En un dilluns d’activitat frenètica prèvia a la dissolució formal del Consell General i a l’inici, ara sí, del compte enrere, a les Fontetes mig centenar de persones han avalat la llista parroquial de Ciutadans Compromesos. A pocs metres d’allí, es reunia el comitè parroquial de Demòcrates per Andorra (DA), que en principi no té representació formal dins de la plataforma comunal. Justament, la majoria comunal és la que ha validat fer una llista amb persones independents que mantingui l’esperit de bloc massanenc. I així ho han entès també, segons les fonts, la majoria de simpatitzants presents a la trobada.
En la reunió hi han participat representants de Liberals d’Andorra, que sense veure malament el projecte exposat, no acordaran fins aquest dimecres si formalment s’integren dins el model parroquial tenint en compte que a nivell nacional es dóna llibertat de vot als simpatitzants de Ciutadans Compromesos (CC) i que la voluntat, en cas que els dos candidats de la formació siguin escollits per formar part del proper Consell General la intenció seria de formar un grup parlamentari propi amb la voluntat de fer pactes postelectorals amb tots els partits en funció de com quedi l’arc parlamentari.
Mig centenar de persones han assistit a la reunió de la formació parroquial de la Massana, que pretén formar grup parlamentari propi en cas de victòria
Una comissió presidida pel cònsol i president de CC, David Baró, i integrada també per Jael Pozo i Jordi Verdaguer més un representant liberal si finalment s’hi integra aquesta formació serà l’encarregada de buscar els millors candidats possibles amb un perfil independent i que tinguin visió de parròquia i també de país. Alhora, segons les fonts consultades, s’activa un grup de treball de programa electoral que s’articularà en dos blocs: el de les propostes parroquials i el de les nacionals amb afectació massanenca. Tot amb projectes que generin un ampli consens.
Si a CC hi havia certa eufòria en considerar que s’havia adoptat la millor decisió possible per mantenir el grup intacte i així -tot sia dit de passada- mantenir la força per poder afrontar amb posterioritat les comunals i ser la principal formació amb tota l’embranzida per poder reeditar triomf local, on hi havia més pessimisme, encara que dissimulat, era a Andorra Sobirana. Malgrat tenir molts suposats noms sobre la taula, fins i tot algunes de les persones que es donaven per fetes com a candidates haurien renunciat o declinat a formar part de la llista. O de les llistes.
Els contactes liderats per Eusebi Nomen, principal cara visible de la formació, no haurien aflorat com es pretenia. De fet, la plataforma pretenia anunciar aquest dimarts moltes novetats i, almenys ara per ara, qualsevol compareixença s’hauria posposat. El dubte ja no és si Andorra Sobirana podrà presentar alguna territorial. El gran interrogant hores d’ara serà si a partir d’aquest dimarts, quan ja es podrà omplir la documentació, Nomen i els seus simpatitzants tindran la força suficient per presentar una candidatura nacional ‘que aguanti’.
La sorpresa de la jornada, per dir-ho d’aquesta manera, l’ha donat l’anunci, avançat per Andorra Televisió, que el fins fa poc president del comitè local de Liberals d’Andorra a Escaldes, Alfons Clavera, podria està forjant una candidatura nacional a l’entorn d’unes idees molt institucionals, amb un Coprincipat molt arrelat i, en certa manera també, amb el lema ‘provida’ penjant de l’etiqueta d’aquesta iniciativa encara a les beceroles. A l’altre extrem, Podem manté que té la capacitat per poder arribar a presentar una llista nacional.
Clavera ha confirmat a l’Altaveu que concorrerà a les eleccions amb una formació ‘pròpia’, i amb una candidatura nacional que assegura haver tancat aquest mateix dilluns. Al capdavant, l’advocat hi tindria, com a número dos, la comptable laurediana de 42 anys Raquel Fernández López. El jurista assegura haver aconseguit un equip de treball multisectorial amb el qual estaria confeccionant un programa que espera tenir en pocs dies i que creu que podrà sorprendre.
Les nacionals ‘grans’
A tots els partits s’està treballant a marxes forçades per elaborar llistes. Els progressistes d’SDP anunciaran aquest dimarts quantes candidatures faran finalment. La formació ja ha donat per tancada la feina i dissabte avalarà totes les llistes. A nivell nacional, els dos primers llocs seran ocupats per Josep Roig i Sandra Cano. Tancarà la candidatura el president del partit i excap de Govern Jaume Bartumeu.
Xavier Espot continua treballant per presentar unes candidatures que mostrin certa renovació i allunyament del projecte governamental que ha dirigit el país els darrers vuit anys. Tot i així, és clar que hi hauran cares lligades fortament a DA. Rere seu Roser Suñé és la candidata que tanca el cercle encara que no es descarta una persona -dona sempre i d’Andorra la Vella- que representi més renovació. El candidat demòcrata hauria demanat a Carles Enseñat que accepti el tercer lloc de la candidatura, malgrat que el fins ara parlamentari encampadà preferiria deixar ara mateix l’activitat política de primer nivell. En quarta posició s’hi situaria la laurediana Núria Rossell. Hi ha molts encaixos encara per fer a nivell parroquial en les posicions elegibles.
Aquests trencaclosques afecten enormement liberals i ‘terceravia’, molt pendents de la situació de la Massana, i que en propers dies hauran d’acabar de definir les primeres posicions, que podrien passar pels tres consellers generals en el cas liberal mentre que a Josep Pintat el podrien acompanyar Joan Carles Camp i Ruth Vila. Pels socialdemòcrates, els tres primers candidats sembla que fa dies que estan decidits: Pere López, Susanna Vela i Judith Salazar. El quart havia de ser un docent encampadà que al final hauria declinat per motius personals.
A les parròquies
Canillo continua sense tenir ni tan sols definides quantes llistes hi haurà. Demòcrates hi tindrà presència segur però no acaba de tancar les peces. Marc Casal ja es va descartar del tot aquest cap de setmana i un sector de la formació manté la intenció de fer anar a la territorial el director d’Agricultura Landry Riba, encara que Espot el vol per a la nacional. L’altra possible llista hauria de ser la social-liberal.
Demòcrates (Jordi Torres i Maria Martisella) i social-liberals (amb candidats que haurien de sortir d’entre Ferran Costa, David Rios i Cathy Juan) es presenten com les llistes més fortes a Encamp, on també hi haurà candidatura progressista amb un home jove que s’estrenarà en política. La ‘terceravia’ no estaria tenint fàcil formalitzar candidatura en aquesta parròquia.
A Ordino els ganivets volen. La irrupció del pneumòleg Joan Martínez Benazet com a candidat independent per als Demòcrates ha alterat l’escenari electoral. L’ha sacsejat. El grup independent que aglutinaria totes les forces excepte DA hauria confirmat llista territorial segura. Totes les formacions nacionals ja constituïdes han donat suport a una candidatura que ja estaria tancada però que es manté en absoluta discreció.
Les diversos fonts consultades han assegurat que molts joves de la parròquia s’haurien sumat a la iniciativa després de no compartir la ‘maniobra’ de DA situant Martínez Benazet al davant del seu projecte parroquial i començant a repartir ‘caramels’ per desactivar la proposta independent. D’aquí que es vulguin reservar els noms perquè no siguin torpedinats. De fet, s’haurien confeccionat més d’una variable de llista per no facilitar filtracions.
A Andorra la Vella es dóna per segura la presència del fins ara ambaixador Enric Tarrado amb la voluntat del candidat Xavier Espot que en el primer lloc de la llista s’hi situï una dona jove, nova en política i, a poder ser, que sigui ben rebuda pel sector ‘farrarista’ de Virtus Unita. El tàndem social-liberal continua esperant la confirmació de Joaquim Miró al capdavant mentre que els progressistes hi tindrien Àngel Dalmau i la ‘terceravia’ confiaria en Emi Matarrodona.
A Sant Julià hi pot arribar a haver-hi fins a quatre candidatures. La ‘terceravia’ d’Unió Laurediana amb Josep Majoral i Carine Montaner; els demòcrates confirmats amb el ministre de Salut Carles Álvarez i l’exesquiadora i executiva de Naturlandia Vicky Grau; la formació social-liberal que aquest dimarts mirarà de tancar un company de viatge per a Gerard Alís; i un projecte en què s’hi barrejarien persones avalades per l’actual majoria comunal representada pel cònsol Josep Maria Vila, per SDP i per independents. Aquesta darrera és la candidatura que més números té de quedar-se pel camí.
Finalment, a Escaldes, Rosa Gili i Marc Magallon formaran el tàndem social-liberal i davant hi tindrà com a força més potent la demòcrata. Encara no s’hauria acabat de tancar del tot. Amb Miquel Aleix ara en principi fora de combat, els altres tres noms que es barrejaven amb més força eren els de Sílvia Calvó, Xavier Giménez i Eric Jover. La cònsol major Trini Marín s’ha mostrat rotundament en contra de deixar el comú, vol acabar el mandat. La ‘terceravia’ mirava d’aclarir aquesta nit la seva situació escaldenca mentre que SDP hauria tancat amb una dona en primer lloc i Marc González com a segon.