Arriba a la Batllia la demanda per danys i perjudicis contra l'administració andorrana de desenes de clients de BPA

Comentaris

La reclamació per danys i perjudicis que desenes de clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) van iniciar el març ja ha arribat a la Batllia. La petició es va formular per la responsabilitat que tindrien en la intervenció de BPA diverses institucions del Principat: Govern, INAF, UIFAnd i AREB. Els demandants, degudament codificats, són els que inicialment es van agrupar sota el paraigua de la Plataforma Afectats BPA, que coordinen les advocades Anna Solé i Gema Martínez.

Després que tots els organismes de l’administració hagin denegat que tinguin cap responsabilitat sobre el succeït, bona part dels titulars de comptes que van iniciar l’acció han continuat amb el procés. I de la via administrativa salta a la jurisdiccional. Les demandes contra les diverses institucions implicades s’han anat interposant durant aquesta setmana.

Com en la reclamació feta davant l’administració abans que es complís l’any de la intervenció (hi ha el debat jurídic de quan s’esgota el termini d’un any per efectuar la reclamació per responsabilitat administrativa, si en el moment que comença el suposat dany o en el punt que aquest s’acaba concretant: això és, quan s’inicia la intervenció de BPA o qual el client efectivament ha perdut una part o tot allò que hi tenia invertit) es continua mantenint, amb matisos en funció de la institució a la qual es demanda, que el control al qual es va sotmetre el banc arran del ‘Notice’ del FinCEN no hauria d’haver-se donat mai si l’administració hagués fet la seva feina amb anterioritat a la publicació d’aquella nota de l’organisme depenent del departament del Tresor americà.

Els diversos organismes de l’administració andorrana contra els quals ha anat la reclamació han desestimat tant el recurs inicial com el de reposició que el procediment considera escaient que s’ha de fet. Govern, INAF, UIFAnd… tots s’espolsen la responsabilitat.

Mentrestant, els demandants, que impulsen l’acció legal sota uns codis que els permeten la confidencialitat i secret de les seves identitats per tal de no tenir problemes en les seves jurisdiccions fiscals d’origen, mantenen, entre moltes altres coses, que fins i tot després que el FinCEN retirés la nota incriminadora del 10 de març del 2015, les restriccions en la disposició dels dipòsits no només han continuat si no que han anat a més.

Per als clients de BPA que no han aconseguit passar a Vall Banc, les limitacions han passat a ser totals i, aparentment, sense cap base legal, atès que en cap cas s’ha informat que la situació de cadascun dels comptes s’hagi comunicat a la UIFAnd, que legalment té la potestat de bloquejar un dipòsit per un termini màxim de cinc dies, ni encara menys que s’hagin enviat dits comptes a la Batllia perquè s’iniciï la investigació judicial oportuna.

Comentaris

Trending