Així doncs, Cristina Canut posa l’èmfasi en la competència deslleial que es pateix i que és deguda en gran part als apartaments turístics. I afegeix que el “Ministeri de Turisme ha tardat molt temps a portar a terme la nova llei d’allotjaments turístics”, ja que apunta que fins ara aquests apartaments no passaven cap dels controls que passaven els hotels.
En aquesta línia, també manifesta que “molts dels habitatges que s'havien construït a peus de pista i que ara no tenen sortida s’han transformat en apartaments turístics” i que aquesta també ha estat una de les causes que ha provocat l’increment del preu de lloguer a tot el país i que els temporers tinguin una dificultat molt gran a l’hora de trobar pis. Canut reivindica però que “aquesta és una problemàtica que ve de fa molts anys i que no és nova al Principat”.
Segons Canut, el sector hoteler no està recuperat econòmicament i apunta que no tenen grans beneficis al cap de l'any
La presidenta d’AHA explica que el sector hoteler no es troba recuperat “ni de bon tros arran de la crisi econòmica” i que malgrat que és cert que no tenen una caiguda en picat, “encara avui tenim moltes seqüeles i problemes”. “El senyor Camp hauria d’anar al despatx del senyor Cinca a mirar els estats financers dels hotels, perquè fem la pau a final d’any, però no arribem a més”. Tot i que també agraeix que Camp sempre s’hagi mostrat predisposat a escoltar-los i a dialogar amb ells.
El camí a seguir
Cristina Canut està convençuda que Andorra té molt potencial turístic i en aquest sentit, lamenta que s’hagi convertit en un destí de pocs dies i en què pràcticament “si no és per grups només treballem els divendres i els dissabtes”. A més, afegeix que “les temporades d’hivern són bones perquè hi ha força ocupació i per exemple, aquestes festes s’està complint la previsió i ens trobem amb una ocupació que ronda entre el 80 i el 90%”.
Cristina Canut es mostra preocupada perquè més enllà de l'hivern es troben molts mesos sense turisme i per això creu que caldria buscar nous mercats
Però el que realment preocupa a la presidenta d’AHA, no és l’hivern, sinó la resta d’estacions de l’any. “Molts hotels de les parròquies altes tanquen quan ho fan les estacions i per tant, només treballen durant la temporada d’hivern”. D’aquesta forma, creu que s’hauria de potenciar que Andorra fos un destí de muntanya tot l’any perquè encara que no hi hagi neu s'hi poden desenvolupar moltes altres activitats. “Una Andorra d’estiu no és prou coneguda”, manifesta.
Autèntics Hotels reivindica doncs que caldria generar nous mercats, i tot mantenint el turisme que ja tenen, trobar-ne un de nou, “menys massificat i que pogués donar diversificació, com un turisme de congressos”. Per això “caldria una inversió i distribució econòmica i no només enfocar el país a un turisme low cost, sinó a un de tot l’any” perquè Canut explica que “les temporades baixes són llargues i ens trobem molts mesos sense turisme, cosa que fa que ens costi mantenir els preus”.
Comentaris