L’1 de gener del 2020 es posa formalment en marxa la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que inclou la totalitat dels municipis de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat més alguns punts d’Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. Formalment, des d’aquell dia els vehicles més contaminants no podran circular per l’esmentada zona, siguin vehicles espanyols o estrangers, de dilluns a divendres de les 7 del matí fins a les 8 de la tarda. Fins al 31 de març es farà una campanya preventiva i d’informació que suposarà que no hi hagi sancions. Des de l’1 d’abril s’imposaran multes d’entre 200 i 1.800 euros.
En el cas dels turismes, veuran restringit l’accés a la ZBE aquells que siguin de gasolina i s’hagin matriculat abans del gener del 2000 i tots els dièsel matriculats abans dels gener del 2006
La ZBE ha estat presentada recentment i segons que han reconegut fonts oficials de l’ajuntament de Barcelona, encara hi ha detalls que s’ha d’acabar de perfilar. Fins a final d’any s’aniran fent anuncis, s’aniran determinant alguns serrells que queden per lligar. En aquest marc és en el que el Govern d’Andorra ja ha contactat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per situar-se i tenir més informació de com procedir. Hores d’ara, però, el que està clar és que en el cas dels turismes, veuran restringit l’accés a la ZBE aquells que siguin de gasolina i s’hagin matriculat abans del gener del 2000 i tots els dièsel matriculats abans dels gener del 2006. En el cas de furgonetes i camions les limitacions majoritàriament encara són més severes.
“Tothom sap quan està matriculat el seu cotxe i, més o menys, si és contaminant o no”, asseguren les fonts consultades del consistori barceloní. En tot cas, a l’Estat espanyol no hi ha cap dubte. Per distingir un vehicle contaminant del que no ho és, i, per tant, un vehicle que pot accedir a la ZBE d’un que no hi podrà entrar, la Dirección General de Tráfico ha enviat unes etiquetes als titulars dels automòbils. Els adhesius identifiquen si són més o menys contaminants i poden entrar, no obstant això, a la zona restringida. Els que no tinguin l’enganxina queden totalment exclosos de la ZBE. Siguin d’on siguin originaris. A Andorra, però, no hi ha adhesiu que valgui.
¿Què passarà en aquests casos? L’Ajuntament, ara per ara, i a manca que fructifiquin els contactes formals que ja s’haurien iniciat, tracten la qüestió de manera genèrica. Expliquen les fonts oficials consultades que hi ha molts països i, sobretot, grans ciutats (Londres, Berlín, Copenhaguen…) que han adoptat mesures similars i, per tant, els seus vehicles ja llueixen algun tipus d’acreditació similar a l’etiqueta emesa a l’Estat espanyol. En qualsevol cas, l’Autoritat Metropolitana ha de crear des d’ara i fins a final d’any un registre electrònic en què tots aquells vehicles que ho vulguin es podran inscriure i automàticament quedaran registrats en una base de dades de comprovació immediata: si mai se’ls atura, una consulta ràpida permetrà comprovar que tenen l’accés permès a Barcelona i la seva confluència.
S'ha de veure com els cotxes amb placa de matrícula andorrana poden acreditar que no emeten emissions contaminants molt rellevants; en tot cas, deu dies a l'any podran entrar a la zona tota mena de vehicles
Per inscriure’s a l’esmentat registre cal que hi hagi una certificació oficial que acrediti que el vehicle que es pretén registrar no és contaminant. O no ho és, vaja, com per haver de quedar exclòs de la ZBE. Aquí és, segurament, on tindrà un paper a jugar i un marge de maniobra a aprofitar l’administració andorrana. Per ara no consta que s’emetin de manera regular aquesta mena de certificats. Malgrat que no hi ha cap decisió presa, allò més normal és que s’acabés emetent alguna mena d’acreditació ja sia algun departament ministerial estricte o àrees com la de Mobilitat o l’ITV. Només són exemples sense cap certesa hores d’ara.
Sembla clar, però, que aquells vehicles andorrans -com tots els estrangers- que accedeixin de forma intensa a la corona de la Ciutat Comtal hauran de disposar d’alguna certificació per tal que es puguin registrar i puguin oblidar-se de la qüestió. Per la resta o, com a mínim, per a casos puntuals, encara hi ha una altra solució a la qual també es poden acollir qualsevol cotxe de l’Estat espanyol encara que sigui contaminant. Cada vehicle tindrà deu dies a l’any de lliure accés. Aquesta situació, òbviament, està pensada pels vehicles que superen els límits previstos. Malgrat que contaminin més del que tocaria, deu dies a l’any podran circular per la ZBE. Però no pas alegrament.
També en aquest cas, l’Autoritat Metropolitana de Barcelona crearà un espai electrònic a l’efecte al qua caldrà que els titulars de vehicles contaminants s’hagin de dirigir. Amb 24 hores de marge s’haurà de demanar una mena de permís. “És a dir, si un dia puntual un cotxe que contamina més del compte i per norma aparca a Esplugues i acaba accedint a Barcelona en transport públic, en aquella ocasió li cal sí o sí accedir dins la ciutat per anar a un centre hospitalari, per posar un exemple, comunicant-ho amb 24 hores de temps ho podrà fer.” Això sí, gastarà un dels 10 dies de lliure accés. En tot cas, encara queden dies, però caldrà anar-se preparant. Govern inclòs.
Comentaris (1)