Autoritats policials i judicials es formen per combatre el radicalisme

La policia espera incrementar en breu la unitat formada ara per cinc persones que es dedica a investigar possibles gèrmens de radicalització i així de posar fre al terrorisme

El seminari s\'ha celebrat en un cèntric hotel d\'Andorra la Vella.
Amb la policia com a abanderada, Andorra es forma en la detecció de radicalismes i comportaments que puguin entroncar amb qualsevol tipus de terrorisme. La cada vegada més clara globalització de la delinqüència amb una base ideològica o religiosa, fa que el Principat no estigui exempta de possibles atacs o, com a mínim, ensurts. D’aquí que s’hagi creat un grup policial específic, encara reduït, de cinc integrants. Però no es descarta que amb la incorporació dels 33 nous agents que estan en la recta final de la seva formació, es puguin reubicar més efectius al grup que ha de combatre el terrorisme. 

En el marc de la millora de competències i experiència per detectar els comportaments i els processos de radicalització, el cos de l’ordre ha organitzat aquest matí el seminari ‘Intel·ligència i anàlisis estratègica. Índex de Radicalització’. El seminari, realitzat en base a estudis acadèmics, l’ha impartit Juan Anton Mellón, que és catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de Barcelona. 

Més de cent persones de diversos àmbits han assistit aquest dimarts a un seminari on s’han donat mecanismes que permeten la detecció precoç de determinats processos

En l’actualitat Mellón dirigeix el grup de recerca (GRIUB) centrat en diferents aspectes dels processos de radicalització, i en les mesures i polítiques públiques per contrarestar i combatre aquest fenomen; havent redactat informes al respecte per a administracions diverses tant d’àmbit local, provincial i estatal. A la formació d’aquest dijous hi han assistit 115 persones procedents de diversos àmbits professionals (policia, justícia, col·legis d’advocats i psicòlegs, centres escolars, etc). Segons un comunicat del Govern, s’han estudiat, de manera detallada, els procediments de radicalització i els seus mecanismes.  En particular s'ha incidit en els denominats indicadors de radicalització, l'estudi dels quals, pot permetre la detecció precoç d’aquests processos. Igualment, s'han analitzat els avanços en matèria de contrarradicalització i quines mesures poden ser concebudes i desenvolupades per fer front a aquests processos. 

En el marc de l’adopció de mesures per combatre possibles atacs terroristes, s’hauria pràcticament acordat la proposta del comú d’Escaldes, que també s’estendria al d’Andorra la Vella, de col·locar un mecanisme, unes barres, a les zones per a vianants, especialment, doncs a l’eix Meritxell-Carlemany, que si s’activen immediatament punxen els pneumàtics dels vehicles que intentin passar per la zona alhora que en bloqueja la direcció. El que caldria aclarir, segons les fonts, seria el model exacte del sistema a col·locar i com procedir i quan a la seva instal·lació.

Etiquetes: