- El ministre de Finances afirma davant el Consell General que si els veïns apugen el preu del tabac, el Principat augmentarà la taxa sobre el mateix producte, i es mostra obert a revisar l’impost que grava els carburants
- La majoria demòcrata foragita les esmenes a la totalitat presentades a un pressupost que defensen a pany i forrellat i que l’oposició considera que no respon a les necessitats de la ciutadania i continua generat dèficit
El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha deixat entreveure que es podria incrementar l’impost que grava els carburants i ha donat per fet que la taxa sobre el tabac també augmentarà si augmenta el preu del tabac als països de l’entorn. Aquestes són dos dels anuncis que més incidència poden tenir a la butxaca de la ciutadania fets pel titular ministerial durant el debat, tant llarg com avorrit i estèril vist que la majoria demòcrata, sí o sí, es carrega qualsevol iniciativa o proposta de l’oposició, de les tres esmenes a la totalitat.
D’una manera o altra, més explícitament o menys, totes les formacions representades a la bancada opositora del Consell General han criticat el fet que el Govern taronja, amb més ingressos que mai procedents dels impostos, continua generant importants dèficits, que fan créixer el deute i, en canvi, les injeccions dineràries no tenen un impacte directe a la ciutadania.
Les esmenes de Liberals d’Andorra, dels escindits d’aquest grup i dels parlamentaris del Partit Socialdemòcrata han quedat al tinter pel corró demòcrata, que ha defensat a pany i forrellat la proposta pressupostària presentada per l’executiu. Això no ha tret que l
a previsió comptable liderada per Cinca i la política econòmica en general del Govern Toni Martí hagi rebut dures crítiques per part de l’oposició, que han considerat d’“electoralista” el pressupost a “clientelista” la continuada política de contractacions. Cinca i els demòcrates, és clar, han defensat la previsió pressupostària, que
el ministre ha qualificat de “tractor de l’activitat econòmica i consolidar del marc fiscal”. El ministre ha assegurat que no hi haurà un increment de la pressió fiscal perquè no es preveu modificar a l’alça l’IGI -les seves paraules no han estat tant fermes com caldria esperar si no hi ha d’haver canvis-. En canvi, sí que ha obert gairebé del tot a un nou increment de les taxes sobre el tabac i ha insinuat que després de molts anys sense moure’s, l’impost sobre els carburants també es podria revisar. I si es revisa, és clar, serà per incrementar-lo.
Tots els grups, grupuscles, sensibilitats i persones representades en l’oposició parlamentària han lamentat, d’una forma o altra, l’eina comptable presentada pel Govern en considerar que “no respon a les necessitats” reclamades per la població, en paraules, per exemple, del socialdemòcrata Pere López.
“Vostès han gestionat mil milions més des de la seva arribada, 383 milions dels quals per nous impostos directes, que governs anteriors sense que això hagi repercutit en els ciutadans”, ha retret en un termes molt similars el president del grup liberal, Jordi Gallardo. De la seva banda, els escindits liberals, amb Carles Naudi de portaveu, han fet un important exercici de càlcul per fer veure a la cambra parlamentària que el dèficit previst per Cinca en el pressupost enviat a tràmit parlamentari acabarà duplicant-se fins a arribar a uns 50 milions d’euros.
Naudi ha lamentat “la falta d’empenta econòmica” del Govern, a qui ha demanat: “On són els estímuls fiscals?El que vostès volen és augmentar la pressió fiscal!”
Liberals i socialdemòcrates han estat especialment clars i durs, i també ho han fet més moderadament la independent Sílvia Bonet i el representant d’SDP Víctor Naudi, en lamentar que l’increment d’ingressos no repercuteix en la ciutadania i, en canvi, s’opta per una política d’anar premiant el propers. Els fins. El president liberal, Jordi Gallardo, ha criticat el triomfalisme amb què el Govern de DA presenta el Pressupost.
