al Consell a "defensar una adjudicació directa d'un organisme que té independència plena" i que ja havia aportat tota la documentació escaient, per la qual cosa l'executiu no faria cap altre pas. Per tant, "vostè té l'obligació de portar-ho a la fiscalia", ha dit a López, si realment creu que hi ha la comissió d'un o més d'un delictes. Ara, "si ho arxiven, vingui vostè aquí i reconegui que s'ha equivocat" li ha deixat anar després de referir-se també al conseller liberal Ferran Costa en relació a la 'Martí connection'.