Per torns, i davant d’un micròfon, els diversos escollits per part de les associacions han contat com és un dia de la seva vida, o en què consisteix la seva rutina, què és allò que els agrada fer. Entre tant, membres de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell han interpretat algunes cançons, de la mà del músic Juli Barrero. A la seva intervenció, Aguilar ha remarcat que “he desterrat del meu vocabulari la paraula discapacitat”, assegurant que “no hi ha ningú més capaç que un altre de fer el que vulgui fer”. A més, ha recordat el seu pas per la NASA, i l’orgull que li va suposar poder portar la bandera andorrana.
La importància de celebrar aquest dia, sobretot aquest acte a un lloc públic, recau sobre el coneixement. “La societat tenim una part important, cadascú de nosaltres, en la tasca de millorar aquesta inclusió i treballar perquè tothom convisqui amb la màxima normalitat i independència possible”, ha remarcat Pallarés. Així mateix, ha explicat que aquest conveni el que busca és impulsar els drets d’aquestes persones, principalment pel que respecta a la seva autonomia “amb el suport dels poders públics”.
En aquest sentit, Pallarés ha apuntat que s’espera poder engegar al mes de juny el programa d’independència per a joves de 17 a 30 anys amb una discapacitat reconeguda. Però, el Govern s’ha centrat, sobretot “en la formació”. La ministra ha fet referència, respecte a les tasques que s’estan portant des del seu ministeri, al text que s’està treballant des del Consell amb relació amb les tuteles, i que afecta, precisament, a la independència d’aquestes persones. També el canvi des de la Conava de la valoració de les capacitats, que ha començat la prova pilot “i estem fent aquest exercici”. Així, Pallarés ha assegurat que “avui estem contents de celebrar aquesta acció aquí, en un lloc molt públic, i de mostrar aquesta diversitat i aquesta inclusió tan necessària”.