Així, el comitè d’experts (GREVIO) que, dins de l’organisme, fa seguiment de com els diferents països signants fan la implementació del conveni -en el cas d’Andorra, vigent des del 2014- ha emès les conclusions de la darrera avaluació del Principat. El document preveu mesures per combatre la violència contra les dones i la domèstica i també per una millor atenció a les víctimes. El grup ha expressat “satisfacció” pels avenços fets per Andorra els darrers anys, tot i que també avisa que encara hi ha camí a recórrer.
En l’aspecte positiu de la balança, es valora positivament la creació d’un “marc legislatiu sensible” amb la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, text que, es remarca, inclou disposicions contra la violència de gènere. També es destaquen les mesures adoptades per incrementar els recursos financers proporcionats a associacions i empreses que realitzen projectes d’igualtat o violència de gènere, com també la presència d’intèrprets en els actes que s’organitzen des de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat.
En l’aspecte negatiu, encara es posa en relleu que hi ha feina per fer. Principalment, s’entén que hi ha dos articles del conveni que no s’estan complint de forma satisfactòria. Un és el 52, que demana als països signants que garanteixin que, en cas de víctimes en situació de perill immediat, es puguin dictar ordres d’allunyament d’emergència. L’altre, el 59, que parla de la necessitat de mantenir l’estat de resident a les víctimes en el cas que el permís depengui del maltractador.
A través d’un comunicat, Govern ha volgut destacar que el GREVIO no fa “cap comentari” sobre la reserva d’Andorra a l’article en què es preveu la subsidiarietat de l’Estat en cas que l’agressor no pugui afrontar la indemnització a la dona maltractada. Obvia, però, que l’organisme bàsicament avalua l’acompliment d’aquestes parts de l’acord que sí que s’han signat.
Comentaris