Alcobé reconeix que durant un any i mig va ser ministre i analista econòmic per a BPA

Comentaris

Alcobé reconeix que durant un any i mig va ser ministre i analista econòmic per a BPA
Alcobé reconeix que durant un any i mig va ser ministre i analista econòmic per a BPA

El titular d'Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, ha admès aquest dijous que durant un any i mig va compaginar la seva tasca de ministre amb la d’analista econòmic independent per a Banca Privada d’Andorra (BPA). I encara que ha justificat que això fos així, ha explicat que ha posat el seu càrrec a disposició del cap de Govern, Toni Martí, que no està del tot clar que el confirmi en el seu lloc encara que les fonts consultades han assegurat que el màxim responsable de l'executiu seria partidari de no acceptar la renúncia. Alcobé ’s’ha ofert’ com a víctima d’una “campanya de difamacions i manipulacions”, ha intentat defensar l’exconsellera general Meritxell Mateu -que va arribar a BPA del seu bracet- i ha deixat clar que ell no va cobrar mai de Landstreet, circumstància aquesta que no se li havia retret en cap moment. També ha afirmat que no es va beneficiar mai d’informació privilegiada.

Alcobé ha assegurat que la seva relació amb BPA es va iniciar el 2003 com a client. Tres anys després la vinculació es va intensificar i va començar a col·laborar laboralment com en tan què professional liberal i en qualitat d’economista. Els vincles teixits van desembocar en una "sòlida confiança i amistat" amb el director general i els socis principals. El titular d’Administració Pública ha indicat que quan va començar la seva etapa com a ministre (llavors responsable d’Economia i Territori), estava elaborant l'anuari de BPA del 2011 -que es va publicar el 2012-, i ha reconegut que també va participar en l'anuari del 2012 per tal de poder fer el traspàs de la tasca cap al servei d'estudis de l'entitat que s'estava creant, de manera que durant un any i mig va continuar col·laborant amb BPA. El ministre ha volgut deixar clar que durant tot aquest temps de relació professional va emetre les factures a nom de BPA i que aquest mateix dijous l'administrador de l'entitat designat per l’AREB li ha confirmat que cap dels pagaments van provenir de la societat panamenya Landstreet. Aquests darrers aclariments no tenien res a veure amb cap informació apareguda fins ara. Ningú no havia vinculat Alcobé a la societat liderada per Joan Pau Miquel.

En relació als moviments de diners abans de la intervenció de BPA, Alcobé ha explicat que a principis del febrer del 2015 va fer un canvi de dòlars a euros perquè l'operació resultava beneficiosa, però ha negat que conegués les intencions del FinCEN fins el 9 de març a la tarda, quan el cap de Govern els ho va comunicar (per tant, sembla clar que Xavier Espot si estava al corrent de la situació quan el seu cas el 10 de març hi ha diversos moviments dineraris). Posteriorment, els dies 12 i 13 de març va fer una retirada d'efectiu del seu compte personal de 25.000 euros i de 108.000 euros d'un compte d'una societat d'inversions que compartia amb un altre soci. Alcobé ha destacat però, que quan es van aplicar les restriccions de retirada d'efectiu el 16 de març, entre aquest dia i el dia 18 va restituir els dos fons. 

Projecte Allianz

Pel que fa al projecte impulsat per Allianz i BPA i a la seva relació amb l'exconsellera general Meritxell Mateu, ha explicat que va tenir coneixement del projecte el 30 de juny del 2011 i que no va ser fins més tard que Mateu "col·laborava amb BPA en temes internacionals i també en aquest projecte", però que desconeixia els termes contractuals de la relació. Curiosament, però, l’exparlamentària va arribar a l’entitat a través del llavors economista, detall que l’ara ministre s’ha estalviat de dir per les implicacions personals i íntimes que comporta. A més, ha negat que Mateu la intentés influenciar per tirar endavant el projecte. "Meritxell Mateu em va informar com d'altres persones sobre el projecte però la relació amb Mateu no era només amb aquest projecte", ha exposat, afegint que els interlocutors principals eren el director general de BPA, Joan Pau Miquel, i els representants d'Allianz i de la societat IMC. 

Així, considera fals -malgrat el que ha transcendit en correus electrònics- que Meritxell Mateu fes de lobbista perquè la informació del projecte també es compartia amb consellers del grup parlamentari de les comissions pertinents per poder ser analitzat. En canvi, "un lobbista és una persona que té interessos personals davant d'un cert projecte, i jo puc confirmar que mai ha cobrat d'Allianz o de BPA en relació a aquests projectes". Sobre el fet que Mateu realitzés aquesta tasca sent consellera general, Alcobé ha indicat que "sembla ser que no és incompatible però pel que fa a temes ètics i estètics, els deixo en consideració de cadascú". 

