A manca de dues hores per tancar els col·legis electorals, és a dir, a les 5 de la tarda, pràcticament un 62% dels electors havien emès el seu vot. Especialment rellevant és l’increment que està vivint, almenys fins a l’hora citada, la parròquia d’Escaldes. Malgrat que percentualment la participació més alta és hores d’ara a Ordino, l’increment en percentatges més elevat és a Escaldes: un creixement del 5,15%. Li segueix Andorra la Vella amb un augment del 3,43%. Fer lectures de tot plegat és complicat. El que sembla clar és que el nou electorat hauria optat per no quedar-se a casa i acudir a les urnes. Probablement es pot augurar, a totes dues parròquies, un pugna important entre forces. Tant a la capital com a Escaldes els electors poden optar entre quatre propostes en la circumscripció parroquial.
Cinca: “Tot apunta que no hi haurà una davallada de votants amb relació a la participació que hi va haver el 2015”
El ministre de Finances en funcions i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha remarcat que “a aquestes alçades”, és a dir, poc després de les 5 de la tarda, “tot apunta que no hi haurà una davallada” de votants “amb relació a la participació que hi va haver el 2015”. I malgrat que l’afluència d’electors ha fet que amb el pas de les hores el creixement s’anés diluint l’increment de la participació semblaria un fet. En global, a tot el país, a les 5 de la tarda, havien votat 16.865 de les 27.278 persones que ho poden fer. Això és un 61,83% que suposa un increment del 2,88% respecte del 2015.
Per parròquies
Si es tenen en compte les dades per parròquies, dues hores abans de tancar-se els col·legis electorals, el creixement ja es dóna a tot arreu després que a la 1 de la tarda, per exemple a Encamp, hi hagués un decrement de la participació. De fet, és a la parròquia encampadana (que té dos seus electorals, vist que hi ha una urna específica per al Pas de la Casa) on el creixement és menor. Seguint l’ordre protocol·lari, a Canillo han votat 653 electors dels 1.003 que hi ha, un 65,10% i, per tant, un increment del 2,43%. A Encamp, l’increment ha estat sols de 3 dècimes respecte dels anteriors comicis després que hagin emès el seu vot 2.304 persones de les 3.928 que ho poden fer (58,66%).
Com s’ha dit, a Ordino hi ha la participació percentual més alta, d’un 68,97% després que hagin votat ja 1.209 electors dels 1.753 que contempla el cens, un increment del 1,06% respecte el 2015. A la Massana, han votat 2.075 persones de les 3.067 que tenen dret a fer-ho. Això suposa un 67,66% de l’electorat i un creixement percentual de l’1,36%. A Andorra la Vella es dóna un dels augments més alts però, alhora, hi ha el percentatge de participació més baix: un 57,44% resultant d’haver emès el seu vot 4.651 de les 8.097 persones que ho poden fer. L’increment, doncs, és del 3,43%. A Sant Julià han votat 2.553 persones de les 4.029 possibles, un 63,37% i, per tant, un ascens de l’1,16%. L’increment més elevat, s’ha dit ja, és a Escaldes. Un més que rellevant 5,15%, després que hagin votat 3.420 dels 5.401 electors (63,32%) que formen part del cens.
Sense incidències
La jornada encara la recta final sense cap incident transcendent. De fet, la normalitat ha caracteritzat tot el dia. Des de poc abans del punt del migdia i fins a l’hora de dinar ha estat, per norma general, el punt en què més gent s’ha concentrat als col·legis electorals. Als comuns. Cert que a primera hora, en certs comuns, hi ha hagut força moviment de persones que volien aprofitar la jornada per anar, sobretot, a gaudir dels darrers batecs de la temporada d’esquí. I més encara vistes les darreres precipitacions i el dia que ha fet aquest diumenge. Sobretot a Andorra la Vella -encara que també a Escaldes i a Encamp- s’han format llargues cues. De fet, després de dinar i una vegada liquidada la jornada d’esquí, el degoteig d’electors ha tornat a animar-se. I molt.
A les dues parròquies més grans, la jornada electoral s'ha posat en marxa a les 6 del matí amb l'arribada del vot judicial
El format per accedir al punt de votació juntament amb l’elevat nombre d’electors no facilitava la celeritat i hi ha hagut llargues esperes. Per exemple, el socialdemòcrata Pere López i el liberal Jordi Gallardo han hagut de fer una bona estona de cua. Gairebé gairebé han coincidit. Els han separat uns quants metres i uns bons minuts producte d’aquells metres. Al Prat del Roure d’Escaldes hi ha votat el candidat demòcrata, un Xavier Espot que s’ha hagut d’esperar no pas per les ‘retencions’ (tot i la gent, la fluïdesa escaldenca era millor que la de la capital) sinó per no coincidir amb altres candidats i, per tant, facilitar la tasca als mitjans de comunicació. A Escaldes hi han dipositat el vot el també candidat Alfons Clavera i el cap de Govern en funcions, Toni Martí.
De fet, a qualsevol col·legi, a qualsevol comú, s’hi podien veure cares conegudes. Fins i tot andorrans que habitualment fan vida fora del país i avui, tot i l’elevat nombre de vots emesos a la Batllia, han preferit el dipòsit de la papereta en la jornada dominical. Sant Julià ha rebut la visita de dos dels set candidats a cap de Govern (Josep Pintat i Josep Roig) i el líder d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, ha exercit el seu dret a sufragi a la Massana. Tots els candidats, d’una manera o altra, han celebrat el que es pronosticava, en el moment que han acudit al seu respectiu col·legi electoral, la bona participació.
Xavier Espot ha destacat la “bona campanya” protagonitzada per DA i s’ha mostrat “il·lusionat” pel desenvolupament de la jornada. El fins fa poc ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior ha remarcat el fet que la seva formació ha pogut “explicar i defensar el nostre projecte” i ha celebrat el “to positiu i constructiu” que per norma ha caracteritzat, fins avui, el procés electoral. Pere López ha augurat que el bon comportament de la participació pot ser “l’inici d’una nova etapa política”, “d’un canvi de rumb”. Però, sobretot, ha destacat que el fet que l’increment de la participació “és una bona notícia independentment de si ens beneficia o no”. “La situació és prou complicada” com perquè la ciutadania es pronunciï ha ressaltat el socialdemòcrata.
Tots els candidats celebren el bon comportament de l'electorat acudint a votar amb més assiduïtat que fa quatre anys
El liberal Jordi Gallardo també s’ha referit al fet que l’elector acudís de manera assídua a votar. “Això d’entrada ja és un èxit”, ha remarcat Gallardo, que ha afirmar que és evident que “hi ha temes que preocupen a la població” per la qual cosa és important que sigui quin sigui el resultat, aquest sigui “àmpliament secundat” amb uns “índexs importants de participació”. Per al líder liberal, era clar que si es volia qualsevol canvi calia anar a votar i això és el que hauria pogut passar. El cap de cartell de terceravia, Josep Pintat, ha destacat el fet que la seva formació hagi pogut recórrer el territori i explicar “les propostes als ciutadans i a partir d’aquí que la gent esculli”.
El progressista Josep Roig, que com Pintat ha votat a Sant Julià, també ha celebrat la participació i ha evitat fer qualsevol travessa. Això sí, ha mostrat la voluntat d’SDP de poder “incidir en el futur de la política del país” i fer-ho “des de dins de les institucions”. El líder d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, s’ha mostrat satisfet d’una campanya electoral que “ha servit per poder passar missatges clars” i ha indicat, com no podia ser d’una altra manera, que en una jornada com la d’avui és l’elector qui té la clau decisòria en una “festa de la democràcia”, com ha remarcat Alfons Clavera que és.
La jornada, en vista al públic, a l’elector, s’ha iniciat a les 9 del matí. Però per a molts elegits comunals i els responsables de la gestió del procés elector ha començat molt abans. En comuns com els d’Andorra la Vella o Escaldes -o per ser exactes, al Centre de Congressos de la capital i al Prat del Roure escaldenc- l’activitat s’ha iniciat pels volts de les 6 del matí, quan els batlles encarregats de custodiar i dipositar el vot judicial (Maria Àngels Moreno i Stephanie Garcia a Andorra la Vella; Laura Rodríguez i Sònia Tumí a Escaldes) han acudit als respectius col·legis electorals per fer la feina encomanada.
De fet, la presència d’electors a la Batllia ha estat tant alta en aquesta ocasió -cert també, que també s’incrementa el cens electoral- que no pas a tots els centres electorals s’han pogut dipositar totes les paperetes abans d’obrir, a les 9 del matí, i s’ha hagut d’anar incorporant el vot judicial a mida que s’ha anat validant. Com és tradicional, les seus electorals, en un format o altre, han ofert refrigeris per als electors i el seus acompanyants. Fins i tot en algunes parròquies (Canillo, Ordino) es donen petits presents com agraïment per acudir a votar.