Budzaku defensa un Cirque du Soleil pendent de si es troba una alternativa prou atractiva

Andorra Turisme xifra en 20,6 milions d’euros l’impacte econòmic net de l’espectacle durant el juliol

Budzaku, durant la presentació.

 Andorra Turisme ha presentat el balanç de ‘Rebel’, el darrer espectacle del Cirque du Soleil celebrat durant el mes de juliol, un acte durant el qual ha planat la incògnita sobre la continuïtat o no de l’espectacle de cara a l’estiu vinent. De fet, el gerent de la societat pública, Betim Budzaku, malgrat admetre que la decisió no està presa i explicar que al llarg de l’octubre hi haurà negociacions amb la companyia canadenca, ha fet una defensa aferrissada, amb les dades posades sobre la taula –com per exemple la d’un impacte econòmic net de 20,6 milions d’euros- de les bondats que per al país té el projecte. En canvi, de les declaracions de la ministra de Turisme, Verònica Canals, es desprèn una postura més propera al final de cicle que no a la seva pròrroga. De fet, ha admès que s’estan buscant “alternatives” i, per tant, la decisió final podria dependre de si es troba una de prou atractiva.

Durant l’acte, al qual ha assistit representació de bona part del sector turístic, el màxim dirigent d’Andorra Turisme ha desgranat el balanç de ‘Rebel’, del qual ha destacat que va tenir gairebé un 100% dels espectadors possibles, amb un total de 103.000. De les enquestes realitzades a aquests visitants, ha valorat de forma especial el fet que més del 87% van passar un mínim d’una nit al país i que el 78%  afirmaven venir a Andorra atrets per la proposta del Cirque. Una altra dada més. Segons els sondejos realitzats, més del 90% de les persones que han respost afirmen que tornarien l’any vinent si la companyia canadenca fa espectacle.

Ja a nivell econòmic, el gerent d’Andorra Turisme ha defensat que el cost de portar el Cirque du Soleil és més reduït de l’apuntat pels més crítics amb la iniciativa. Així, ha recordat que, enguany, a la despesa global, de 3,85 milions, s’hi ha de restar els ingressos aconseguits via patrocinadors, entrades o marxandatge, uns 1,23 milions. És a dir, ha apuntat, el cost real seria de 2,63 milions. També ha desgranat que l’impacte econòmic net ha estat el 2019 de 20,6 milions.

Amb aquestes dades, Budzaku ha remarcat que “hem de reflexionar sobre el valor que pot tenir un espectable com aquest; no hi ha res en la història del Principat que hagi atret tanta gent”. De fet, el gerent de la societat pública no ha amagat que la seva postura, encara que “no a qualsevol preu” s’apropa més a un sí a la continuïtat del Cirque du Soleil que no pas a la finalització de la relació amb la companyia canadenca. “Si tu tens el valor d’un espectacle pel qual venen més de 100.000 persones, amb un 97% d’ocupació i un 90% de gent que et diu que vindran l’any vinent, no tinc motius per pensar que el Cirque no pot continuar. Seria només un concepte molt polític de difícil explicació”, ha declarat.

Aquestes valoracions contrasten, però, amb les de la ministra. Canals no ha tancat del tot la porta a la continuïtat de l’espectacle, però ha indicat que la voluntat passa ara més per diversificar els projectes al llarg d’altres mesos per desestacionalitzar l’oferta. I això, amb el mateix pressupost, fet que, lògicament, afectaria a la partida destinada al Cirque. De fet, ha admès que “es valoren diferents possibilitats” i que al llarg de l’octubre es mantindran converses amb Cirque du Soleil, sí, però també amb altres “alternatives”.

La sortida per fer compatible aquesta diversificació de projectes al llarg d’altres temporades amb la continuïtat del Cirque, sempre tenint en compte que el pressupost per turisme no s’incrementarà, podria passar per la recerca de més col·laboració privada. “HI ha altres partides on es poden fer esforços i es pot mirar també de buscar més patrocinadors; hi ha empreses interessades en ajudar a generar més oferta turística”, ha explicat.

Segons algunes fonts consultades, la decisió podria dependre de si les converses amb aquestes alternatives fructifiquen i es troba un projecte vàlid per suplir el Cirque. En cas contrari, es veuria amb bons ulls, sempre que econòmicament la companyia canadenca no s’enfili amb les seves pretensions, tancar un contracte per un estiu més, a l’espera de madurar aquest espectacle substitut.

A més, cal tenir en compte un altre punt essencial: la manca, ara per ara, d’un espai on ubicar l’espectacle després que el comú d’Andorra la Vella hagi decidit no tornar a cedir l’aparcament del Parc Central. Tant Budzaku com Canals han indicat que s’han de buscar  llocs alternatius, però han avisat que difícilment s’arribarà a trobar-ne un que iguali les possibilitats del que ha estat l’emplaçament del Cirque du Soleil en aquestes set edicions.  

Etiquetes: