Un sol jove intern al CREI va acumular la meitat de les incidències registrades durant el 2023

Al noi, especialment conflictiu, se’l va haver de contenir físicament en 23 ocasions i va requerir l’atenció del Servei d’Urgències Mèdiques en cinc dels casos, davant un total d’incidents que va arribar a 53

Dos vigilants en un dels accessos del CREI.
Dos vigilants en un dels accessos del CREI. Toni Solanelles

El Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) va atendre durant l’any passat un total de disset joves, dels quals quinze nois. En alguns dels casos, l’usuari va començar al servei de dia i, posteriorment, vista la seva situació, es va acabar passant al residencial. Un d’aquests, així queda reflectiu en el balanç d’activitat de la institució, és especialment conflictiu. De fet, acumula ell sol més de la meitat de les 53 incidències registrades al llarg de l’any passat, entre contencions físiques i requeriments d’assistència al Servei d’Urgències Mèdiques (SUM).

Així es posa de manifest en la documentació a la qual ha tingut accés Altaveu. S’indica que, al llarg de tot el 2023, es van registrar aquestes 53 incidències, en comparació a les 28 dels primers tres mesos, encara el 2022, de funcionament del centre. Llavors, s’explica, totes van ser protagonitzades per un jove del servei de dia. L’any passat, en canvi, totes són imputables als interns en règim residencial.

D’aquestes, la més habitual és la necessitat de contenir físicament a un dels usuaris. Es va haver de fer en 24 ocasions i aquí és on es posa en relleu que, d’aquestes, 23 les va protagonitzar un mateix noi “motivades per la nul·la capacitat que té de gestionar la frustració davant una negativa o una sanció”. Aquí és on s’apunta que “és un jove que necessita respostes immediates a les seves demandes i quan aquest fet no es produeix entra en una escalada que no té aturador”.

Els responsables del centre posen en relleu que el noi té una “nul·la capacitat que té de gestionar la frustració davant una negativa o una sanció” i que “és un jove que necessita respostes immediates a les seves demandes i quan aquest fet no es produeix entra en una escalada que no té aturador”

Des del CREI s’explica que “les mesures que s’han adoptat són intensificar el seguiment terapèutic a través de les figures del psicòleg i del psiquiatre, així com del suport de la infermera de salut mental. I continuar amb  el treball socioeducatiu incidint en l’aprenentatge de rebaixar la frustració i aprendre a reconduir la situació, dotant-lo d'eines i d'estratègies que li puguin ser útils”.

En aquests casos, es desgrana que, inicialment, s’aplica un intent de contenció verbal “per prevenir la contenció”. Quan això no és suficient, es busca un “canvi d’ambient” per intentar tranquil·litzar el jove”. Això ha estat necessari en 16 ocasions. I la situació ha acabat forçant a fer una contenció farmacològica en set ocasions. La majoria d’intervencions s’han hagut de realitzar per risc d’autolesió o d’agressió a altres persones i, fins a cinc vegades, es va haver de cridar al SUM.

Justament, aquestes cinc ocasions són comptabilitzades com a incidències diferents. Per tant, se sumen a les 23 contencions. Per tant, 28 de les incidències van ser causades pel mateix noi. Entre altres fets, cal destacar també cinc fugues -escapoliments, segons el llenguatge emprat pels responsables del centre-.  El document desgrana que en el primer cas, el jove va ser localitzat a casa de la seva mare; en el segon cas, és un nou que va marxar dues vegades diferent trobat un cop pel mateix educador del centre i un altre per la seva mare. El tercer cas va ser protagonitzat per una noia aprofitant un permís familiar i la policia va ser qui, l’endemà, el va retornar al CREI. Finalment en el darrer cas, el responsable va ser un jove de 17 anys. S’explica que “havia de retornar al CREI després de la jornada laboral al migdia del dia 27 de desembre i no va realitzar aquest retorn, la família estava al corrent de l’escapoliment des del matí, no ens van avisar i validant-li l’acció que estava realitzant”.

Entre la resta d’incidències destaca el fet que es van fer cinc controls de tòxics a cinc interns. Un d’ells va donar positiu per THC, el mateix que també acumulava una infracció per negar-se a sotmetre’s a la prova exigida des de l’hospital. A banda, al llarg del 2023 s’han tingut 18 urgències per atendre un total de 6 joves. D’aquestes, el SUM va haver d’anar al CREI en vuit ocasions, cinc, com s’ha dit, pel mateix intern.

Altres actuacions d’urgència van ser, set vegades, per malaltia i, en cinc ocasions, per accidents durant una pràctica esportiva i, també, en un cop es va haver d’activar el protocol de derivació al Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD). Calia administrar a la jove, amb el seu permís, l’anticoncepció d’emergència en haver tingut relacions sexuals sense protecció.

POBLACIÓ ATESA DURANT EL 2023

Durant l’any passat, el CREI va haver de fer fins a 20 atencions, 9 al servei residencial i 11 al de dia. En realitat, però, els joves atesos van ser 17. La diferència recau que dos van passar d’una àrea a l’altra i un d’ells havia estat vinculat en dues ocasions a la de dia. D’aquests, només dos són noies. La majoria abans de l’ingrés estaven amb la seva família, però hi ha tres casos de joves que estaven a la Gavernera i cinc a centres a l’estranger.

Comentaris (1)

Trending