Tot i que la prioritat és mirar de frenar la propagació del coronavirus, situació que ha anat clarament en augment les darreres hores i que afecta molt especialment, entre altres, el col·lectiu sanitari, des de diversos àmbits de la sanitat andorrana s’està treballant de manera incipient perquè Andorra, com ha fet Catalunya a partir del cas de la Conca d’Òdena, pugui acollir un assaig clínic que serveixi per treure lliçons de com poder combatre en el futur millor la malaltia.
Després que l'Altaveu avancés la intenció que el Principat pugui ser un banc de proves de futur, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha admès que avaluant la situació que es donava al país "es va plantejar, certament, fer un assaig clínic". Andorra reuniria un seguit de requisits que possibilitarien aquest escenari sense treure l’afronta, no pas fàcil, d’una situació actual que sinó està sortida de mare poc li’n falta.
Fonts sanitàries han admès que amb l’assessorament cabdal de l’epidemiòleg català Oriol Mitjà, que ha estat decisiu en el fet que finalment es decidís, per exemple, que la construcció havia d’aturar la seva activitat, s’està en una fase inicial de valoració epidemiològica que més enllà de contribuir a la presa de decisions hauria de servir, també, perquè conjuntament amb el departament de medicina interna de l’hospital i el suport d’alguns altres professionals de rellevància com Mitjà es pugui intentar iniciar el desenvolupament d’un fàrmac.
Martínez Benazet encara no ha anat tan enllà però sí que ha explicat que s'està elaborant, entre Mitjà i dues integrants de l'àrea de medicina interna de l'hospital, "un protocol de tractament que està en una fase molt incipient" i que, això també, "s'utilitzaran totes les eines" que estiguin a l'abast per lluitar contra la malaltia i treure'n lliçons de futur. El ministre ha explicat que ara per ara es planteja un treball en relació amb els pacients de més edat i el subministrament d'antiretrovirals.