Aparentment, ni Toni Martí és don Pablo ni Andorra, Villar del Río. Tampoc J. Christopher Flowers hauria de tenir res de George Marshall, l’home del pla. Aparentment. Perquè aquest dilluns, el cap de Govern i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han rebut amb tots els honors el ‘rescatador’ del sistema financer andorrà. El comprador de Vall Banc a un mòdic preu de set milions d’euros. La resta està subjecte a unes condicions que, entre d’altres, suposarien que el fons voltor americà es desprengués del cent per cent de les accions de l’entitat i les endossés a algú altre. Per reproduir la pel·lícula de Berlanga, sols ha faltat que Martí obrís el finestral del despatx i saludés a aquells que passessin pel carrer. Benvingut, mister Flowers. Això sí, al nou propietari del banc pont no l’ha pogut saludar un dels pilots de tot el procés, el ministre de Finances, Jordi Cinca, absent en la cita marcada al calendari governamental amb lletres d’or.
La visita ha estat de cortesia. El propietari del fons JC Flowers ha acudit a la tercera planta de l’edifici de Prat de la Creu acompanyat dels executius que dirigeixen inicialment sobre el terreny la nau de Vall Banc. El president de l’entitat i director general del fons inversor, Michael Christner, o el conseller delegat del nou banc, Christopher Lieber, han acompanyat el financer americà, que amb la qüestió del ‘Brexit’ no passa pel seu millor moment. A la reunió també hi era present el financer andorrà David Betbesé, conseller de Vall Banc després d’haver estat administrador de BPA i, pel mig, haver aconseguit l’autorització que inicialment l’INAF li havia denegat per poder disposar d’una financera pròpia (o en la qual hi participa de forma molt important, vaja).
Segons una comunicació oficial del Govern, Martí ha expressat a ‘Mr Marshall-Flowers' el desig que l’arribada del fons d’inversió nord-americà permeti que la nova entitat bancària Vall Banc esdevingui competitiva i atractiva per als clients, que impulsi la plaça financera andorrana i que sigui un element reactivador de l’economia del Principat. També el ‘pla Marshall’ havia de reactivar al seu dia l’economia europea. Per això que les maneres de fer i les comparacions, per odioses que puguin semblar, acaben sent ineludibles. La trobada s’emmarca en la necessitat del Govern d’Andorra de donar una imatge d’estabilitat del sistema financer després de la crisi de BPA i d’intentar fer passar el missatge que el procés de subhasta teledirigit ha estat un èxit. Per a JC Flowers, de ben segur que ho serà.
L’absència del titular de Finances
En la nota oficial no es fa cap referència a l’absència de Cinca, peça clau en la gestió de la crisi bancària malgrat que no sembla en cap cas entrar ja en la lluita per succeir Martí, en la qual sí que s’hi troba, i de ple, Saboya, que sí ha participat en el ‘flowerspower’. De fet, i vist que aquesta setmana s’escurça per la festivitat de Meritxell i pel pont que hi va associat, bé podria ser que molta gent encara estigués de vacances. Fer càbales seria estèril, si bé el titular de Finances estava plenament operatiu la setmana passada i va comparèixer en roda de premsa probablement més seriós del que sol ser habitual. Algunes fonts polítiques han tornat a insistir del cansament del ministre després d’un primer any i mig de legislatura, o encara no, molt complexe, i en què personalment ha deixat moltes plomes. Segons les mateixes fonts, Cinca hauria fins i tot tornar a insinuar en alguns cercles que no descarta saltar del vaixell. Abandonar ara que sobre el paper el Govern vol evidenciar que la solució al ‘cas BPA’ està plenament donada.
