Les baixes que hi va haver a principi de juliol a Andbank, especialment centrades en aquell moment en el departament de compliment normatiu, ja van generar malestar i neguit. Es preveia que seria el principi d’un degoteig de sortides. I la realitat és aquesta. L’entitat del centre de negoci necessita redimensionar la seva plantilla, especialment la que presta serveis al Principat, per preparar-se per a un futur que no està del tot clar. I que en uns quants mesos potser demandarà fusions.
Les diverses fonts consultades han assegurat que el pla establert indicava que durant el segon semestre d’aquest 2018 seria òptim que la plantilla global s’aprimés en unes 65 persones. En aquesta xifra s’hi inclourien les diverses baixes que ja hi va haver a cavall dels darrers dies de juny i els primers de juliol. No es tracta pas sempre d’acomiadaments. En moltes ocasions l’alleugeriment de la plantilla passa per prejubilacions. Fins i tot per prejubilacions voluntàries i que cada cop, davant de la incertesa general, arriben amb més promptitud. Gestors que estan més a prop dels cinquanta que dels seixanta s’haurien acollit a aquesta fórmula.
En alguns casos, indiquen les fonts, hi ha hagut sortides ja materialitzades i de caràcter formalment voluntari per part de qui preferia tocar pirandó que han estat precedides de certa mala maror o ‘pressing’. Algunes fonts han apuntat que entre aquestes s’hi trobaria les d’algun comandament intermedi lligat no fa pas temps a la política de primera línia que ha acabat fitxant per al departament de ‘wealth managment’ de Vall Banc, un departament, justament, que el banc liderat pel fons voltor americà JC Flowers pretendria reforçar.
El fet que Andbank hagi estat la primera entitat bancària del Principat en promoure la figura del delegat de personal seria, en part, segons les fonts, producte del neguit dels treballadors, que davant d’un panorama incert haurien decidit en certa manera organitzar-se per poder reivindicar més i millor els seus drets laborals quan escaigui.
D’altra banda, i ja ve més de lluny, tant Andbank com Reig Patrimonia, un conglomerat empresarial estretament vinculat a l’entitat bancària, haurien anat reduint de les seves nòmines de personal tots aquells càrrecs ja experimentats i que tenien ‘reminiscències pujolianes’. L’últim cas seria el de l’economista Manuel Ros, alt càrrec a Reig Patrimonia i conseller d’Andbank des del 2001, quan va culminar el procés de fusió entre Banca Reig i Banc Agrícol en el qual va participar activament.