El ministre de Finances, Jordi Cinca, assegura que la negociació global sobre la lliure circulació de mercaderies “està ben encarrilada” i ara situa al mes de març la possible solució definitiva, tot i que ja no es mulla sobre si l'acord final respectarà una transitòria tan llarga com s'havia anunciat. El portaveu governamental insisteix en què França no exigeix mesures tributàries però llavors també reclama que el que s’ha de tenir en compte és “on es vol arribar” i no què diuen les altres parts. Mentrestant, el polític considera, en relació al plantejament fet pels fabricants, que “és bo que el propi sector, el sector industrial, faci una proposta” per tal de limitar els preus i, per tant, el diferencial en Espanya, però mira de treure-hi ferro.
“Hi haurà una transitòria però no m’atreveixo ja a dir que serà de 30 anys.” El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, en un exercici de suposada transparència confusa, ha començat a deixar entendre, dient que tot va bé, que la negociació sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) més aviat no va tant bé. Almenys, que no va tan bé quant al tabac, epicentre de la negociació com a mínim fins ara. Cinca, responent sense respondre com fa sovint, ha vingut a acusar els missatgers després que haguessin transcendits les suposades exigències de les autoritats franceses i que el titular ministerial nega. I ho fa amb dos fonaments principals. L’un, assegurant que quan es tanqui l’acord sobre la lliure circulació de mercaderies i aquest sigui beneficiós per a Andorra a l’entendre del Govern, “en gran part” serà gràcies a França. L’altre, mantenint que l’important és saber “on es vol arribar” i no què demanen les altres parts. Alhora que passant missatges sobre el que exigirien les altres parts en el marc d’unes converses evolutives es pot ser “precipitat, avantatgista i nociu per a la pròpia negociació”.
Cinca ha reconegut que els industrials del tabac al Principat han posat sobre la taula una proposta per limitar els preus i, per tant, establir un diferencial amb Espanya que no es desmarxi. També ha admès, segons ell, que en les reunions plenàries fetes aquests dos darrers dies a Brussel·les s’està en la fase final de la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies en el marc de l’acord d’associació que també haurien de signar Mònaco i San Marino però que no serà fins al mes de març quan hi haurà la solució final. Dos mesos més, per tant, respecte del que el cap de Govern va explicar a fabricants i colliters fa unes quantes setmanes després d’alguns dels múltiples contactes que des de fa mesos es mantenen sobre la qüestió del tabac i que malgrat que l’executiu vagi mirant de dissimular està més enredada del que es vol admetre. Tot i les dues admissions, Cinca ha volgut clarament diferenciar “les preocupacions internes, locals” amb les converses amb la UE que, afirma el ministre, “no les estem solapant”. És evident, però, que el ministre no ha estat sincer i que a més, quan li ha convingut per no donar resposta a les preguntes, ho ha barrejat tot plegat.
Sobre la proposta dels fabricants de tabac de fixar per llei el diferencial, Cinca no ha volgut parlar de percentatges o xifres i ha dit que l’executiu ha d’estudiar encara el plantejament fet. No obstant, però, ha celebrat l’oferiment. “És bo que el propi sector, el sector industrial, faci una proposta d’aquesta naturalesa. És bo que tots els sectors siguin conscients que el contraban és un problema i que no podem permetre que es cronifiqui el tràfic il·lícit”. El ministre de Finances -que ha respost les preguntes malgrat que inicialment se li havien dirigit a la titular d'Agricultura, Sílvia Calvó, que compartia taula amb el portaveu i que ha cedit el protagonisme ràpidament- ha deixat clar que qualsevol proposta que faci un dels agents implicats en la qüestió del tabac s’haurà de compatibilitzar i fer viable amb els interessos de la resta d’interessats o afectats. Per tant, que caldrà una solució global.
En la reunió d'aquests dos darrers dies a Brussel·les hi han participat delegacions de la UE, San Marino, Mònaco i Andorra i, per tant, ha tingut un abast més global
I de la qüestió local ha saltat a la internacional, a l’europea, per remarcar que aquests darrers dies se celebra a Brussel·les una sessió plenària de converses amb la representació de la UE que està negociant globalment acords d’associació amb Andorra però també amb Mònaco i San Marino. I com que les reunions es fan conjuntament per establir un marc general, no semblaria el moment oportú per parlar d’una qüestió específica com el tabac. En tot cas, sí que s’hauria parlat de manera global de la lliure circulació de mercaderies i en aquest sentit la negociació estaria “molt ben encarrilada, molt ben enfocada” i que probablement el març es podrà tancar del tot perquè aquests darrers dies ja s’han començat a posar sobre la taula qüestions relatives a la lliure circulació de capitals.
Cinca, que ha remarcat el suport d’Espanya i “especialment de França”, ha insistit també que les peticions franceses “no impliquen mesures d’ordre fiscal” si no de combat del contraban, del tràfic il·lícit. I per justificar que tots els mitjans de comunicació del país i molts dels polítics que suposadament haurien parlat amb Toni Martí en una roda de contactes per exposar-los els resultats de les trobades d’urgència a París coincidien en què França sí demana qüestions relatives al preu, el ministre s’ha tret de la màniga un atac als missatgers assegurant que “és nociu” explicar què es diu en les converses. I que l’important és “saber on volem arribar”. I en aquest marc de no voler aclarir massa res ha finalitzat amb l’inquietant “hi haurà una transitòria però no m’atreveixo ja a dir que serà de 30 anys”.
Comentaris