Uns comptes que ha titllat de “preelectorals, mancat de projectes, poc realistes, que mostren cansament, desgast, falta de lideratge i clarament decebedors”. El president liberal s’ha mostrat molt crític amb
l’opacitat del pressupost que “dota 30 departaments amb partides per contractar personal, per tant, crec que estem parlant de més de 30 noves contractacions per aquest any” i ha denunciat que “Govern amaga aquestes contractacions perquè no acompanya els comptes de la corresponent memòria explicativa” quan sí que ho va fer l’any 2017 per només 12 contractacions. Tot i la insistència de Jordi Gallardo durant el debat al Consell General,
el ministre de Finances no ha estat capaç de concretar la xifra de noves contractacions escudant-se en l’argument de “no tinc totes les dades del pressupost al cap”.
Sobre la qüestió també s’hi ha referit el líder parlamentari del PS Pere López.
El parlamentari socialdemòcrata ha criticat que s’hagi posat “l’oficina de col·locació de DA a tota marxa”, preveient noves contractacions tant al mateix Govern com a moltes entitats públiques com ara FEDA, Andorra Telecom, l’ADI o el Consell Regulador del Joc, entre altres. També ha retret la poca iniciativa en matèria de reactivació econòmica.
“La seva manera de governar és un fre a l’impuls de la diversitat econòmica; van entorpir la llei de cooperatives; es barallen entre ministres a l’hora de fer venir possibles inversions o volen malmetre la llei d’emprenedoria”, ha lamentat. López ha apuntat durant la seva intervenció que el pressupost
“no respon a les necessitats reals del conjunt de la ciutadania” però, en canvi, “sí als interessos d’una part de l’electorat de DA”, ja que, al seu entendre, “
és una nova mostra de clientelisme i d’utilització de fons públics amb caràcter partidista”. El conseller general del PS ha recordat “els principals problemes de la població” segons els darrers estudis sociològics: els preus de l’habitatge i les pensions i salaris baixos. I, en canvi,
ha remarcat, ni al pressupost ni als discursos de defensa fets tant pel Govern com pel grup demòcrata hi ha molt poques referències a aquests temes. Sobre els lloguers, López ha alertat que la situació s’agreujarà amb l’impacte de l’IPC (2,6%), ja que “era una previsió que Govern coneixia des de fa temps i en relació a la qual no s’ha fet absolutament res”. En aquest sentit, ha recordat que una de les esmenes presentades al text preveu fixar per llei que no es pugui traslladar aquest increment a les quotes mensuals, tant en el cas de pisos com dels locals comercials:
“És una mesura absolutament necessària vista la problemàtica general dels preus”.
Sindicatura rebutja el recurs del PS contra ‘l’expulsió’ de la junta de presidents
L’activitat parlamentària s’ha reprès després de les festes nadalenques amb un debat ben carregat i, tot i amb això, encara, formalment, fora de període ordinari de sessions. El futur i la reorganització del grup ‘mega mix’ marca en certa manera el calendari. Sindicatura vol aclarir aquest divendres com queda el grup on hi conflueixen socialdemòcrates del PS, socialdemòcrates d’SDP, exintegrants d’SDP i escindits del grup liberal procedents de Sant Julià i la Massana. La presidència de la cambra parlamentària ha convocat per aquest darrer dia laborable de la setmana els deu integrants del grup mixt amb l’objectiu obligatori de fixar el president, el president suplent i el reglament de funcionament del grup. La reunió se celebrarà després que Sindicatura hagi rebutjat el recurs presentat pels consellers del PS contra la decisió explicitada en una carta del síndic general, Vicenç Mateu, de deixar fora de la reunió de la darrera junta de presidents els representants del grup mixt, en el que es va entendre com una despossessió de fet de Pere López de la presidència del grup calaix de sastre. Els escindits liberals esperen tenir el suport d’SDP i Sílvia Bonet per poder enfilar Josep Pintat a la presidència del grup.
Comentaris