Tres de cada deu accidents laborals tenen lloc a la construcció

Segons Estadística, l’any passat es van produir un total de 1.461 sinistres, fet que suposa un increment del 7,9% amb comparació al 2022 i que situa Andorra com a un dels pitjors països europeus en aquesta matèria

Comentaris

Treballadors de la construcció.
Treballadors de la construcció. arxiu

Tres de cada deu accidents laborals que es produeixen al país es donen al sector de la construcció. Això contrasta amb el fet que el sector ocupa únicament l’11% dels assalariats. Per tant, queda clar que és un dels àmbits on més incidents es produeixen. Durant l’any passat, a tot el país, 1.461 sinistres en l’àmbit del treball, xifra que suposa un increment del 7.9% en comparació a la dada del 2022.

Així es reflecteix en el balanç d’accidents que ha facilitat aquest dijous el departament d’Estadística. Cal posar en relleu, però, abans de continuar, cal posar en relleu que són dades recopilades sota uns criteris concrets i, per tant, no coincideixen, per exemple, amb les facilitades des de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). En aquest sentit, es remarca que es fa servir “metodologia europea” i que aquesta “considera accident de treball aquell que deriva en absència del treballador per un període superior a tres dies” i que es produeix “en el lloc de feina o en el transcurs de qualsevol desplaçament laboral”. En canvi, no entren aquells que puguin ocórrer en el trajecte de casa a la feina o viceversa.

I amb aquests ítems sobre la taula, segons Estadística durant el 2023 es van produir 1.461 accidents laborals, el que suposa un increment del 7.9% en comparació a l’any passat. S’assegura que cap d’ells va tenir conseqüències fatals. Aquesta asseveració no concorda ni amb la informació facilitada per la CASS -que parla de tres defuncions- ni amb, per exemple, el fet que el juliol de l’any passat un obrer va morir quan va caure d’una teulada després de patir un infart. Per tant, aquest aspecte de la informació genera dubtes.

Amb aquestes xifres, la ràtio seria de 2.814 accidents per cada 100.000 treballadors. La ràtio, si es compara amb les dades del 2021 de la Unió Europea -no hi ha informació dels anys posteriors- obliga a reflexionar perquè el Principat té un índex de sinistralitat dels més elevats del continent, només superat per França.

Per gènere, la gran majoria de víctimes són homes (75%), mentre que el tram d’edat amb més incidència és el situat entre 45 i 54 anys (24,2%) seguit de les persones entre 25 i 34 (23,8%). Per nacionalitat, un 28% dels accidentats eren espanyols, seguits d’andorrans (24,8%) i portuguesos (22,9%), malgrat que aquest darrer col·lectiu només suposa un 11,5% de la població total.

I una explicació probable d’aquesta dada seria el fet que el sector de la construcció, justament, ocupa moltes persones amb passaport lusità. I aquest àmbit és, amb diferència, el que més sinistralitat comporta. Fins a 420 accidents es van registrar l’any passat, el que suposa el 28,7% del tota, quan, en canvi, només té un 10,9% de la població ocupada. Per tant, es confirma una realitat que feia anys que es donava. En segona posició es troben les activitats socials i serveis personals (18,4%) i el comerç tancaria aquest podi tan poc agraït (16,2%).

Els accidents laborals van comportar gairebé 60.000 jornades no treballades. La xifra suposa un increment del 27,3% amb comparació a les 47.000 de l’any anterior. Això vol dir que cada sinistre, de mitjana, suposa gairebé 41 dies durant els quals la víctima no pot acudir a la feina.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending