Clam dels participants a la Cimera perquè es garanteixi l’accés universal a les vacunes

La declaració final de l’esdeveniment, marcada ineludiblement per la pandèmia, reclama a la comunitat internacional i la indústria farmacèutica una distribució dels vaccins “més equitativa i solidària”

El plenari de la Cimera s'ha celebrat a Soldeu. RONNIE PINO

La XXVII Cimera Iberoamericana acollida per Andorra estarà, evidentment, marcada per la pandèmia del coronavirus. La Covid-19 ha influït de forma clara en la seva organització -primer amb un ajornament i després amb un format mixt- i, també, en la seva declaració final. El document, consensuat pels 22 països participants, centra bona part dels apartats en l’epidèmia, remarcant reclamacions que ja s’havien avançat els dies previs: la necessitat d’assegurar que les vacunes arribin a tot el món, així com la necessitat de cooperació per afrontar reptes d’aquest calat.

Els mandataris han acordat una declaració que consta de fins a 72 punts. I molts d’ells estan, directament o indirectament, vinculats a l’epidèmia. Entre ells, evidentment, els que deixen clar que cal que tots els països -i en aquest sentit no són pocs els líders iberoamericans que han criticat l’acaparament per part  d’uns pocs Estats dels fàrmacs- hi tinguin accés com a un pas indispensable per garantir que se supera la pandèmia. Així, el document acordat urgeix “a la comunitat internacional i a la indústria farmacèutica” que s’afronti l’epidèmia “d’una forma més equitativa i solidària”.

Els països participants es mostren disposats a desenvolupar “propostes flexibles d’abast global” davant els drets de propietat intel·lectual que puguin “permetre com abans millor l’accés a “tecnologies, medicaments i vacunes” 

I això implica que a tots els països es “garanteixi el dret a la salut”. Evidentment, la forma és “permetent que l’accés, la compra i la distribució de vacunes” així com altres elements mèdics “sigui universal” i s’eviti “l’acaparament per part d’Estats que tenen més poder o influència econòmica”. Per això, remarca que s’ha de propiciar un subministrament “urgent i equitatiu” en el marc del programa Covax de l’OMS.

També es mostren disposats a desenvolupar “propostes flexibles d’abast global” davant els drets de propietat intel·lectual que puguin “permetre com abans millor l’accés a “tecnologies, medicaments i vacunes”. En aquest cas, es pren nota de la idea llançada pel G7 per “augmentar la producció mitjançant la cessió de llicències”.

Davant la pandèmia, els mandataris iberoamericans han refermat la convicció que els efectes “devastadors” que ha tingut “requereixen una resposta global, coordinada, solidària i mancomunada”. Aquesta ha “d’afrontar el gran repte de la reconstrucció inclusiva i resilient de les nostres economies” a la vegada que “referma el desenvolupament sostenible i, principalment, la lluita contra la pobresa i la desigualtat, garantint a la població la protecció social en tots els seus àmbits”.

Es fa també una crida “enfortir el multilateralisme” com a “l’instrument més eficaç” per afrontar el repte de la recuperació postpandemia a tots els països de la regió

En la declaració també es defensa que cal “enfortir el multilateralisme”. Es considera que és “l’instrument més eficaç per coordinar les accions definides pels Estats” així com “per compartir experiències i trobar solucions sanitàries, socials, econòmiques i mediambientals” que estiguin “basades en els drets humans i el dret internacional” i que facin possible “una millor recuperació en tots els països”.  

Pel que fa al finançament, assenyalen que “cal mantenir el diàleg amb els mercats i les institucions financeres internacionals” per “flexibilitzar els criteris d’elegibilitat, els mecanismes i processos de desemborsament i de pagaments” així com per “implementar mesures per al tractament del deute extern”. També s’exhorta a la comunitat internacional a “intensificar mesures que mantinguin l’estabilitat dels mercats” i del comerç internacional.

Amb relació amb la lluita contra el canvi climàtic, s’admet que “les dades demostren que és necessari intensificar l’esforç global” i, per fer-ho, cal “una resposta internacional coordinada i un major impuls als compromisos” adoptats per reduir l’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle. També tenen clar que la recuperació de la crisi provocada pel coronavirus “ha d’integrar la dimensió mediambiental”.

Etiquetes: