El judici que portarà a la banqueta dels acusats el cònsol menor d’Escaldes i arquitecte Marc Calvet acusat d’un delicte de difamació, injúries i calúmnies contra l’empresari Ramon Canut escalfa motors. I els escalfa de la millor manera possible: amb un altre judici. En aquest cas, però, la ‘víctima’ seria Calvet i ‘l’acusat’, l’empresari hoteler. L’arquitecte (i polític escaldenc) reclama a Canut un deute arran del que havia de ser un projecte de reforma de la façana de l’hotel que regenta l’empresari. En primera instància, el Tribunal de Batlles va donar la raó al demandant, és a dir, a Marc Calvet, malgrat que va rebaixar a gairebé la meitat la quantitat deguda.
La situació és lleugerament enrevessada. Fonts coneixedores de l’afer han explicat que la qüestió es remunta a l’any 2011 quan Canut va encarregar el projecte de reforma de la façana del seu hotel a Marc Calvet. L’arquitecte va proposar una remodelació que va anar acompanyada, fins i tot, d’una maqueta que almenys durant molt temps ha estat exposada a l’establiment de l’empresari. Quan s’havia de dur a terme els treballs constructius, però, van sorgir unes divergències entre client i prestador del servei i, finalment, Calvet s’hauria estimat més renunciar al treball i el projecte no es va dur a terme. Canut acabaria tirant pel recte i duent a terme una remodelació que ben poc tenia a veure amb la inicialment plantejada pel també cònsol.
Les factures, suposadament, van quedar al calaix fins que, sospita la part demandada pel deute, en veure Calvet que la querella per les presumptes difamacions a l’empresari i exconseller general fetes a través de l’edició digital d’un diari del país anava endavant i assenyalava el cònsol, l’arquitecte va contraatacar reclamant el que considerava que li pertocava en virtut d’un projecte que al seu dia va ser quantificat -si s’hagués dut a terme, que no va ser el cas- en més de 250.000 euros. Però Marc Calvet entén que malgrat que no s’executés el projecte i, per tant, no es pogués cobrar per la direcció d’obra, per exemple, sí que hi hauria altres fases preparatòries que s’havien realitzat i que pertocava cobrar.
La reclamació s’hauria fet durant l’any passat i en primera instància un tribunal format pels batlles Jaume Tor, Imma Rodríguez i Xavier Colom haurien donat la raó al reclamant malgrat que haurien reduït la xifra demanada d’una suma propera als 57.000 euros a poc més de 30.000 en entendre, segons les fonts, que hi havia conceptes que es demanaven que o bé no pertocaven o bé es reclamaven per duplicat. Ramon Canut no està gens d’acord amb el deute que se li exigeix i va recórrer contra la decisió. Aquest dimecres s’hauria vist davant la sala civil del Tribunal Superior el cas. I entre altres coses, els representants legals de l’empresari, que consideren fora de lloc la petició, recorden també que la petició és extemporània. D’una manera o altra, la representació lletrada de Calvet hauria admès també que el deute inicial hauria prescrit però que hi cap la possibilitat de reformular-lo, que és el que s’hauria fet.
Més enllà de la qüestió del deute, el rerefons de tot plegat és la història del missatge que durant unes hores va aparèixer en la versió digital d’un diari del país i que Canut va entendre que el difamava, l’injuriava i el calumniava. Com sol ser habitual en aquesta mena de situacions, qui es va sentir calumniat va actuar legalment contra el mitjà de comunicació, que per desprendre’s de responsabilitat va accedir a facilitar a la batlle la IP -la matrícula, per dir-ho així- de la línia telefònica des de la qual, el juny del 2013, en ple enfrontament entre els opositors del projecte de Vivand -entre els quals hi havia Canut- i el comú d’Escaldes, algú sota el pseudònim ‘gent així no’ acusava l’empresari hoteler d’haver-se aprofitat, al seu dia, del càrrec de conseller comunal escaldenc per apropiar-se d’un terreny públic i promoure modificacions urbanístiques que el beneficiaven.
Calvet sempre ha negat ser l'autor de l’escrit. Però la línia telefònica des de la qual es va connectar el dispositiu electrònic pel mitjà del qual es va enviar el comentar presumptament injuriós corresponia a la del despatx professional de l’arquitecte (també cònsol). Malgrat que la fiscalia demanava l’arxiu provisional de la causa, el magistrat president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, considera que hi ha indicis racionals per pensar que Calvet va ser l’autor del missatge calumniador, difamador i injuriós. I per això el porta a un judici que està fixat per al 23 de maig i en què el que reclama principalment Canut és que es condemni el cònsol-arquitecte com a autor de la difamació. No sol·licita cap pena concreta més enllà del reconeixement de la culpabilitat i una disculpa o marxa enrere que ja és el que l’empresari exigia per no tirar la querella endavant.