També s’és conscient a l’edifici administratiu, però, que la tardor pot ser judicialment calenta en funció de com avancin les investigacions dels nous detalls posats sobre la taula. Tant per la declaració de l’accionista majoritari de BPA (Higini Cierco) com per les accions que comencen a dur a terme i que estan preparant encara amb més força tant els gestors processats com els clients de l’entitat intervinguda. Si no es comencen a destravar comptes es preveu un allau de querelles importants contra l’administració. En el calendari continua establert que durant els mesos de setembre i octubre hi hauria d’haver un ‘enviament’ de clients de BPA cap a Vall Banc. Però no hi ha cap certesa. La mateixa operació s’hauria d’haver fet el juny o el juliol i no es va dur mai a terme. Ara, per a molts clients de BPA, la situació ja es fa insostenible.
De fet, és probable que aquesta qüestió sigui de l’interès dels principals dirigents de Vall Banc. No obstant, el 21 d’octubre venç el darrer dipòsit en què es van dividir els diners que tenien dipositats els clients de BPA que van ser transferits des del primer dia al banc pont. Llavors es podrà fer un balanç real de la ‘fuga’ de capitals. A l’octubre, els dipositants de Vall Banc procedents de BPA que ho vulguin tindran l’oportunitat de retirar tots els diners que els quedin. Cert és que alguns dels clients han deixat una part dels fons que podrien haver ja retirat a l’entitat nova. Però també és cert que les retirades han estat força massives. I això sense comptar que encara no es pot operar amb renda variable ni Vall Banc no pot treballar en dòlars, una situació que es preveu que es pugui resoldre en breu. O així ho anunciava Fitch Ratings en la seva darrera valoració sobre el Principat d’Andorra.
"Sòlid compromís"
El propietari del fons, del qual n'és tècnicament el conseller delegat, J. Christopher Flowers, ha mostrat el seu "sòlid compromís" tant amb aquesta entitat bancària com amb Andorra. Així ho ha afirmat Vall Banc en un comunicat que ha recollit l'agència EFE. El màxim dirigent d'aquest fons ha expressat la seva "total disposició" a contribuir a impulsar el país pirinenc "com a plaça financera de referència". Flowers hauria traslladat a l'executiu la seva "absoluta confiança" en el futur del sistema financer andorrà i la voluntat de contribuir positivament en la plaça. "Volem tenir una participació destacada a reconstruir la reputació d'Andorra com a gran centre financer europeu", ha afirmat el directiu. Això no es contradiu amb la proposta formulada al seu dia, però que tenia un clar horitzó: JC Flowers assegurava que en un termini d'entre tres i cinc anys la nova entitat estaria prou madura perquè se'n poguessin vendre les accions. "Ajudarem a transformar el banc perquè sigui capdavanter, pels seus resultats, innovació i serveis", hauria afirmat el propietari del fons voltor. Voltor, que és un terme que a Toni Martí no li agrada gens llegir. Així mateix, Flowers ha anunciat que al llarg dels propers mesos Vall Banc ampliarà la seva oferta i els clients començaran a veure millores "substancials en la seva interacció amb el banc".
I una darrera cosa encara: Vall Banc treballa en la confecció d’un nou organigrama intern. Redistribució de funcions i assumpció de responsabilitats que, en molts casos, comporta un increment de salari o, almenys, una més altra fidelització al lloc de treball. En aquest sentit, segons que han explicat algunes fonts, ha ha cops de colze en algunes àrees per poder ocupar un lloc millor. Un dels promocionats, per exemple, seria Marc Ransanz, que passaria a dirigir el departament de ‘backoffice’ i cartera. Una de les àrees que necessita una reconstrucció gairebé integral és la de compliment normatiu, després de la marxa voluntària per discrepàncies amb la nova direcció de l’entitat de dos dels puntals: Alfredo Español -coordinador intern a BPA del ‘famós’ i controvertit ‘informe Molins i Silva’- i l’exguàrdia civil Luis Manuel Soler. Ara per ara, i que hagi transcendit, la responsabilitat temporal sobre aquesta àrea recau en el cap dels serveis jurídics, Xavier Díaz.
Comentaris