Cinca espolsa les responsabilitats de l'AREB en l'afer de BPA Valores i passa el mort al regulador de Panamà

Comentaris

Cinca espolsa les responsabilitats de l\'AREB en l\'afer de BPA Valores i passa el mort al regulador de Panamà
Cinca espolsa les responsabilitats de l\'AREB en l\'afer de BPA Valores i passa el mort al regulador de Panamà

El Govern dels millors no només deu estar composat pels millors. A més a més, tot el que fa és el millor. Només així es pot entendre que el ministre de Finances i portaveu de l’executiu taronja tirant a daurat, Jordi Cinca, pugui assegurar que tota la culpa del procés de reestructuració de BPA Valores és del regulador panameny. I que l’AREB, com a titular-propietari de la casa de valors, no hi té absolutament res a veure. “Només ells”, en relació a la Superintendencia del Mercado de Valores de Panamá, “tenen les dades i les premisses tècniques que els han permès” arribar a la conclusió d’haver de liquidar, al seu entendre, una entitat que a parer de Cinca suportava una activitat mínima en relació a la global de BPA al país centreamericà.

El regulador panameny va ser molt clar en els considerants de la seva resolució, en què assegurava que la venda de BPA Valors s’havia hagut d’avortar per manca de resposta de l’AREB. Tan clara i tan rotunda era l’afirmació que l’enllaç que permetia consultar aquella decisió ara no funciona. El document, però, és irrefutable en un dels considerants que es pot trobar a la segona pàgina del mateix. I segons fonts financeres panamenyes, BPA Panamà, o sia, el banc, no la casa de valors, aniria pel mateix camí de la liquidació que la seva germana petita.

Cinca, però, ha assegurat, en relació al fet que el regulador panameny en matèria de valors hagi decidit liquidar BPA Valores, que “aquesta decisió no té res a veure ni pot ser atribuïda a l’AREB ni al supervisor andorrà”. O sia, que espolsa de responsabilitat els organismes del Principat i passa tota la patata calenta als reguladors de Panamà. “Només ells podien valorar les ofertes. Per tant, seria una imprudència valorar les decisions del supervisor d’un altre país.”

Quan se li ha demanat si tem que la deixadesa que Panamà atribueix a l’AREB i, per tant, la possibilitat que les autoritats d’aquell país puguin considerar Andorra com una plaça poc seriosa quan al país centreamericà encara hi tenen interessos tant el Crèdit Andorrà com Andbank, Cinca ha desviat l’atenció tot dient que el preocupant de veritat va ser la crisi de BPA i el fet de “refer la credibilitat de la imatge del país treballada al llarg de molts anys”, una tasca a la qual “han hagut de centrar els seus esforços tant l’INAF com la UIFAND”.

El ministre ha aprofitat per defensar l’actuació duta a terme, que “s’ha pogut completar amb prou celeritat i amb notable èxit”. En aquest sentit ha destacat el fet que Andorra ha tingut “la capacitat de donar una resposta” a una situació greu. Una resposta “entenedora i exitosa als ulls del mercat internacional”. Curiosament, però, tot i l’excel·lent rebuda oferta segons el titular de Finances pel món mundial, a Cinca no li ha quedat més remei que haver de reconèixer que Credit Suisse continua sense desbloquejar la renda variable que hi té dipositada BPA. 

L’entitat suïssa ha demanat des del primer dia unes prerrogatives a les quals des d’Andorra s’ha anat donant llargues. I quan Cinca, Cosan i Hinojosa i companyia han cobrat que no tenen més remei que passar per l’adreçador han hagut d’acotxar el cap i posar fil a l’agulla, amb el retard que això suposarà, és clar. El ministre, però, també ha tret pit pel fet, a parer seu, que les solucions adoptades en el ‘cas BPA’ han tingut uns costos per a totes les parts, en conjunt, menors dels soferts en altres crisis similars. L’important actualment per la plaça financera andorrana és “poder abordar molts altres reptes”. 

En menor mesura, Cinca també ha garantit que l’AREB farà més traspassos entre BPA i Vall Banc però no en sap les dates (i cada cop queden menys clients que puguin estar en disposició de migrar d’una entitat a l’altra a parer del ministre). Tampoc no sap res, com s’ha explicat, de Credit Suisse. “No hi ha cap novetat. El dia que hi sigui es dirà perquè afecta molta gent”, ha garantit el responsable ministerial.

Inadmissions constitucionals i admissions jurisdiccionals

El Tribunal Constitucional ha decidit no admetre a tràmit diversos recursos d’empara relacionats tant amb directius i gestors processats en el ‘cas BPA’ com de membres de l’antic consell d’administració de l’entitat en vies de resolució. De la seva banda, la secció administrativa de la Batllia ha admès a tràmit diferents demandes de clients del banc. Quant a les demandes dels directius i gestors processats, la més significativa rau en el fet que el TC creu que no s’ha vulnerat cap dret fonamental dels recurrents en el fet que la jurisdicció ordinària va descartar investigar conjuntament la denominada causa general del ‘cas BPA’, enquadrada en el suposat blanqueig comès via compensacions dineràries especialment referides a l’empresari espanyol Rafael Pallardó i les amenaces i coaccions a accionistes i directius de BPA denunciades al seu dia pel propietari del banc Higini Cierco. En un parell de casos, el TC considera que els recursos d’empara són extemporanis ja que s’han plantejat abans d’hora en no haver-se esgotat les vies ordinàries i, per tant, no entra a pronunciar-se sobre el fons. Quant a la Batllia administrativa, aquesta haurà d’investigar tant l’actuació de l’AREB com la de l’INAF en els bloquejos que fa mesos que manté contra un bon nombre de clients de l’entitat bancària afectada pel ‘Notice’ del FinCEN.

 

Comentaris

Trending