Les crítiques i la incomprensió porten Canillo a fer marxa enrere i declinar l'entrada a Túnel d'Envalira

El cònsol canillenc justifica la desestimació de la inversió pel poc pes que tindria la corporació en la societat i per no perdre múscul financer per afrontar altres iniciatives

-
Fre de mà i marxa enrere. El comú de Canillo no entrarà a l’accionariat de Túnel d’Envalira. Les crítiques i la incomprensió a una operació que estava pràcticament embastada encara que el cònsol canillenc, Francesc Camp, hi ha restat ferro, han portat l’actual majoria demòcrata a descartar la inversió. Malgrat que la corporació hauria pogut desemborsar els 3,5 milions d’euros que hauria hagut de subscriure per fer-se amb el 20% de la societat que gestiona la infraestructura viària que enllaça amb França, la inversió hauria restat marge de maniobra en vista a poder afrontar altres projectes futurs.

Els dos cònsols canillencs, Francesc Camp i Marc Casal, han comparegut aquest migdia, després d’explicar la decisió als consellers de la minoria, per anunciar la desestimació de la proposta que li havia fet arribar Crèdit Andorrà, que és l’entitat finançadora d’una operació que lidera la societat d’origen valencià NDG Envalira Investment. Camp ha explicat que no han acceptat participar en l'accionariat perquè el 20% de les accions "donaria poc poder de decisió al comú i, a més, les decisions es prendran des d'una societat mercantil de nova creació que serà una gestora".

Segons Camp, la proposta d'entrar en l'accionariat ja venia, com va anunciar al seu dia l’Altaveu, de l’anterior mandat. De fet, i encara que l’actual cònsol major no ho ha reconegut en cap cas, hi havia hagut fins i tot documentació preparada perquè el seu antecessor, Josep Mandicó, signés la compra d’accions el 27 de desembre. La dilatació del Govern en donar les autoritzacions que calia que atorgués -inversió estrangera i canvi d’accionistes d’una societat concessionària de l’administració- ho va frenar tot plegat. Suposadament, també el procés electoral va endarrerir l’operació. Camp ha explicat que el 20% que reservat per a la subscripció del comú canillenc suposava una inversió d'uns 3,5 milions d'euros "la qual cosa augmentaria encara més el deute de les arques comunals i arribar al límit que marca la Llei de finances comunals".

Camp ha comunicat la decisió desestimatòria tant als consellers de la minoria com a la cònsol d'Encamp, parròquia on s'havia generat un notable malestar

El cònsol, que en la compareixença en què no ha estat convocat l’Altaveu ha fet esment a l'oposició que hi ha hagut des de la ciutadania per dur a terme la inversió, ha recordat que la parròquia té projectes amb una forta inversió com el pont tibetà de 600 metres o l'aparcament de Ransol i, per tant, que cal reservar tresoreria, múscul financer. També ha reconegut que l’operació s’ha de tancar en breu i que el comú no volia precipitar-se. Cert, han assegurat altres fonts, que malgrat que s’assegurava una alta rendibilitat, aquesta no tindria un impacte real sobre les arques comunals fins d’aquí uns quants anys.

Camp sí que ha obviat el malestar que hi havia a Encamp davant la possibilitat que el comú de Canillo accedís a l’accionariat de la concessió del túnel d’Envalira. Un malestar que s’hauria donat tant a nivell comunal com fins i tot al Govern. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, hauria rebut d’allò més contrariat la notícia que amb el canvi de l’accionariat de Túnel d’Envalira, i la desinversió de Globalvia, BBVA i Andbank, el comú canillenc seria un dels nous accionistes. De fet, aquest divendres mateix Francesc Camp s’ha comunicat amb la seva homòloga encampadana, Laura Mas, per comunicar-li que finalment es desestimava l’operació.