Abans de la pandèmia es comptava a les instal·lacions amb un espai obert, on hi acudien tots els usuaris de Xeridell. Amb l’objectiu d’oferir una programació més personalitzada, es va emprendre el projecte de dividir en diferents sales. La renovació, ha explicat la directora de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell, Celine Mandicó, “va orientada a donar resposta al model d’atenció que tenim, i per l’objectiu d’ajudar a les persones amb discapacitat”. La intenció d’aquesta reforma ha estat, des d’un inici, “donar suport al seu desenvolupament personal”.
Actualment, el taller compta amb 54 usuaris, que van des dels 16 anys fins als 64, i que gràcies a aquesta reforma s’han pogut dividir en grups. Inicialment, la idea és que aquest repartiment vagi d’acord amb els seus interessos, però també per l’edat. “Els grups possibiliten adaptar aquestes activitats a la franja d’edat, però sempre respectant les seves preferències”, ha indicat Mandicó. Malgrat això, hi ha alguns usuaris més joves que volen treballar amb altres que són més grans, “prima sempre el que ells volen fer”.
En una visita per les noves instal·lacions, guiada per la responsable de Serveis Diürns, Anna Jiménez, s’ha pogut veure el funcionament d’aquestes aules dividides. Cadascun dels grups s’ha centrat en un aspecte diferent. “Tenim un pla de suport, amb uns objectius del que vol aconseguir la persona, a més dels objectius de l’equip i de la família”, ha explicat Jiménez. D’aquesta manera, s’han creat diversos itineraris que desenvolupen una sèrie d’habilitats concretes, “hi ha un administratiu, que les persones aprenen tasques relacionades amb l’administració, altres tenen experiències ocupacionals a diferents empreses i entitats que els ensenyen activitats concretes que les posen en pràctica”.
Una de les activitats que fan és fer reflexions al voltant de notícies d’actualitat, “els instem a explicar què en pensen i a crear debat, i és un taller que és molt potent a nivell cognitiu”. Així mateix, també es realitza un altre exercici que s’anomena ‘Pangea’, i que consisteix a estudiar i conèixer tots els països del món i les seves cultures. “En un moment donat pot ser que vingui una persona d’algun altre país a formar part del servei ocupacional, i així poden conèixer les seves arrels”, ha indicat Jiménez. Per últim, també es treballa l’aspecte nacional, fent una Ruta del Romànic, “la fan a nivell teòric, però també a nivell pràctic, perquè ho fan visitar”.