Alcobé ha assenyalat que era necessari donar les explicacions vist "la campanya de difamacions, acusacions i manipulacions que únicament pretenen desgastar i desacreditar la feina feta". Ha qualificat la situació de "molt perversa on tot s'hi val per fer mal", i atès que considera que se l'està utilitzant per desgastar el Govern i el projecte polític i vol evitar que aquest soroll mediàtic pugui entorpir l'acció de l'executiu, ha decidit posar el seu càrrec a disposició del cap de Govern, una decisió que ha comunicat a Toni Martí aquest dijous i que aquest divendres ho farà formalment per carta. "Em dec al cap de Govern i ell decidirà si la meva acció pot ser útil o pot entorpir l'acció del Govern", ha manifestat, tot i que en un altre moment de la compareixença ha assegurat que no té la intenció de tirar endavant cap acció judicial contra les informacions, sinó que intentarà "a partir d'ara dedicar-me en cos i ànima al que se m'ha encomanat". 

El ministre Alcobé considera que aquesta campanya de difamacions només té per objectiu desgastar el Govern per la gestió de la crisi BPA i per la seva intervenció. I ha afegit que, malgrat la relació de confiança que havia establert amb els directius de BPA, ell va defensar la intervenció de BPA perquè considera que "era l'única via possible"."Qui ho està fent té mal fons, però no prejutjo de ningú", ha conclòs. El secretari general de Govern, Jordi Casadevall, va fer un moviment similar al d’Alcobé fa unes quantes setmanes. Les circumstàncies, però, eren molt diferents. I si bé en aquell cas Martí va ratificar Casadevall amb certa celeritat en aquesta ocasió les diferents fonts consultades no ho tenen tan clar malgrat que el cap de l'executiu seria partidari de mantenir-lo en el gabinet ministerial.

Amb informació de l'Agència de Notícies d'Andorra (ANA) / Fotografia: ANA

Liberals convida Martí a acceptar la dimissió

Liberals d'Andorra (Ld'A) ha 'convidat' el cap de Govern, Toni Martí, a acceptar la renúncia del ministre d'Administració Pública Transports i Telecomunicacions. En un comunicat, la formació explica que "tot i entendre que el ministre Jordi Alcobé ha actuat amb retard, i sense apuntar al detall dels casos que l'afecten, des de l'executiva liberal es valora el pas donat per Alcobé". Ld'A ha posat també l'accent en la diferència de tracte que han rebut ministres com el que aquest dijous ha posat el seu càrrec a disposició o el responsable de Finances, Jordi Cinca.

En la nota de premsa, Ld'A "destaca que l'aflorament dels diferents documents i mails que demostren les pràctiques irregulars, poc ètiques i menys estètiques, tant de l’exconsellera Meritxell Mateu com de l'encara ministre Jordi Alcobé, afegint els moviments dineraris amanits d’explicacions poc convincents i per demostrar del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, i els escàndols provocats per les activitats pretèrites del Ministre de Finances Jordi Cinca, posen el Govern en una situació molt complicada i molt poc clara, un cop més i ja en són masses". I hi afegeix: "Així, com és d’esperar i com s’exigeix d’un cap de Govern responsable, l’acceptació de la dimissió d'Alcobé ha de ser un fet consumat en les pròximes hores, en cas que no ho hagi estat ja ‘de facto’".

Per a l’executiva de Liberals d’Andorra, "cal posar el punt d’atenció en el passatge dels discursos de comiat que, tant Mateu com Alcobé, han tingut ocasió d’expressar. Tal com ells mateixos han dit, el projecte polític, el projecte demòcrata, està per sobre de les persones i, per no afectar aquest projecte, tots dos han preferit -assessorats o de mutu propi- presentar les seves renúncies als càrrecs ostentats." La formació liberal també "mostra la seva sorpresa per la diferència de tracte que Demòcrates per Andorra, el grup parlamentari i el mateix Govern, encapçalat per Toni Martí dispensen als seus membres segons convingui. Així, mentre encara s’espera alguna paraula en defensa d’Alcobé per part dels seus companys de projecte, tothom recorda la defensa numantina, airada i desafiant que el cap de Govern va oferir en el ‘cas Cinca’. Sembla que en aquest cas és la persona la que ha passat per davant del projecte, malgrat el desgast produït i reconegut per la formació demòcrata".

Comentaris

Trending