El departament de Medi Ambient del Govern ha obert una investigació arran de la denuncia feta arribar per l’Associació Protectora dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma) sobre l’abocament al riu Valira d’aigües amb excessiu fang a la zona per sota de la rotonda de la Dama de Gel, a Andorra la Vella. Des de l’entitat ecologista s’ha alertat d’aquesta circumstància que, lamenten, “és recurrent” i que pot posar “en risc” la vida animal. El seu president, Carles Iriarte no amaga la sospita que l’origen pugui ser alguna de les obres que s’estan efectuant a la zona del Prat del Roure.
El màxim responsable d'Apapma ha explicat a Altaveu que no és el primer cop que es detecten que, via el desguàs pluvial que es troba a la zona arriba al riu una quantitat important d’aigua bruta, amb molt de sediments i fang. Això, ha alertat, pot afectar “el nivell d’oxigen” al riu, fet que pot comportar un greu problema per a la fauna autòctona. De fet, apunta que el d’ara seria el tercer cop que des d’Apapma s’ha avisat al departament de Medi Ambient de la situació. Aquesta vegada, a més, s’ha volgut denunciar públicament, via xarxes socials, la situació.
Iriarte ha apuntat que la sospita principal sobre l’origen d’aquest abocament d’aigües excessivament sedimentades recau en algunes de les obres que s’estarien realitzant a la zona del Prat del Roure, a Escaldes-Engordany. “Si és així, el que exigim és que es prenguin mesures, que existeixen, per corregir-ho”, ha apuntat.
Per ara, l’avís s’ha fet arribar, novament, a Medi Ambient. “Han enviat inspectors per agafar mostres i esperem que es pugui determinar quin és l’origen exacte”, ha indicat el màxim responsable d’Apapma, que entén, però, que era necessari també fer la denúncia pública a través de les xarxes davant el fet que la situació “és recurrent” i que pot acabar suposant un important perjudici per a la fauna del Valira.
Des del Govern s'ha confirmat que, un cop rebut l'avís per part d'Apapma, s'han desplaçat a la zona tècnics de Medi Ambient per recollir mostres i analitzar si l'abocament ha afectat o no a la fauna del riu. En aquest sentit, no s'ha trobat cap afectació als animals -per exemple no s'hauria localitzat cap peix mort-. Sí que s'ha obert una investigació per determinar quina és la procedència de l'aigua amb fang i actuar-hi en conseqüència un cop es determini l'origen.
Comentaris (1)