Una delegació andorrana, encapçalada pel director del departament de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, i pel conseller de Cultura del comú d’Encamp, David Cruz, han visitat, aquest cap de setmana, Prats de Molló per conèixer les festes de l’os que se celebren al Vallespir. Durant la visita, han participat en reunions tècniques amb autoritats locals, investigadors i representants de l’Estat francès per avaluar la possibilitat que el Ball de l’Ossa d’Encamp i l’Ossa d’Ordino es puguin sumar a la candidatura multinacional de patrimoni cultural immaterial de la UNESCO de les Festes de l’Os dels Pirineus que impulsa el Vallespir. La possible candidatura permetria establir una estratègia nacional vers al procés de reconeixement i de posada en valor internacional del patrimoni festiu.
Un total de tres pobles de l’Alt Vallespir –Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans– organitzen les festes de l’Os des de temps immemorials. Aquestes celebracions populars s’emmarquen en el cicle festiu carnavalesc i tenen elements comuns i singulars. L’os mig-home i mig-bèstia i els caçadors que el persegueixen i finalment l’agafen és l’eix vertebrador de les tres representacions, que també comparteixen la figura de la Roseta, un personatge femení que intervé per convertir l’animal en home.
Els balls de l’Os o de l’Ossa es viuen en alguns pobles dels Pirineus i zones de muntanya. Es relaciona amb l’època d’hibernació d’aquest animal i també com a figura mitològica, símbol de la relació de la humanitat amb la natura. A Andorra, la teatralització de l’ossa es troba representada a Encamp i a Ordino i alguns dels trets de les festes del Principat guarden relació amb les del Vallespir, que sens dubte evoquen les societats rurals de muntanya.
La propera trobada per continuar explorant la candidatura serà a Encamp el 24 i 25 de febrer, en el marc de les festes de Carnaval. En aquesta ocasió la delegació del Vallespir tindrà l’oportunitat de conèixer el Ball de l’ossa que protagonitza el jovent encampadà, una celebració declarada festa d’interès cultural d’Andorra l’any 2010.
Comentaris (3)