Així, i segons les dades a les quals ha tingut accés Altaveu, el fons se situava el passat 30 de novembre amb uns actius de 1.503,3 milions d’euros. Cal recordar que a finals del 2021, havia arribat a aproximar-se als 1.600. En concret, es tancava l’exercici amb un volum de 1.585,7 milions.
El problema és que, al llarg d’aquests mesos, les tensions als mercats borsaris han estat brutals, especialment arran de la guerra d’Ucraïna. També ha influït altres aspectes econòmics com són la inflació, la possibilitat de pujada de tipus d’interès i el temor a una nova crisi. La conseqüència és que el fons ha patit una important sotragada. De fet, la patacada va arribar en el seu moment àlgid a representar pèrdues de més del 10% de la guardiola de les pensions. Ras i curt, s’havia perdut un de cada deu euros.
El punt més negatiu d’aquest daltabaix es va viure durant el setembre. El tercer trimestre es va tancar amb un fons a 1.443,6 milions. És a dir, una davallada de 142,1. I tot s’ha de dir, en realitat el cop als mercats havia estat encara més dur. Si no s’hagués rebut 21,9 milions provinents dels excedents de la branca jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social -és a dir, la diferència, encara positiva del que es cobra en cotitzacions i del que es paga en pensions-, les pèrdues no s’haurien pogut mitigar lleugerament. En realitat, el valor del fons havia caigut fins a 163 milions. És a dir, una rendibilitat del -10,79%.
Els darrers dos mesos, però, la situació ha millorat. Compte, encara hi ha pèrdues en comparació a inicis d’any, però s’han aconseguit matissar gràcies a dos motius. Per un costat, una certa relaxació de les tensions als mercats financers, que haurien deixat enrere les pitjors turbulències. I, per l’altre, l’increment de tipus d’interès, que ha començat a impulsar un sector d’actius clau per al fons com és la renda fixa, que els últims anys havia donat molt poca (o gairebé cap) rendibilitat.
I això s’ha traduït en una petita recuperació de les dades. Segons la informació a la qual ha tingut accés Altaveu, el fons tornaria a estar per sobre dels 1.500 milions. Cert que també ha rebut més diners dels excedents de la CASS, fins a un total de 31 en tot l’any. Això faria que les pèrdues d’aquests onze mesos s’hagin moderat fins a uns 115,5 milions.
Així, la rendibilitat del 2022 seria, evidentment, encara molt negativa: d’un -7,55%. Més de tres punts per sobre, això sí, de la del setembre, en només dos mesos. Tot i això, encara seria la pitjor dada dels darrers deu anys. I, també cal tenir en compte que quedaria per sota del que ha de ser l’objectiu clau de la gestió del fons: superar la inflació.